Home / Administratie / Aceeași muncă, plătită de două ori

Aceeași muncă, plătită de două ori

Joi, consilierii locali din municipiul Vaslui au aprobat Planul de acțiuni și lucrări de interes local pentru anul 2015, în baza căruia beneficiarii Legii 416/2001 vor fi puși să presteze o serie de servicii, indirect, în slujba SC Goscom Vaslui SA. Beneficiarii venitului minim grantat vor curăța spațiile publice din municipiul Vaslui, fiind plătiți de la bugetul de stat, din taxele și impozitele achitate de vasluieni. De aceeași vasluieni care vor achita și facturi către Goscom, pentru aceleași servicii.

Bogdan RUSU

Cei care beneficiază de venitul minim garantat (VMG) prin Legea 416/2001 sunt plătiți de la nivel guvernamental, astfel că utilizarea lor pentru servicii concesionate unei companii de profil care taxeză deja comunitatea locală este complet “neortodoxă”. Cu alte cuvinte, “Goscom” taxează fiecare vasluian pentru măturatul străzilor, în timp ce Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Vaslui trimite la măturat, pe străzi, în medie, peste 300 de persoane lunar. Întrebarea firească este de ce mai plătim taxe la Goscom pentru măturat, din moment ce treaba aceasta o face grupul de beneficiari ai VMG?

Cătălin Bârleanu, directorul Goscom ne-a declarat că singura legătură pe care o are compania pe care o conduce cu beneficiarii VMG este faptul că le pune la dispoziție acestora salopete reflectorizante și uneltele necesare (mături, fărașe, etc.). În același timp însă, în cadrul Goscom lucrează o altă baterie de salariați, ce primesc preț manoperă pentru aceeași categorie de servicii prestate de cei cu VMG.

Menționăm că în timp ce două categorii de personal lucrează pe același segment de servicii, în zona municipiului Vaslui sunt mai multe unități de învățământ cu probleme grave în ceea ce privește personalul cu atribuții în domeniul igienizării, iar cei cu VMG ar putea fi folosiți în alte scopuri decât cel al “completa” serviciile prestate de Goscom. Din moment ce suma aferentă VMG este achitată de fiecare contribuabil ce achită taxe la bugetul de stat, iar Goscom încasează alte taxe la nivel local, această societate ar trebui să salubrizeze orașul Vaslui ori cu angajații proprii, ori folosindu-se de cei cu VMG, dar fără a include în constul serviciilor manopera.

Conform ultimelor statistici pe care le avem, în luna august, în municipiul Vaslui existau 345 de beneficiari ai VMG, din care 83 au efectuat diverse munci în folosul comunității. Interpretată corect, această informație prezintă faptul că cei 83 de lucrători au fost utilizați de Goscom pentru munci de salubrizare a orașului. Ori un “pluton” de măturători înscriși la VMG care își face datoria, îi elimină din circuitul salubrizării pe salariații Goscom. În concluzie, de ce să mai plătim bani la Goscom, din moment ce plătim VMG?

Joi, consilierii locali din municipiul Vaslui au aprobat Planul de acțiuni și lucrări de interes local pentru anul 2015, în baza căruia beneficiarii Legii 416/2001 vor fi puși să presteze o serie de servicii, indirect, în slujba SC Goscom Vaslui SA. Beneficiarii venitului minim grantat vor curăța spațiile publice din municipiul Vaslui, fiind plătiți de la bugetul de stat, din taxele și impozitele achitate de vasluieni. De aceeași vasluieni care vor achita și facturi către Goscom, pentru aceleași servicii. Bogdan RUSU Cei care beneficiază de venitul minim garantat (VMG) prin Legea 416/2001 sunt plătiți de la nivel guvernamental, astfel că…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Zeci de manifestări culturale, sociale și sportive importante, organizate de Primăria Vaslui până la sfârșitul anului

Primăria Vaslui va organiza, până la sfârșitul acestui an, ...

Cum rezolvă primarul „Pinocchio” problema spațiului locativ la Bârlad

de Mihaela NICULESCU   Mințită și abandonată. Așa se ...

Județul Vaslui are în anul 2020 un buget de 373 milioane lei. Cele mai mari sume merg la asistență socială și sănătate

de Dănuț CIOBANU  Consiliul Județean Vaslui va aproba în ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: