Home / Justitie / În atenția Direcției Naționale de Anticorupție! – Pușcăriabilul Istrate

În atenția Direcției Naționale de Anticorupție! – Pușcăriabilul Istrate

Consilierul județean Viorel Istrate recunoaște că a făcut trafic de influență! În urma matrialului publicat săptămâna trecută în cotidianul Est News referitor la încercarea de intimidare a prefectului Andrei Puică de către Istrate (care s-a dus la Prefectură însoțit de reporteri de la TVR pentru a-i cere prefectului să intervină pe lângă primarului municipiului reședință), consilierul județean ne-a adus la redacție un drept la replică, din care cităm: “Ori, deplasarea mea la Prefectură însoțit de reprezentanții TVR a avut drept scop să determine pe reprezentantul guvernului să iasă din pasivitate și să impună Primarului municipiului Vaslui să pună capăt abuzurilor și să-și îndeplinească obligațiile stabilite prin lege și prin decizia civilă nr. 360/2013 a Curții de Apel Iași”. Cum rolul Prefecturii în raport cu primăriile nu este altul decât verificarea legalității unor documente, solicitarea imperioasă a consilierului Istrate poate fi catalogată fără echivoc cel puțin la capitolul intimidare, sau chiar la trafic de influență, infracțiune care se pedepsește cu până la zece ani de închisoare. Nu mai este nevoie decât ca organele de cercetare să se autosesizeze.

Bogdan RUSU

Reamintim că la finalul ședinței Consiliului Județean (CJ) Vaslui de miercuri, 17 decembrie, Andrei Puică, prefectul județelui Vaslui, a avut o scurtă intervenție prin care le-a cerut celor prezenți să respecte relațiile de colaborare dintre CJ și Instituția Prefectului Vaslui. Ținta discursului susținut de prefect a fost tocmai Viorel Istrate. Fără a da nume, prefectul a declarat în plenul ședinței că cineva din sală i-a cerut să săvârșească o ilegalitate, că s-a intervenit la Prefectură, în ideea obținerii prin metode neortodoxe, a unor foloase personale.

În mare, toată tevatura a început din cauza spațiului de peste drum de Palatul Copiilor, unde, cu ani în urmă, Primăria Vaslui a încercat să construiască un imobil pe care urma să îl folosească drept sediu. Primăria s-a apucat de lucru în spațiul respectiv și a constuit o fundație în valoare de trei miliarde de lei vechi, Ulterior, pe scenă a apărut o oarecare Maria Henrieta Pivniceru, care în baza Legii 10/2001 a cerut retrocedarea terenului. Cazul s-a judecat în instanță, unde a avut câștig de cauză petenta, cu obligația ca aceasta să achite Primăriei Vaslui contravaloarea fundației. Ulterior, Pivniceru a intrat în posesia terenului, pe care s-a zidit fundația, dar și cu obligația de a achita contravaloarea ei.

În această problemă a fost băgat, fără voia sa, Andrei Puică, căruia i s-a cerut să determine primăria să renunțe la contravaloarea fundației. În condițiile în care în ultimul timp mascații i-au cam “colindat” pe unii baroni locali, prefectul a jucat cu cărțile pe față, pentru a nu plana asupra lui nici o suspiciune.

La câteva zile după delcarația făcută în cadrul ședinței CJ, prefectul ne-a declarat că în același mod în care lui i se poate întocmi un dosar penal în baza unei plângeri făcute de un oarecare, ar putea la rândul său să depună o plângere penală. De asemenea, Puică a declarat că nu are însă de gând să se adreseze organelor de anchetă pentru a le sesiza în legătură cu solicitarea care i-a fost adresată, în ideea de a asigura o bună colaborare cu CJ Vaslui.

Ceea ce a făcut însă Istrate la sediul Prefecturii comportă alete conotații. Într-un moment în care prefectul și subprefectul lipseau, consilierul Istrate, procurist al unei oarecare Maria Henrieta Pivniceru, a pătruns în instituție însoțit de o echipă de reporteri ai Televiziunii Române, în ideea de a rezolva problemele Henrietei pe calea “spectacolului mediatic”. Printre altele, băieții cu camerele video s-au înghesuit în anticamera prefectului și au adresat întrebări secretarei în ideea de a obține de la doamna în cauză o declarație care să servească cauzei Henrietei. De la Instituția Prefectului am aflat că procuristul Istrate a mai avut o tentativă de a-l “sensibiliza” pe Andrei Puică. Se pare însă că nu i-a mers.

Speriat de faptul că legea penală ar putea băga la zdup pe orice procurist pentru trafic de influență, cetățeanul Istrate a răbufnit pe la alte mese. Într-un document semnat de procuristul Istrate, acesta explică motivul intervenției sale “televizate”: “Ori, deplasarea mea la prefectura însoțit de reprezentanții TVR a avut drept scop să determine pe reprezentantul guvernului să iasă din pasivitate și să impună Primarului municipiului Vaslui să pună capăt abuzurilor și să-și îndeplinească obligațiile stabilite prin lege și prin decizia civilă nr. 360/2013 a Curții de Apel Iași”.

Organele să se sesizeze!

Potrivit art. 257 din Codul Penal, “primirea ori pretinderea de bani sau alte foloase ori acceptarea de promisiuni, de daruri, direct sau indirect, pentru sine ori pentru altul, săvârșită de către o persoană care are influență sau lasă să se creadă că are influență asupra unui funcționar pentru a-l determina să facă ori să nu facă un act ce intră în atribuțiile sale de serviciu, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 10 ani”.

Orice muritor de rând știe însă că prefectul nu are dreptul legal de a sili autoritatea publică locală să aplice sentințe judecătorești, nici în cauze civile și nici în cauze penale, oricare ar fi ele. Cu alte cuvinte, Istrate a executat un act de trafic de influență, chiar dacă potrivit legilor sau instanțelor ar avea dreptate în cauza sa. De aceea, organele competente ar trebui să se ocupe atent de cazul procuristului Istrate.

Pe lângă faptul că este procurist al Henrietei, Istrate este un consilier județean al cărui mandat este foarte controversat. Reamintim că prin februarie 2014, consilierii PPDD (foști colegi de partid ai procuristului) încercau să îl elimine, legal, din scaunul de consilier pe Istrate, pe motiv că nu mai aparținea de partidul ce l-a montat în scaun. Politica este însă prea complicată…

Declarația prefectului, referitoare la Viorel Istrate :

Istrate este disperat

viorel_istrate_partidul_poporului_2.preview-480x330Terenul cu pricina a fost cumpărat, în 1936, de familia Andreescu. Pe actul de vânzare apare suprafața de 4.095 mp, cu adresa Vaslui, str. Ștefan cel Mare nr. 39. După 1990, urmașa familiei Andreescu, Henrieta Pivniceru, a cerut restituirea terenului. Primarul de atunci, Victor Cristea, i-a comunicat că va fi trecută pe lista de despăgubiri, întrucât pe amplasamentul în discuție urma să fie construit noul sediu al Primăriei Vaslui. A fost turnată o fundație de beton, după care lucrările au fost abandonate. Între timp, moștenitoarea Pivniceru a câștigat în instanță dreptul de a fi repusă în posesia terenului. Astfel, noul primar, Vasile Pavăl, a dispus, în 2008, restituirea în naturã a suprafeței de 1.557 mp, urmând ca pentru diferența de teren să fie acordate despăgubiri. O condiție esențială a retrocedării era ca, în urma unei expertize, procuristul Henrietei Pivniceru, în speță pușcăriabilul Istrate, să achite contravalorea lucrărilor de pe respectivul teren. Conform devizelor de lucrări existente în arhiva Primăriei Vaslui, contravaloarea fundației de acolo ar fi fost de șapte miliarde de lei vechi. Bineînțeles că această sumă a fost contestată de Istrate. Conform altui dosar de expertiză, costul lucrărilor a fost estimat la trei miliarde de lei vechi. Nici această sumă nu i-a convenit procuristului, care a adus propriul expert evaluator. Decizia acestuia este aberantă și de-a dreptul șocantă: valoarea lucrărilor este zero! Până la urmă, s-a luat ca reper cea de-a doua expertiză. Dar cum anii au trecut și Viorel Istrate nu a plătit nici măcar un leu din cele trei miliarde, Primăria Vaslui a demarat procedurile de executare, blocându-i conturile procuristului.

În situația în care nu plătește, Istrate riscă să piardă tot, pentru că executorul ar putea să scoată la licitație terenul cu fundație cu tot. În aceste condiții, Istrate a mers la prefect cu reporterii de la București, sperând că îl va determina pe acesta să intervină la primarul Pavăl pentru o ilegalitate.

Consilierul județean Viorel Istrate recunoaște că a făcut trafic de influență! În urma matrialului publicat săptămâna trecută în cotidianul Est News referitor la încercarea de intimidare a prefectului Andrei Puică de către Istrate (care s-a dus la Prefectură însoțit de reporteri de la TVR pentru a-i cere prefectului să intervină pe lângă primarului municipiului reședință), consilierul județean ne-a adus la redacție un drept la replică, din care cităm: “Ori, deplasarea mea la Prefectură însoțit de reprezentanții TVR a avut drept scop să determine pe reprezentantul guvernului să iasă din pasivitate și să impună Primarului municipiului Vaslui să pună capăt abuzurilor…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Peste 2,6 milioane de persoane au tranzitat Vama Albița în primele nouă luni din 2019

În primele nouă luni ale ...

Polițist vasluian arestat pentru corupție

Astăzi, ofițerii de poliție judiciară ...

Sancțiuni de 51.000 de lei agenților economici din Bârlad

Polițiștii de investigare a criminalității ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: