Home / Justitie / Cronica unei tragedii: Spovedania criminalilor

Cronica unei tragedii: Spovedania criminalilor

Judecătorii vasluieni i-au audiat pe cei implicați în oribila crimă de la Ivești, petrecută în vara acestui an. Atunci, frații Ionuț și Florin Năstase, împreună cu prietenul lor Gabriel Caloianu s-au bătut cu frații Manole și Aurel Dinu (însoțiți de iubita primului, Marinela Huzună), acesta din urmă decedînd după ce a primit mai multe lovituri cu coasa. La aproape jumătate de an de la sîngerosul eveniment, toți cei implicați – atît criminalii, cît și cei care au supraviețuit măcelului – par să fi uitat ce s-a întîmplat atunci. Deși la audierile preliminare, în fața polițiștilor și a procurorului frații criminali au descris cu lux de amănunte tragicul incident, acum nimeni nu își mai amintește nimic. “Cînd a început scandalul, eu unul am dat de frică cu coasa. Cu bîta și cu furca nu știu cine a lovit. Afară era întuneric”, spune Ionuț Năstase, cel care ar fi dat lovitura fatală. Paradoxal, toți cei implicați, inclusiv fata, și-au schimbat declarațiile inițiale, motivînd că la momentul depozițiilor erau băuți sau au fost forțați de oamenii legii să spună anumite lucruri.

 Alexandru CROITORU

 Răsturnare de situație în dosarul în care sunt judecați pentru crimă frații Ionuț și Florin Năstase, alături de prietenul lor Caloianu Gabriel, toți trei din comuna Ivești, județul Vaslui. În rechizitoriul întocmit de procurori se specifică faptul cei trei s-au luat la bătaie cu frații Manole și Aurel Dinu, care erau însoțiți de iubita lui Manole, Marinela Huzună. În urma altercației, Aurel Dinu a murit, lovit de unul dintre agresori cu coasa. CeilalțI doi, Manole și Marinela, au primit și ei cîteva lovituri cu același obiect și au necesitat mai multe zile de îngrijiri medicale.

Joi, procesul celor trei bătăuși a ajuns într-o nouă fază, aceea a audierii părților vătămate și a agresorilor lor în fața magistraților Tribunalului Vaslui. Primul care a fost audiat a fost cel care se bănuia că ar fi principalul făptuitor al crimei, Ionuț Năstase, care care ar fi dat lovitura fatală. ~nainte de a începe să povestească, Ionuț Năstase a spus că dorește să acceseze procedura de recunoaștere și să beneficieze de o reducere a pedepsei cu o treime, însă și schimbarea declarației dată în fața polițiștilor și apoi procurorilor, motivînd că atunci a fost constrîns de că ploițiști și era și foarte beat.

Pînă la urmă, din spusele celor care au fost audiați în fața judecătorilor a ieșit la iveală faptul că atît agresorii cît și victimele consumaseră alcool în ziua respectivă. După ce au băut pînă seara tîrziu, băieții au intrat în conflict. Mărul discordiei se pare că ar fi fost nimeni alta decît Marinela Huzună, cea care fusese iubita lui Caloianu, apoi a lui Florin Năstase și care a ajuns, pînă la urmă, în brațele lui Manole Dinu. Ba mai mult, în sala de judecată s-a amintit faptul că fata ar mai avea și un copil și nici unul dintre cei trei foști iubiți nu ar fi tatăl. Astfel, alcoolul, gelozia poate, la care s-a aduăgat șI nevoia de a-șI demonstra bărbăția a celor cinci tineri protagoniști ai scandalului a dus cu sine la moartea unuia dintre ei. Cei cinci au considerat că cel mai bine pentru a-și rezolva divergențele și a-și demonstra foța este să pună mîna fiecare pe ce apucă și să-și dea în cap unul altuia.

Acuze între frați

Apărătorul lui Ionuț Năstase crede că, după declarațiile date de către toți cei implicați, se poate lua în discuție schimbarea încadrării juridice a faptelor comise de către clientul său. Declarațiile date în fața magistraților Tribunalului Vaslui au fost incoerente și se axau, în principal, pe o urmărire între două căruțe și pe faptul că, fiind întuneric, nimeni nu știe cu ce sau pe cine a lovit.

“Eu și fratele meu am fost la Bîrlad, la un verișor și pe la 5 după amiază ne-a sunat Caloianu să mergem să facem un grătar. Ne-am întors la Ivești și ne-am oprit la un bar unde ne-am apucat de băut bere. Frații Dinu s-au luat de noi, dar ne-am văzut de treabă. Între fratele meu și Manole era un conflict mai vechi, dar nu mai știu de la ce. Mai tîrziu, am plecat cu căruța lui Caloianu să luăm o fată, prietenă cu unul dintre cei cu care eram, Albu Mircea. ~n momentul în care a început bătaia, am văzut ghioaga din mîna lui Dinu Manole deasupra capului și am lovit și eu, de frică. Noi voiam să facem un grătar la Calioanu în curte. Pe fata aceea am așteptat-o vreo douăzeci de minute, dar nu a mai venit și am plecat. Ne-am întors cu căruța și pe drum i-am văzut, într-o altă căruță, pe frații Dinu și pe Marinela Huzună. Am decis atunci să-i depășim cu căruța pentru că ne era teamă să nu fim bătuți, mai ales că Manole Dinu îl amenința pe fratele meu că îl omoară. Florin avusese mai înainte o relație de concubinaj cu Marinela și înainte de conflict noi eram în relații bune. Precizez că acea coasă, furca și o bîtă erau în permanență în căruța lui Caloianu. Cu ele mergea la iarbă la cosit și de bîta aceea lega caii cînd avea nevoie. Cînd a începu scandalul, eu unul am dat de frică cu coasa. Cu bîta și cu furca nu știu cine a lovit. Afară era întuneric”, a povestit Ionuț Năstase.

De asemenea, el recunoaștre faptul că i-a lovit cu coasa pe toți cei din tabăra adversă, fără să știe de cîte ori și unde a lovit, pentru că afară era întuneric, dar cu toate acestea, nu și-a lovit nici fratele și nici pe Caloianu.

“L-am văzut apoi pe Dinu Aurel la pămînt, iar ceilalți doi fugiseră, dar nu știu de ce. Cît a fost bătaia nu am văzut ce făceau ceilalți pentru că era întuneric. După bătaie, am plecat la Bîrlad, de frica amenințărilor lui Manole. Mai tîrziu am aflat că Aurel Dinu a decedat”, și-a încheiat povestea Ionuț Năstase.

Cam aceeaai poveste, cu unele mici modificări a spus-o și fratele său, Florin, în fața magistraților Tribunalului Vaslui. Și acesta susține că primele declarații date au fost făcute cu constrîngere. Ba mai mult, plusează și acuză procurorul că ar fi consemnat altceva decît ce a povestit el.

“Cînd am dat declarații la poliție, eram băut și am fost forțat. Mi-au mîna în gît și mi-au cerut să spun ca ei. La procuror am spus cum s-a întîmplat și procurorul a scris altceva, iar declarația dată la judecător nu am citit-o”, spune Florin Năstase.

Atunci cînd a fost audiat în fața procurorilor, de față era și un avoat desemnat ca apărător din oficiu.

Amănuntele povestite de către acesta au fost legate de faptul că, împreună cu ei trei în căruță se mai afla un amic de-al lor, Mircea Albu, dar acesta a sărit din mers la un moment dat și a dispărut. Florin Năstase nu își poate explica de ce Albu a recurs la acel gest. Mai mult, el pune în cîrca fratelui său toate leziunile de pe corpul decedatului.

“Nu îmi explic loviturile prezentate în expertiza medico-legală și cred că toate loviturile au fost date de fratele meu. Dacă fratele meu i-a lovit și pe ceilalți doi, nu am văzut”, a spus Năstase Florin.

Acesta mai povestește că, după stingerea conflictului, a plecat la Bîrlad împreună cu Mircea Albu, la un restaurant, de unde a și fost ridicat de polițiști.

Nici declarația dată de Gabriel Caloianu, nu aduce mai multă lumină în acest caz: “Vreau să precizez că am fost terorizat de către Poliția din comuna Ivești. Atunci am fost intimidat și nu am făcut plîngere pînă acum pentru că am așteptat să vă spun dumneavoastră (președintelui de instanță – n.r.). Coasa am văzut-o în mîna lui Năstase Ionuț, dar mai departe nu știu ce s-a întîmplat. Ei au rămas în drum și eu am intrat în curte și nu m-am mai întors. După ce s-a stins conflictul, am decis să plecăm la Bîrlad, sfătuiți și de mama mea. Ea ne-a spus să plecăm pînă cînd se mai liniștesc apele, dar nu am mai apucat pentru că am fost ridicați de polițiști. Că Ionuț i-a lovit și pe ceilalți doi cu coasa am aflat abia în arest, după ce mi-a povestit el ce s-a întîmplat”.

 Marinela Huzună a fost “lovită” de amnezie

 Marinela Huzună, cea care a ajuns în grija medicilor de la Spitalul Elena Beldiman cu multiple răni provocate de loviturile de coasă primite, a uitat tot ce a declarat în faza de cercetare. Nu mai ține minte ce a spus atunci, în schimb suține că nu a povestit adevărul atunci pentru că că era într-o relație cu Manole Dinu, fratele celui decedat.

“Eram împreună cu el și nu am spus totul atunci, pentru că voiam să țin cu el”, susține ea.

Legat de crimă, ea susține că, după conflictul care a avut loc în timpul zilei în barul din localitate, tinerii au vrut să-și măsoare forțele.

“Am oprit căruța în dreptul uliței unde locuiește Caloianu. Din căruța noastră, Dinu Manole striga către ceilalți că-i omoară. {i ei strigau ceva, dar nu înțelegeam ce. Primul care a sărit din căruță, cu o bîtă în mînă, a fost Dinu Aurel, apoi și fratele lui. Am sărit și eu încercînd să-i opresc să nu se ia la bătaie. Am văzut momentul în care Năstase Ionuț m-a lovit cu coasa în mînă și în picior, dar mai departe nu mai am mai văzut pe cine a mai lovit. După loviturile primite, am sărit gardul la o vecină din apropiere. Ea a fost cea care m-a ajutat și m-a bandajat, după care eu am chemat ambulanța. După ce am dat declarația în fața procurorului, am încercat să o schimb de cîteva ori, dar doamna procuror era în concediu. Ceea ce am declarat la audieri a fost ceea ce mi-a spus Dinu Manole să spun, atunci cînd amandoi eram în spital pentru îngrijiri medicale”, a povestit Marinela după ce, stimulată de președintele de instanță, fata a reușit să-și amintească ce s-a întîmplat în seara respectivă.

Ea își acuză fostul iubit că o terorizează cu telefoane și mesaje, scriindu-I că el va fi coșmarul ei atît timp cît va ma locui în Ivești: “Am formulat și plîngere împotriva lui la Poliția Ivești, ultima fiind făcută acum o săptămînă. Toate amenințările le-am primit pe telefon pentru că, de frica lui, nu mai ies din casă”.

Femeia, motivul crimei?

O altă declarație care avea să confirme faptul că toți cei implicați în acel scandal în urma căruia Aurel Dinu și-a găsit sfîrșitul erau prieteni înainte de apariția Marinelei în viața lor, a fost dată chiar de mama celui omorît.

“Erau prieteni buni. Dormeau la mine acasă, mîncau la mine acasă. ~ntre băieții mei și ceilalți a apărut un oarecare conflict din cauza Marinelei, deoarece ea fusese împreună și cu Năstase Florin și cu Gabriel Caloianu înainte de a fi cu băiatul meu. În ziua în care băiatul meu a fost omorît, Marinela avea bagajele făcute și voia să se despartă de Manole. Nici nu a mai venit de la spital pe la noi pe acasă. A mers direct la mama ei”, povetește mama celui decedat.

Ea a mai spus că atunci cînd era pe cale să izbucnească conflictul a fost sunată de către Marinela Huzună șI chemată la locul întîmplării odioase tragedii: “M-a sunat pe mobil și-a mi-a spus să vin la poartă la Caloianu pentru că băieții mei și ceilalți trei se omoară. Cînd am ajuns, l-am găsit pe Manole în mijlocul drumului principal plîngînd și spunînd că probabil l-au omorît pe Aurel”.

Judecătorii vasluieni i-au audiat pe cei implicați în oribila crimă de la Ivești, petrecută în vara acestui an. Atunci, frații Ionuț și Florin Năstase, împreună cu prietenul lor Gabriel Caloianu s-au bătut cu frații Manole și Aurel Dinu (însoțiți de iubita primului, Marinela Huzună), acesta din urmă decedînd după ce a primit mai multe lovituri cu coasa. La aproape jumătate de an de la sîngerosul eveniment, toți cei implicați – atît criminalii, cît și cei care au supraviețuit măcelului – par să fi uitat ce s-a întîmplat atunci. Deși la audierile preliminare, în fața polițiștilor și a procurorului frații criminali…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Bărbatul care și-a omorât concubina, în stare critică la spital după ce a făcut infarct

Bărbatul din Pădureni care și-a ucis ...

Cadavrul unui bărbat de aproximativ 43 de ani, descoperit plutind pe râul Tutova

Cadavrul unui bărbat de aproximativ 43 ...

Ultima oră! Crimă la Pădureni!

O femeie de aproximativ 70 de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: