Home / Social / Producătorii de porumb, loviți sub centură

Producătorii de porumb, loviți sub centură

La ultima ședință a Consiliului Județean Vaslui, a existat un proiect de hotărâre ce a lăsat loc unor remarci interesante. Recent, Direcția pentru Agricultură Județeană Vaslui (DAJ) a stabilit prețurile medii ale produselor agricole în baza cărora vor fi impozitați arendașii ce se achită financiar față de proprietari, prin acordarea de produse agricole. Faptul acesta a atras câteva remarci subtile, îndreptate contra sistemului de calcul a acestor prețuri. De asemenea, DAJ a “uitat” să stabilească prețurile de referință necesare impozitării producătorilor de mere și prune, cum a făcut anul trecut. Motivul, singurul explicabil este legat de modul de implementare a programului “Mărul în școli”.

Bogdan RUSU

Comparativ cu anul anterior, potrivit unei ultime Hotărâri a Consiliului Județean Vaslui, fermerii care au închiriat terenuri contra produse (grâu, porumb, ulei, etc.) vor trebui să achite impozite la stat foarte mari. Fermierii vasluieni au fost puternic loviți de recenta hotărâre aprobată de consilierii județeni. Pentru a se evalua impozitul pe care un fermier-arendaș trebuie să îl achite la stat, în cazul plăților efectuate în natură, DAJ a stabilit o serie de prețuri de referință pentru fiecare kilogram de produs agricol, în baza cărora Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) va calcula impozitele ce vor fi impuse arendașilor. Problema este că DAJ a stabilit prețurile de referință în orb, fără a pune la dispoziția CJ un studiu de piață semnat și ștampilat care să justifice prețurile impuse, iar culmea ironiei, comisiile de specialitate din CJ au dat aviz favorabil proiectului de hotărâre.

Potrivit specialiștilor din câteva instituții de profil, prețul stabilit zilele trecute, la porumb, este o lovitură grea dată fermierilor din județ care cultivă terenuri luate în arendă. Asta în condițiile în care anul acesta, în Vaslui a existat o producție foarte mare de porumb, iar prețul real al kilogramului de porumb boabe a fost, în medie, de 0,40 de lei. În același timp, CJ a dat o hotărâre ce “umflă” nejustificat prețul standard în baza căruia fermierii vor fi impozitați, la 0,45 de lei.

Consilierii județeni au aprobat fără să-și pună prea multe întrebări. Doar Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui a dorit să știe în baza căror studii de piață s-au stabilit aceste prețuri/kilogramul de produs agricol. La ședința CJ nu a fost prezent însă niciun reprezentant al DAJ Vaslui, pentru a oferi explicații, astfel că președintele CJ a rămas fără răspuns.

În mod normal, propunerea DAJ legată de stabilirea prețurilor acestor produse ar fi trebuit să fie însoțită de un memoriu sau de un studiu-anexă la proiectul de hotărâre, din care să reiasă clar modul în care s-a realizat sondarea pieței. Hotărârea va fi comunicată AJPF de către CJ, urmând ca producătorii să fie impozitați.

Pentru arenda în natură aferentă anului fiscal 2014, prețurile standard transmise CJ erau următoarele: 0,45 lei/kg de grâu, 0,45 de lei/kg la porumb, 1leu/kg de floarea soarelui, 0,70 lei/kg de struguri sau mere, 1 leu/kg de prune. La ultima ședință a CJ din acest an, prețurile standard ce vor servi ca bază de impozitare în anul fiscal 2015 au crescut la: 0,60 lei/kg de grâu, 1 leu/kg de struguri.

În prezent, la Tanacu, de exemplu, țăranii vând kilogramul de grâu cu 0,70 de bani, iar porumbul cu 0,47 de bani. La Ferești, kilogramul de grâu se vinde cu 0,50 lei, iar cel de porumb cu 0,45 de lei. La Armășeni, comuna Băcești, kilogramul de grâu se vinde cu 0,6 lei/kg, iar cel de porumb cu 0,70 lei/kg. Din cele câteva cazuri nu reiese că DAJ ar fi făcut un studiu bine documentat al prețurilor de piață pentru a oferi publicului și autorităților un preț corect de referință. Menționăm că toate aceste cazuri de prețuri sunt practicate de micii producători.

Prețul merelor a fost ascuns…

În mod inexplicabil, pentru anul fiscal 2015, DAJ nu a stabilit prețurile medii de referință pentru mere și prune, în condițiile în care în anul fiscal trecut, aceste produse au fost impozitate. Acest fapt nu este însă o coincidență, căci în prezent se poartă discuții pe tema implementării în județ a programului “Mărul în școli”, iar unele persoane nu vor ca opinia publică să afle prețurile standard la care s-au vândut merele în județul Vaslui. Asta pentru a nu fi comparate cu prețurile lictate de cei care vor distribui mere în școlile din județ. În plus, DAJ a stabilit un preț mediu de impozitare la kilogramul de masă verde obținută pe pajiști, preț ce nu exista înainte prevăzut în documentele de profil din anul 2014: 0,06 lei/kg.

La ultima ședință a Consiliului Județean Vaslui, a existat un proiect de hotărâre ce a lăsat loc unor remarci interesante. Recent, Direcția pentru Agricultură Județeană Vaslui (DAJ) a stabilit prețurile medii ale produselor agricole în baza cărora vor fi impozitați arendașii ce se achită financiar față de proprietari, prin acordarea de produse agricole. Faptul acesta a atras câteva remarci subtile, îndreptate contra sistemului de calcul a acestor prețuri. De asemenea, DAJ a “uitat” să stabilească prețurile de referință necesare impozitării producătorilor de mere și prune, cum a făcut anul trecut. Motivul, singurul explicabil este legat de modul de implementare a…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Mașină răsturnată în apropiere de Crasna. O persoană a ajuns la spital

O mașină înmatriculată în județul ...

Bârladul rămâne fără apă

Din nou, tot orașul Bârlad ...

Autoritățile cer decăderea din drepturile părintești în cazul celor doi frați de 11 și 13 ani din Banca dați dispăruți

Autoritățile pentru Protecția Copilului Vaslui ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: