Home / Justitie / Cătălin Ursu, condamnat la închisoare!

Cătălin Ursu, condamnat la închisoare!

Afaceristul vasluian Cătălin Ursu, judecat de Tribunalul Vaslui pentru înșelăciune, spălare de bani, constituire de grup infracțional, fals în înscrisuri și evaziune fiscală, a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare. În plus, este obligat să restituie banii primiți de la firma de asigurare, iar societățile comerciale pe care le administra au primit, fiecare, amenzi de 100.000 de lei. Alături de el, în dosar, au mai fost judecați și condamnați reprezentanții firmei de asigurări, o angajată a sa și șoferul autocamionului care a transportat sticlele cu băutură care au făcut obiectul asigurării.

Alexandru CROITORU

După ani de ședințe de judecată interminabile, cu audieri care au durat ore întregi, afaceristul vasluian Cătălin Ursu, judecat pentru înșelăciune în contracte cu consecințe grave, constituire de grup infracțional, fals în înscrisuri sub formă continuată, spălare de bani și evaziune fiscală, a fost condamnat de Tribunalul Vaslui pentru fiecare capăt de acuzare din dosar. Astfel, pentru faptele sale, Cătălin Ursu a primit opt ani de închisoare după contopirea pedepselor. Pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, Ursu a primit șapte ani de închisoare și cinci ani de interzicerea dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective. De asemenea, Ursu și-a pierdut dreptul de a mai fi director, împuternicit, asociat, beneficiar real al unei societăți comerciale în țară sau în străinătate.

Pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în contracte cu consecințe deosebit de grave, Ursu a primit patru ani de închisoare și interzicerea acelorași drepturi pe o perioadă de doi ani. Pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, afaceristul vasluian a primit patru ani de închisoare, șapte ani pentru spălare de bani, la care se adaugă și interzicerea drepturilor menționate.

În baza prevederilor legale, Tribunalul Vaslui a contopit pedepsele aplicate în această cauză în pedeapsa cea mai grea (șapte ani de închisoare și 5 ani interzicerea unor drepturi – de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, dreptul de a fi director, împuternicit, asociat etc al unei societăți comerciale din țară sau din străinătate), iar pedepsa cu închisoarea o sporește cu un an, dispunând, în final, ca Ursu Cătălin să execute opt ani de închisoare.

Pe partea civilă, Ursu a primit o altă lovitură: estet obligat să achite societății de asigurare suma primită cu titlu de despăgubire pentru marfa pe care afacersitul spune că a asigurat-o în sistem Cargo și care a fost distrusă. Suma totală se ridică la 1.112.782,55 lei și reprezintă: 1.095.962,68 lei despăgubiri și 16.819,87 lei onorariul pe care asiguratorul l-a plătit executorului judecătoresc. Afaceristul vasluian va trebui să achite și Finanțelor Publice, solidar cu societatea pe care o administra, SC Pranacat Management SRL, suma de 304.512 lei, bani ce reprezintă următoarele: 91.325 lei impozit pe profit și 213.187 lei TVA. De asemenea, societățile comerciale administrate Ursu Cătălin sau implicate în acest dosar nu au scăpat de “atenția” instanței vasluiene. Astfel, SC Suriscom SRL Vaslui, reprezentată în procesul penal prin mandatar desemnat Ana Maria Pașca, a primit o amendă de 100.000 de lei pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în contracte cu consecințe deosebit de grave și pedepsa complementară de dizolvare a firmei. Pentru spălare de bani a fost, de asemenea, amendată și Pranacat Management SRL Vaslui, tot cu 100.000 de lei, plus pedeapsa dizolvării. Și cealaltă societate comercială, Bears Distributions SRL, va plăti 100.000 de lei pentru spălare de bani și pedeapsa complementară a dizolvării. De asemenea, instanța Tribunalului Vaslui a dispus confiscarea unui teren de 4.788 mp situat în extravilanul municipiului Vaslui – punctul Cișmeaua Moldovencei, a două autoturisme Audi A8, suma de 440.000 de lei de la inculpata Daniela Brodoceanu – parte în acest dosar, suma de 200.000 de lei de la Cătălin Ursu, suma de 102.786, 68 lei, bani din conturile societății Pranacat Management SRL, suma de 13.000 de lei din conturile firmei Bears Distributions.

Angajata lui Ursu, trei ani cu suspendare

Oana Elena Apreutesei a scăpat destul de ieftin, fiind condamnată la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de cinci ani. În tot acest timp, tânăra va fi obligată să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: să se prezinte la Serviciul de Probațiune Vaslui, la datele fixate, să anunțe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reședință sau locuință și orice deplasare care depășește opt zile, precum și întoarcerea.

De asemenea, Oana Apreutesei este obligată să comunice și să justifice schimbarea locului de muncă, să comunice informații legate de mijloacele sale de existență. Nerespectarea acestor condiții pot duce la anularea pedepsei cu susendare a condamnării de trei ani și se poate lua în calcul executarea pedepsei în regim de detenție.

Condamnată în acest dosar a fost și Angelica Gruia, apropiată a afacersitului vasluian Cătălin Ursu. Față de colega ei, Angelica Gruia a primit o pedeapsă de doar șase luni cu suspdendare pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani și interzicerea exercitări unor drepturi. La aceasă pedeapsă, ea a primit și o perioadă de doi ani și șase luni termen de încercare.

Plătesc și nevinovații

Două luni cu suspendare, interzicerea unor drepturi și suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de doi ani a primit și inpectorul firmei de asigurări, Ioan Mihăiuc. Chiar dacă singura lui vină a fost că a executat ceea ce l-au pus șefii lui să facă, Mihăiuc nu a scăpat de rigorile legii.

Aceeași pedeapsă a primit-o și șoferul autocamionului încărcat cu sticlele de alcool ale lui Cătălin Ursu și care a suferit un accident de circulație în timp ce transporta marfa de la Timișoara spre Vaslui. Ultima pe lista condamnaților este Daniela Brodoceanu, condamnată de Tribunalul Vaslui la doi ani de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani și interzicerea unor drepturi.

Povestea unui dosar controversat

Povestea începe în 2007, când Cătălin Ursu, administrator al SC Cătălina Impex SRL, încheie un contract commercial cu SC Orhei-Vin SA, din republica Moldova, având ca obiect importul unei cantități de băutură alcoolică. Pentru acest lucru, Ursu obține autorizație prin care sediul societății era autorizat să funcționize ca antreposit fiscal. Această autorizație era necesară deoarece cantitatea de băutură alcoholică era importată din spațiul non-UE. După încheierea contractului cu firma basarabeană, Ursu a efectuat două importuri de băuturi alcoolice. La primul a adus în țară 4.924 de sticle cu brandy de 750 ml, 4.300 de sticle cu brandy de un litru și 400 de sticle cu vodka. Al doilea import a constat în 3.700 de sticle cu brandy și 6.000 de sticle cu lichior și valoarea totală a celor două importuri s-a ridicat la 37.370 USD. Ulterior, marfa a fost comercializată fără a se calcula și plăti, la bugetul de stat, accizele corespunzătoare în valoare de 119.463 de lei.

În octombrie 2011, Pranacat Management SRL emite o nouă factură prin care vindea către SC Suriscom SRL o nouă cantitate de sticle cu băuturi alcoolice în valoare totală de 1.101.469, 68 lei. Două zile mai târziu, factura este ștornată pe motiv că, în data de 2.10.2011, în localitatea Bârzulești, județul Bacău, a avut loc un accident rutier în urma căruia băuturile alcoolice au fost avariate în totalitate. Drept urmare, Ursu cheamă în judecată societatea de asigurări cu care avea încheiat contract și cere achitarea daunei. Tribunalul Bacău îi dă câștig de cauză și obligă asiguratorul la plata sumei de 1.095.962 de lei, cu titlul de despăgubiri. Numai că ulterior ancheta a scos la iveală faptul că, după acte, proprietarul mărfii respective nu era Suriscom SRL, societate care avea încheiat contract de asigurare tip Cargo, ci SC Pranacat Management SRL. O altă declarație ce nu își dovedește veridicitatea este cea legată de faptul că marfa urma să fie transportată la un deposit din Timișoara ce ar fi aparținut uneia din firmele lui Ursu. Cerectările au arătat că depozitul respectiv ar fi aparținut unei alte societăți comerciale cu care Ursu nici măcar nu discutase și cu care nu avea niciun fel de contract.

În aceeași periodă, Cătălin Ursu încearcă să obțină, măcar pe hârtie, un contract de închiriere pentru un spațiu ce urma să fie folosit ca depozit.

Afaceristul vasluian Cătălin Ursu, judecat de Tribunalul Vaslui pentru înșelăciune, spălare de bani, constituire de grup infracțional, fals în înscrisuri și evaziune fiscală, a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare. În plus, este obligat să restituie banii primiți de la firma de asigurare, iar societățile comerciale pe care le administra au primit, fiecare, amenzi de 100.000 de lei. Alături de el, în dosar, au mai fost judecați și condamnați reprezentanții firmei de asigurări, o angajată a sa și șoferul autocamionului care a transportat sticlele cu băutură care au făcut obiectul asigurării. Alexandru CROITORU După ani de ședințe…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Incendiu de proporții în comuna Oltenești. Peste 200 de hectare de vegetație uscată, distruse de flăcări

Peste 200 de hectare de vegetație uscată au fost ...

Peste două tone de furaje, mistuite de flăcări într-un incendiu la Todirești. Pompierii au reușit salvarea locuinței

Peste două tone de furaje au fost mistuite de ...

Panică într-un bloc din Vaslui, în urma unui incendiu. 17 persoane au fost evacuate, trei dintre acestea ajungând la spital

Șaptesprezece locatari dintr-un bloc din zona gării din municipiul ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: