Home / Social / Ziua Eroilor Revoluției din 1989, un clișeu repetat de 25 de ani

Ziua Eroilor Revoluției din 1989, un clișeu repetat de 25 de ani

Ieri, oficialitățile județului i-au omagiat pe eroii revoluției din decembrie 1989. Evenimentul, ținut de peste douăzeci de ani, a fost un adevărat clișeu. Nici măcar extermiștii de dreapta din Vaslui nu au mai venit. Comemorarea a avut loc la cimitirul Eternitatea iar alocuțiunile au fost scurte, în general populiste și goale de semnificație.

Singurul care a punctat o serie de idei legate de decesul eroilor în paralel cu starea în care se află România în prezent a fost profesorul Paul Munteanu, președintele Asociației 22 decembrie: “Sfântul evanghelist Ioan spunea că dacă nu veți spune adevărul nu veți fi liberi. Nu suntem liberi, căci nu s-a spus adevărul. Copii noștri zac la doi metri în pământ, iar cei care au tras au funcții mari, trăiesc bine”.

În rest, niciunul dintre cei prezenți nu și-a permis să facă un bilanț al rezultatelor obținute de județul Vaslui, după ce peste 20 de vasluieni și-au dat sufletul la Revoluție, cu gândul la libertate.

ziua eroilor vaslui (1)S-au depus coroane de flori din partea forțelor de ordine, politicienii în funcție au avut diverse alocuțiuni, dar la final, nimeni nu a plecat acasă cu sentimentul că moartea tinerilor revoluționari a avut vreun sens. Puternicii județului au mulțumit celor morți (fără de care nu ajungeau unde sunt în prezent), s-au depus coroane, au defilat militarii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vaslui și gata. Până pe 22 decembrie 2015, eroii nu vor mai fi menționați nicăieri.

Eroii Revoluției, comemorați la Bârlad

Ieri, 22 decembrie, la Cimitirul Eroilor au fost depuse coroane de flori la mormintele tinerilor bârlădeni care au plătit cu viața pentru libertate și democrație.

Au participat oficialități locale și județene, reprezentanți ai Armatei, cetățeni ai municipiului Bârlad, reprezentanți ai unor partide politice, dar și aproximativ 20 de revoluționari bârlădeni. După intonarea imnului de stat al României a fost oficiat serviciul religios, s-au rostit alocuțiuni și s-au depus coroane și jerbe de flori.

Printre cei care au luat cuvântul s-a numărat și Ioan Svârlefus, președintele Asociației Luptătorilor Revoluției din Decembrie 1989, filiala Bârlad.

Am avut un discurs destul de acid, cred, care a iritat poate pe unii, dar asta am simțit că trebuie să spun. Eroii pe care i-am cinstit au luptat ca nouă să ne fie bine. Unii au murit, alții trăiesc dar sunt desconsiderați, uitați, trecuți la «și alte categorii». Indemnizația de revoluționar a fost suspendată de trei an. Unde este respectul? Poate că o să se schimbe ceva, este nevoie de o reabilitare morală”, a declarat Ioan Svârlefus.

În Bârlad sunt 34 de persoane care au certificat de luptător al Revoluției, printre care se află și primarul Constantin Constantinescu. (Bogdan RUSU, Mihaela NICULESCU)

Ieri, oficialitățile județului i-au omagiat pe eroii revoluției din decembrie 1989. Evenimentul, ținut de peste douăzeci de ani, a fost un adevărat clișeu. Nici măcar extermiștii de dreapta din Vaslui nu au mai venit. Comemorarea a avut loc la cimitirul Eternitatea iar alocuțiunile au fost scurte, în general populiste și goale de semnificație. Singurul care a punctat o serie de idei legate de decesul eroilor în paralel cu starea în care se află România în prezent a fost profesorul Paul Munteanu, președintele Asociației 22 decembrie: “Sfântul evanghelist Ioan spunea că dacă nu veți spune adevărul nu veți fi liberi. Nu…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Angajările la DGASPC, suspendate până la adoptarea bugetului instituției

Austeritate la DGASPC Vaslui! Deși Direcția ...

Criza de mecanizatori paralizează activitățile din agricultura județului Vaslui

de Dănuț CIOBANU  Agricultura județului Vaslui ...

A murit profesoara Elena Brașoveanu!

Veste tristă și neașteptată pentru cadrele ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: