Home / National / Cum va fi VREMEA de Crăciun și Revelion. Prognoza meteo până pe 4 ianuarie pentru fiecare regiune a țării

Cum va fi VREMEA de Crăciun și Revelion. Prognoza meteo până pe 4 ianuarie pentru fiecare regiune a țării

Administrația Națională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluției valorilor termice și a precipitațiilor în intervalul 22 decembrie – 4 ianuarie, pentru toate regiunile din țară: Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia și la munte.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime și minime, mediate pentru fiecare regiune a țării și adaptate local cu modele statistice și sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariție a precipitațiilor.

BANAT

În primele zile ale intervalului temperatura aerului va crește treptat, spre valori medii de 10 grade ziua și 1…2 grade noaptea – pe 23 și 24 decembrie, când vremea va deveni deosebit de caldă pentru această perioadă a anului. În intervalul 25 – 28 decembrie va avea loc un proces de răcire, iar maximele diurne nu vor mai depăși, în medie, 1 grad Celsius, în timp ce minimele nocturne vor scădea spre -5 grade, la sfîrșitul primei săptămâni de prognoză. În a doua săptămână, regimul termic nu va avea variații importante, fiind caracterizat de medii regionale ale maximelor diurne între 1 și 4 grade și ale minimelor nocturne între -4 și -1 grad.

Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în jurul datei de 26 decembrie, când va ploua, dar și în intervalul 29 decembrie – 3 ianuarie, când vor fi și lapovițe sau ninsori, mai ales în cursul nopților.

CRIȘANA

La începutul intervalului de prognoză vremea va fi caldă pentru această dată calendaristică, regimul termic diurn fiind caracterizat prin valori medii de 8…9 grade pe 23 și 24 decembrie, pentru ca apoi să marcheze o scădere accentuată, pînă la valori de aproximativ 0 grade Celsius pe 27 decembrie. Minimele nocturne vor avea o evoluție asemănătoare, fiind în scădere de la aproximativ 2 grade la începutul intervalului, până la -5 grade pe 28 decembrie.
În a doua săptămână de prognoză temperaturile maxime vor fi cuprinse, în medie, între 0 și 3 grade, iar cele minime între -4 și -2 grade, vremea devenind normală din punct de vedere termic.

În jurul datei de 26 decembrie local vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie, iar între 29 decembrie și 4 ianuarie vor fi mai ales lapovițe și ninsori, moderate cantitativ.

TRANSILVANIA

Vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit în ultima decadă a lunii decembrie în primele zile, cu valori medii regionale ale temperaturilor maxime de 7…8 grade pe 23 și 24 decembrie, când minimele nocturne vor fi de -1…0 grade. Apoi vremea se va răci, spre medii ale maximelor de -2…-1 grad și ale minimelor de -10…-9 grade, pe 27 – 28 decembrie. În a doua săptămână variațiile temperaturii aerului vor fi nesemnificative, maximele diurne urmând a se situa, în medie, între -2 și 2 grade, iar minimele nocturne între -8 și -4 grade, valori ce vor caracteriza un regim termic normal pentru această perioadă a anului.

În jurul datelor de 22 și 26 decembrie vor fi precipitații mixte, în general slabe cantitativ, iar între 29 decembrie și 4 ianuarie vor fi predominant ninsori, pe arii extinse.

MARAMUREȘ

La începutul intervalului vremea va fi caldă, cu temperaturi maxime de până la 7 grade și minime de aproximativ 1 grad, în medie pe regiune. Între 25 și 28 decembrie valorile termice vor scădea accentuat, iar la sfârșitul primei săptămâni de prognoză vor fi valori medii diurne de -2…-1 grad și nocturne de -8 grade. În a doua săptămână vremea va fi normală din punct de vedere termic, cu ușoare variații termice în limite apropiate de mediile multianuale ale perioadei, respectiv temperaturi diurne situate între -2 și 2 grade și nocturne între -6 și -3 grade.

Vor fi precipitații pe arii relativ extinse aproape zilnic, pe tot parcursul intervalului de prognoză, predominant sub formă de ploaie la început, iar după 29 decembrie mai ales sub formă de ninsoare.

MOLDOVA

În primele zile ale perioadei de prognoză temperaturile vor fi în creșere treptată, caracterizând o vreme deosebit de caldă pentru ultima decadă a lunii decembrie, cu valori medii ale maximelor diurne de până la 11 grade și ale minimelor nocturne de 3…4 grade. Între 25 și 28 decembrie regimul termic va marca o scădere accentuată, de aproximativ 10 grade, astfel încât la sfârșitul primei săptămâni de prognoză vor fi temperaturi maxime de 0 grade și minime de -7 grade, în medie. Între 29 decembrie și 4 ianuarie nu vor fi oscilații semnificative ale temperaturii aerului, care va avea valori diurne situate între 0 și 3 grade și valori nocturne de -5…-4 grade Celsius, apropiate de normele climatologice ale perioadei.

Probabilitatea pentru precipitații locale, predominant ninsori, va fi ridicată între 29 decembrie și 4 ianuarie, iar în celelalte zile ale intervalului de prognoză numai izolat și trecător vor fi ploi slabe sau lapovită, mai ales pe 22 și 26 decembrie.

DOBROGEA

Vremea va fi deosebit de caldă pentru această perioadă din an în primele zile ale intervalului de prognoză, iar pe 24 decembrie vor fi medii regionale ale temperaturilor maxime de 12…13 grade și ale celor minime de 4…5 grade. Ulterior, va avea loc un proces de răcire care va determina scăderea cu aproximativ 10 grade a regimului termic, astfel încât pe 28 decembrie vor fi temperaturi maxime de 2 grade și minime de -4…-3 grade. A doua săptămână va fi caracterizată de un regim termic mai constant, concretizat prin valori medii diurne cuprinse între 3 și 6 grade, în timp ce minimele nocturne se vor situa în jurul valorii de 0 grade Celsius.

În prima parte a intervalului probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi foarte redusă, dar după data de 27 decembrie acestea vor fi prezente pe arii extinse, predominat sub formă de ploaie.

MUNTENIA

În primele zile ale prognozei vremea va fi deosebit de caldă, cu temperaturi diurne ce vor atinge, în medie pe regiune, 13 grade Celsius și valori nocturne de aproximativ 3 grade Celsius. Începând din 25 decembrie va avea loc un proces de răcire a vremii de la o zi la alta, astfel încât pe 28 decembrie vor fi maxime diurne de aproximativ 1 grad și minime nocturne de -5 grade. În a doua săptămână de prognoză regimul tremic nu va avea variații importante, valorile de temperatură urmând a avea ușoare oscilații în jurul mediilor multianuale ale perioadei, respectiv medii ale maximelor de 2…4 grade și ale minimelor de -4…-2 grade.

În primele zile ale intervalului de prognoză nu vor fi precipitații, însă după data de 27 decembrie aproape zilnic se vor semnala precipitații mixte la nivel local, în general slabe cantitativ.

OLTENIA

La începutul intervalului valorile termice vor fi cu mult peste normele climatologice ale perioadei, cu temperaturi diurne ce vor atinge 12….13 grade pe 24 decembrie, când minimele nocturne vor fi de 1 grad, în medie regională. După această dată vremea se va răci accentuat, iar pe 28 decembrie nu se vor mai depăși temperaturi medii de 0 grade ziua si -5 grade noaptea. În intervalul 29 decembrie – 4 ianuarie, regimul termic nu va avea variații importante, menținându-se apropiat de cel normal pentru perioada din an, cu medii ale valorilor maxime între 1 și 3 grade și ale celor minime între -4 și -2 grade.

În primele zile ale prognozei nu va ploua, însă probabilitatea pentru precipitații mixte pe arii mai extinse și, posibil, moderate cantitativ, va crește începând cu data de 26 decembrie.

LA MUNTE

Temperatura aerului va fi în creștere în primele zile ale intervalului, astfel încât pe 24 decembrie maximele diurne vor atinge, în medie, 4 grade Celsius, iar minimele nocturne vor fi de -3…-2 grade. Ullterior, până la sfârșitul primei săptămâni de prognoză, vremea se va răci de la o zi la alta, iar mediile termice vor scădea spre -8 grade ziua și -12 grade noaptea. La începutul celei de a doua săptămâni temperatura aerului va marca o creștere, după care se va menține relativ constantă până la sfârșitul intervalului, cu valori apropiate de normele perioadei, respectiv maxime diurne între -4 și -2 grade și minime nocturne situate în general între -9 și -7 grade.

Probabilitatea pentru precipitații pe arii extinse și moderate cantitativ va crește după data de 25 decembrie, când vor predomina ninsorile.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

x

Check Also

Viticultorii vasluieni au dat lovitura: anul trecut au avut o recolta de 72.697 tone struguri de vin

Viticultorii din judetul Vaslui au avut o recolta buna ...

Salariul minim brut a crescut la 2.230 lei

Începând cu data de 1 ianuarie 2020 salariul de ...

Sirenele care anunta situatiile de urgenta vor fi testate, de marti, iar timp de 4 zile vor suna alternativ, intre orele 10 si 15

Sirenele care anunta situatiile de urgenta vor suna alternativ, ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: