Home / Justitie / Cum își rezolva unul din afaceriștii Bârladului problemele – 100 de milioane, o nimica toată pentru penalul Blembea

Cum își rezolva unul din afaceriștii Bârladului problemele – 100 de milioane, o nimica toată pentru penalul Blembea

Săptămâna trecută au avut loc audierile în dosarul în care omul de afaceri bârlădean este cercetat pentru dare de mită. Comisarul Gărzii de Mediu pe care bârlădeanul a vrut să-l “ungă” povestește cum Blembea i-a băgat în buzunar “o sumă de bani” (8.000 de lei, după avea să constate mai târziu), după care a coborât la mașină, iar când s-a întors i-a băgat încă 2.000 de lei. Blemblea a oferit o sumă impresionanată într-un timp scurt comisarului pentru a scăpa de o amendă de zece ori mai mare. Din păcate, oamenii legii aveau cunoștință despre stitlul lui Blembea de a-și rezolva probleme, drept pentru care comisarul de mediu a fost dotat cu aparatură de înregistrare ambientală.

Alexandru CROITORU

Procesul în care omul de afaceri bârlădean Marian Blembea este judecat că ar fi încercat să dea mită 10.000 de lei, o cantitate neprecizată de vin și un parfum unor comisari ai Gărzii Naționale de Mediu (GNM) a trecut la faza audierii comisarilor denunțători. Astfel, miercuri, pe parcursul a mai multor ore, cei doi angajațI ai GNM au povestit, în fața magistraților Tribunalului Vaslui ce s-a întâmplat atunci. Primul audiat a fost comisarul Cristian Nicolae Coajă, cel care a primit banii oferiți drept mită purtând asupra sa vesta cu sistemele de interceptare pusă la dispoziție de organelle de anchetă.

“În urma controlului efectuat, am constatat mai multe deficiențe, dar nu am încheiat atunci procesul verbal de constatare, dându-i astfel posibilitatea să ne pună la dispoziție toate actele solicitate. Controlul a fost făcut după ce, pe 22 iulie, am fost chemat în biroul comisarului general, unde era și colega mea, care m-a întrebat dacă pot merge în control la o firmă din zona Bârlad, la o activitate de depozitare necontrolată a de deșeuri toxice. Am primit ordin de deplasare și un număr de telefon la care trebuia să sunăm, la un moment dat, pentru a stabili contactul”, povestește comisarul Coajă.

Practica GNM presupune că, de regulă, comisarul care efectuează controlul nu află numele societății decât în ziua programată, pentru a evita astfel o eventuală scurgere de informații.

“După ce am sunat la acel număr de telefon, am stabilit ca punct de întâlnire o anumită locație, situată la 15 km în afara municipiului Bârlad. Ne-am întâlnit cu două persoane care nu s-au legitimat, dar din discuții am dedus că ar fi doi polițiști de la investigarea fraudelor. Mi s-a arătat o fotografie făcută de undeva de sus a locației pe care trebuia să o controlăm. Îmi păreau cunoscute locația și denumirea firmei respective pentru că, în 2011, am mai efectuat un control, însoțit atunci de un alt coleg. Cei doi polițiști ne-au condus până aproape de intrarea firmei. În data de 23 iulie, în ziua controlului, mi s-a cerut să port asupra mea tehnică de înregistrare a discuțiilor din mediul ambiental. Tehnica o aveam asupra mea și în ziua în care a trebuit să mergem la Focșani, la sediul lichidatorului judiciar care se ocupa de firma Ecodava 2008, cea pe care o controlam. Acolo l-am întâlnit și pe Blembea Marian. L-am întrebat care este calitatea lui în discuții și mi-a spus că este fratele lui Dumitrel Blembea, adminstratorul firmei Ecodava 2008. Cei de la Poliție mi-au spus că există posibilitatea ca Blembea Marian să mă caute și să încerce să mă mituiască, situație pe care i-am spus-o și colegei mele, Ancuța Dima. Eram în apartamentul în care își avea sediul firma de lichidare judiciară, undeva pe hol, în momentul în care inculpatul mi-a introdus bani în buzunar. Apoi, acesta a ieșit nervos din apartament și eu m-am dus în bucătărie să fumez o țigară. După ce am fumat, în momentul în care am vrut să merg înapoi în camera de lucru, a intrat inculpatul pe ușă și mi-a mai introdus niște bani în buzunar. Am încercat să refuz banii dar era foarte categoric în momentul în care am vrut să-i împing mâna. Am acceptat pentru că nu am vrut să generez un conflict motivat de faptul că Marian Blembea avea un comportament cam agresiv și au mai existat cazuri cu alți colegi de-ai mei. Îmi amintesc că în 2011 am mai controlat această firmă, care a fost amendată cu 60.000 de lei. Atunci l-am cunoscut pe Dumitrel Blembea, care a și semnat actul de constatare”, a povestit comisarul Cristian Coajă.

Apărătorul lui Blembea va face plângere penală împotriva comisarului

După finalul audierii comisarului, apărătorul lui Marian Blembea a specificat un aspect care trebuia luat în seamă atunci când polițiștii și procurorii DNA au decis să-i facă flagrantul lui Blembea. Sumele oferite drept mită, 8.000 de lei prima dată și 2.000 de lei completare, trebuiau refuzate categoric de către comisar pentru că, după cum spune acesta, nu exista o autorizație a procurorului pentru ca banii să rămână asupra lui.

“Apărarea își rezervă dreptul de a face plângere penală împotriva comsarului Gărzii Naționale de Mediu pentru luare de mită. Acesta ar fi trebuit să refuze categoric să primească sumele de bani oferite, lucru care nu s-a întâmplat”, a spus apărătorul lui Marian Blembea.

Plângerea penală ar putea duce la o răsturnare spectaculoasă de situație în dosar: nu cumva suma oferită prima dată (8.000 de lei) nu era suficientă, pragul care trebuia atins fiind de 10.000 de lei? Poate că acesta a și fost motivul pentru care Blembea a ieșit nervos din apartamentul în care lichidatorul judiciar își avea sediul, a mers la mașina personală și s-a întors cu diferența, crede apărătorul lui Blembea. Plus că angajatul GNM nu a povestit polițitilor de sumele de bani primite cu titlul de mită considerând, poate, că înregistrarea e suficientă.

Comisarul Ancuța Dima doar și-a făcut treaba

Ultima persoană audiată în dosarul în care Marian Blembea este judecat pentru dare de mită a fost comisarul Ancuța Dima, cea pentru care inculpatul voia să ofere un parfum, cu titlul de mită. Comsarul a povestit, în fața magistraților vasluieni ceea ce știe ea legat de toată această poveste.

“Pe 24 iulie 2014, a doua zi a controlului, am plecat de la hotelul unde eram cazată împreună cu colegul meu și ne-am întâlnit cu Blembea Dumitrel. Împreună trebuia să mergem la sediul lichidatorului judiciar pentru a intra în posesia unor acte ale societății, pe care le solicitasem cu o zi înainte. Ne-am deplasat la Focșani, unde ne-am întâlnit cu Elena Năstac, fostă angajată a societății Ecodava 2008. Ulterior, la sediul lichidatorului a mai venit Sorinel Nourescu, împuternicitul legal al unei alte societăți pe care trebuia să o controlăm, și Marian Blembea. Ambele societăți verificate aveau probleme cu privire la respectarea legislației în vigoare. Firma condusă de Blembea avea obligația să notifice Agenția de Protecție a Mediului asupra faptului că era în licidare judiciară, iar firma Clesius SRL, reprezentată de către Sorinel Nourescu nu avea autorizație de mediu pentru comercializarea de substanțe chimice. Astfel, Ecodava risca o amendă cuprinsă între 50.000 și 100.000 de lei, iar cealaltă societate, amendă cuprinsă între 30.000 și 60.000 de lei. La auzul cuantumului amenzilor au existat vociferări și chiar propuneri ca amenzile să fie date pe persoană fizică, cuantumul lor fiind mult mai mic. La finalul verificărilor, am stabilit împreună cu reprezentanții legali ai celor două societăți ora și data la care trebuiau să se prezinte la sediul nostrul din București cu toate actele solicitate. În acest timp, am putut observa din locul în care mă aflam că Marian Blembea îi șușotea și îi arăta ceva scris colegului meu. Acesta nu părea să-l bage în seamă și își vedea în continuare de treabă. Mai menționez faptul că nu l-am văzut pe inculpat oferind bani colegului meu. După finalziarea controluluii am plecat împreună cu Dumitrel Blembea la mașină. Când am ajuns aproape de ea, colegul meu și-a dat seama că și-a uitat borseta în sediul lichidatorului și s-a întors, împreună cu acesta, să o ia. Cred că în mașină colegul mi-a spus că inculpatul i-a băgat ceva în buzunar și, din mașină, a sunat la DNA. Ne-am întâlnit cu ei apoi și colegul meu a predate vesta. Banii i-am văzut abia la Bârlad, după ce au fost ridicați și numărați de procurorii DNA. Mai menționez că sisteme de înregistrare asupra mea eu nu am avut. Am avut unul audio, cred, pus la dispoziție de către SRI, dar acesta s-a aflat în poșeta mea”, a povestit comisarul Ancuța Dima.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Ambulanțier cercetat penal după ce a agresat un copil pe o stradă în Huși

Un angajat al Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui este ...

TIR cu 24 de tone de melasă, răsturnat între Huși și Crasna din cauza vitezei. Pompierii au intervenit în zonă

O autocisternă plină cu melasă s-a răsturnat în afara ...

Grenadă descoperită de un bărbat pe Valea Prutului, în timp ce făcea lucrări agricole

O grenadă defensivă, provenind, cel mai probabil, din cel ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: