Home / Social / După 25 de ani, aceeași dezbatere, același rezultat – Revoluția revoluționarilor

După 25 de ani, aceeași dezbatere, același rezultat – Revoluția revoluționarilor

Sâmbătă, la ora 10, în Sala de ședințe a Primăriei Municipiului Vaslui a avut loc un eveniment ce a reunit revoluționarii, cu scopul de a cinsti memoria celor 20 de vasluieni căzuți în Revoluția din 1989. Ceea ce trebuia să fie doar un eveniment comemorativ, s-a transformat rapid într-o gâlceavă a revoluționarilor preocupați de rolul rolul fiecăruia dintre ei în evenimentele din ’89 și absolut convinși că la Vaslui a fost revoluție.

Roxana NĂSTASĂ

Simpozionul, cum l-au numit unii, sau parastasul, cum i-au zis alții a avut pentru fiecare o însemnătate aparte. Unii au venit pentru clarificarea unor lucruri, alții pentru cinstirea eroilor, iar alții pentru “pomană”.

Totul a început cu ceremonialul religios, pe parcursul căruia liniștea a domnit, toți participanții stând în picioare și ascultând cu sfințenie cele cuvântate. Au vorbit apoi prefectul Andrei Puică și alți câțiva invitați, care au spus că sunt alături de familiile eroilor căzuți la Revoluție și că îi cinstesc pe cei care au făcut real visul de a te exprima și de a gândi liber.

Liniștea n-a durat însă prea mult, că spiritele s-au încins de cum a început câte un participant să-și țină discursul. Nemulțumirile au venit după ce unul dintre invitați, venit de la București a început să vorbească de Revoluție, dar nu despre ceea ce s-a întâmplat la Vaslui, așa cum își doreau cei prezenți. Astfel, că unii l-au cam intrerupt pe invitat și nu l-au lăsat să vorbeasă.

“Nu ne duceți cu preșul. Să vorbim despre ce s-a întâmplat la Vaslui” a spus unul dintre revoluționari pe un ton foarte ridicat.

“Da, se vorbește foarte frumos la masa de prezidiu despre Revoluție, dar să clarificăm totuși ce s-a întâmplat la Vaslui” a spus altul.

Întrerupt fiind, invitatul a cerut respect celor prezenți, iar alții au sărit din nou: “Ce respect? Respect cum? Să stăm să mâncăm aici?”

Pentru că punctele atinse au fost sensibile, fiind vorba de bani, de faptul că cei decedați sunt eroi, iar cei care au luptat și trăiesc sunt “boi” și nu sunt respectați la adevărata valoare, iar alții care n-au văzut gloanțe “au vile, amante și mașini de lux”, în timp ce revoluționarii trăiesc cu câteva sute de lei, tonul discuțiilor a fost foarte ridicat, fiecare dorind să-și spună cuvântul, fără a mai respecta vreo ordine a discursurilor.

Prefectul a încercat și el la început să spună câteva cuvinte când a venit vorba de bani, încercând să liniștească spiritele, însă apoi a stat și a admirat “spectacolul”.

Nici preoții n-au mai rezistat la discuții și au părăsit sala. La fel au făcut mulți dintre invitați, printre ei numărându-se și muzeograful vasluian Laurențiu Chiriac care, vizibil nervos, n-a mai suportat și a ieșit spunând celor ce se aflau la masă lângă el, despre cel care vorbea: “Ăsta-i fost comunist. N-a văzut ăsta gloanțe. Eu plec, nu mai stau”.

O altă discuție iscată a fost legată de la faptul că la ’89 nu a fost revoluție, ci lovitură de stat, au spus alții. Și uite-așa fiecare a început să spună cine e el, ce a făcut și cum a făcut, cât de citit e și cât de expert, în timp ce alții au stat în birouri sau au citit pe la colțuri de stradă. Pentru a mai calma spiritele, o doamnă revoluționară a propus să se facă un blog sau un site în care fiecare din cei prezenți să-și spună povestea legată de Revoluție și cum a participat el atunci. Nu știm cum a fost privită inițiativa că nimeni nu a spus nici da, nici ba. Rămâne de văzut.

Tot în cadrul acestui eveniment care ar fi trebuit să-i unească pe revoluționari, un bătrân a intervenit să spună și el ceva, însă a fost luat la rost că nu a fost invitat și trebuie să fie dat afară “că face rău și încurcă”. Bătrânul i-a spus organizatorului, revoltat fiind: “Nu plec! Asta e asociație, nu nuntă!”

Organizatorul a mai punctat “O să sancționez portarul că l-a lăsat”.

Ba chiar a fost chemată și paza de la Primărie “în ajutor”, să-l dea afară pe bătrân, dar după ce a ajuns, s-au răzgândit.

Probleme la intrare a mai avut o femeie, care nu a fost lăsată să intre pentru că nu a fost invitată. A insitat însă la prefect, care a cedat rugăminților femeii în cele din urmă. Deși a spus că ea vine doar că respectă eroii, se pare că ulterior scopul a fost “pomana”. Femeia și-a făcut un locușor la masă după ce invitații au plecat și a început să ceară angajatelor Primăriei, când cafea, când apă, când prăjituri, ”că pe ea n-a lăsat-o nimeni, dar a invitat-o prefectul”.

După două ore de discuții, povești, controverse, reproșuri și nemulțumiri, două ore în care oficialitățile s-au chinuit să reziste și să nu cedeze nervos, au părăsit și ele sala, lăsându-i pe revoluționari să-și continue discuțiile interminabile, dicuții care au mai durat mult și bine.

Sâmbătă, la ora 10, în Sala de ședințe a Primăriei Municipiului Vaslui a avut loc un eveniment ce a reunit revoluționarii, cu scopul de a cinsti memoria celor 20 de vasluieni căzuți în Revoluția din 1989. Ceea ce trebuia să fie doar un eveniment comemorativ, s-a transformat rapid într-o gâlceavă a revoluționarilor preocupați de rolul rolul fiecăruia dintre ei în evenimentele din ’89 și absolut convinși că la Vaslui a fost revoluție. Roxana NĂSTASĂ Simpozionul, cum l-au numit unii, sau parastasul, cum i-au zis alții a avut pentru fiecare o însemnătate aparte. Unii au venit pentru clarificarea unor lucruri, alții…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Festivalul de Umor ”Constantin Tănase” se va desfășura în anul 2020 în două etape

Prima etapă a festivalului de umor se va desfășura ...

Biserica din Mânjești, cuprinsă de un incendiu. 30 de oameni s-au autoevacuat

Peste 30 de oameni s-au evacuat din biserica din ...

Salariile de 1.500 de lei din mediul privat golesc județul Vaslui de forța de muncă

Exodul forței de muncă din județul Vaslui a trecut ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: