Home / Administratie / Goscom crește din nou taxele

Goscom crește din nou taxele

După ce, în luna octombrie 2014, SC Goscom Vaslui SA a majorat o serie de taxe cu peste 20%, ieri, în cadrul unei noi ședințe a Consiliului Local Vaslui, firma de salubrizare a obținut o nouă majorare a tarifelor pe care le vor achita vasluienii. Legal, se impunea o majorare de taxe, însă problema principală este că cei din Goscom nu vor fi monitorizați atent niciodată în privința modului în care facturează lucrările efectuate.

 Bogdan RUSU

 În general, tarifele aferente serviciilor de salubrizare practicate cu autovehiculele Goscom vor crește substanțial. De exemplu, pentru lucrările de transport al gunoiului colectat de pe străzi și trotuare în decembrie 2014, vasluienii vor achita Goscom suma de 24,53 de lei/metrul cub de deșeuri, cu 3,66 de lei mai mult ca în 2013.

Un alt caz, este cel al taxelor cerute de Goscom pentru serviciile prestate de șoferii de pe o autobasculantă cu greifer: pentru decembrie 2014, o oră de funcționare a acestei mașini va costa 23,63 de lei (21,15 lei în 2013), 2,69 lei kilometrul igienizat (1,86 lei în 2013) plus o taxă de 45.70 lei/oră de lucru cu sarcină (adică în plină activitate). Menționăm că ultima taxă nu exista în 2013.

Problema care se ridică este însă alta. Trecînd cu vederea faptul că cei din Goscom au crescut tarifele într-un mod semnificativ, orice om de rînd plătitor de taxe și impozite locale se întreabă în mod constant cine evaluează exact cîți metri cubi de deșeuri colectează salariații Goscom, dar și cîte ore funcționează practic mașinile firmei.

Potrivit documentelor în baza cărora serviciul de salubrizare a fost concesionat Goscomului, un reprezentant al Primăriei Vaslui, ar trebui să semneze de fiecare dată cînd un utilaj preia deșeuri. Asta pentru ca administrația locală să fie sigură că achită facturi contra unor servicii evaluate corect.

O mașină a Goscom colectează gunoiul menajer dintr-un cartier. La final, se întocmește un document, în baza căruia comunitatea locală plătește Goscom o anumită sumă. Nimeni nu poate spune însă cît gunoi preia Goscom. Mai mult decît atît, cum ar putea cineva să cuantifice în metri cubi cît gunoi s-a ridicat ieri din pubelele din municipiul Vaslui, din moment ce taxarea se face în lei pe metri cubi, nu pe kilograme.

La fel se va întîmpla și în cazul colectării gheații. Pentru cea groasă de 0,00-0,03 metri, Goscom va încasa de la comunitate 1,1544 lei/ mp, în timp ce pentru a curăța gheață de 0,07-0,10 metri se va percepe o taxă de 3,4938 lei/mp. Mult și foarte mult și din păcate nimeni nu „cîntărește” exact cîtă gheață a cules Goscom, mai ales că evaluarea nu se face la tonă, ci la metrul cub. Din acest motiv, societatea va avea tot interesul să factureze gheață „fără număr”.

Într-un memoriu adresat CL Vaslui, Cătălin Bîrleanu, directorul Goscom, explică de ce se impune o nouă majorare a taxelor legate de utilizarea utilajelor mecanizate: „Avînd în vedere faptul că de atunci și pînă în prezent a crescut în mod principal salariul minim brut pe țară începînd cu luna februarie 2013 de la 750 lei la 800 lei, conform HG nr. 23/ianuarie 2013, începînd cu luna ianuarie 2014 de la 800 lei la 850 lei și începand cu iulie 2014 salariul minim brut pe țară este de 900 lei, conform HG nr. 871/14.11.2013 și faptul că în baza Legii nr. 123/19.09.2014 pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, prin care se diminuiază CAS-cota de contributie datorata de angajator cu 5%, restul elementelor avînd modificări relativ mici, s-a impus modificarea și actualizarea acestor prețuri și tarife practicate de SC GOSCOM VASLUI SA la utilajele specifice serviciilor de salubrizare și spații verzi”.

Din păcate, nimeni nu a furnizat opiniei publice metodele științifice prin care se va evalua activitatea prestată de Goscom, cu ajutorul utilajelor mecanizate. De asemenea, nu s-au văzut încă facturile lunare decontate de Goscom în anul 2014.

După ce, în luna octombrie 2014, SC Goscom Vaslui SA a majorat o serie de taxe cu peste 20%, ieri, în cadrul unei noi ședințe a Consiliului Local Vaslui, firma de salubrizare a obținut o nouă majorare a tarifelor pe care le vor achita vasluienii. Legal, se impunea o majorare de taxe, însă problema principală este că cei din Goscom nu vor fi monitorizați atent niciodată în privința modului în care facturează lucrările efectuate.  Bogdan RUSU  În general, tarifele aferente serviciilor de salubrizare practicate cu autovehiculele Goscom vor crește substanțial. De exemplu, pentru lucrările de transport al gunoiului colectat de…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Aquavas Vaslui lansează săptămâna viitoare a patra licitație pentru proiectul de apă și canal din Bârlad

de Dănuț CIOBANU SC Aquavas ...

Consilierii din CL Vaslui propun reducerea impozitelor și taxelor locale

de Dănuț CIOBANU Consilierii opoziției ...

„Bârlad Fest”, respins din nou de consilieri, din motive electorale

Consilierii locali au spus încă ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: