Home / Administratie / Săraci, dar comozi

Săraci, dar comozi

Cei care au întocmit strategia dezvoltare a județului pentru următorii șapte ani i-au identificat pe vasluienii din mediul rural trăind la limita subzistenței, din fondurile pe care le primesc de la stat și produsele agricole proprii. În ceea ce privește locurile de muncă, acestea sunt puține, iar vasluienii nu se grăbesc să le ocupe.

Alexandru CROITORU

În strategia de dezvoltare a județului Vaslui pentru următorii șapte ani (2013-2020), încă de la început sunt evidențiate probleme cu care se confruntă locuitorii: “problemele mediului rural vasluian sunt cornice și generalizate și par a fi cauzate mereu de aceleași două mari lispuri – locurile de muncă și infrastructura. Populația subzistă, în general, din fondurile pe care le primesc lunar de la stat și din produsele agricole proprii. Pensiile depășesc, uneori, venitul minim garantat și alocațiile pentru creșterea copiilor. Acestora li se adaugă diversele forme de ajutor social de care s-a format o dependenață generalizată”.

În termeni mai deciși, suntem săraci lipiți și avem marele noroc că guvernanții, în marea lor mărinimie, oferă ajutoare sociale celor nevoiași.

O urmare directă a sărăciei în care se zbate județul este legată de fenomenele antisociale, devenite din ce în ce mai frecvente. Per total, faptele antisociale au crescut,a ca număr cu 2,68% față de anul trecut, dar unele dintre aceste fapte au cunoscut și scăderi semnificative, cu peste 10 procente, așa cum arată statisticile IPJ Vaslui. Este vorba de furturi, ceea ce poate confirma ipoteza că satul vasluian a îmbătrânit sau că sărăcia a ajuns la un asemenea nivel încât hoții nu mai au ce fura. Satul vasluian s-a depopulat și a îmbătrânit, pentru că tinerii au înțeles că, pentru a reuși să facă ceva cu viața lor, le rămâne soluția Vestului. Astfel, majoritatea tinerilor au luat drumul Italiei, Spaniei, Angliei, în speranța unui trai mai bun.

Despre un mediu de afaceri capabil să absoarbă un număr mare de șomeri nu putem discuta la Vaslui. Suntem fruntași, la nivel național, la numărul de șomeri și codași în ceea ce privește numărul societăților mari: doar 20. Pe lângă acest aspect, specialiștii au plecat de pe teritoriul județului în alte județe sau în alte țări.

Un sondaj de opinie realizat la nivelul județului explică clar problemele cu care ne confruntăm. Pe primul loc se situează, cu un punctaj maxim, lipsa locurilor de muncă. Urmează apoi nemulțumirile exprimate de populația județului legate de lipsa infrastructurii rutiere și de starea acesteia, serviciile publice de slabă calitate, echiparea edilitară deficitară, mediul de afaceri slab dezvoltat, capacitatea adinistrativă slab dezvoltată. Toate acestea sunt opinii ale vasluienilor legate de problemele socio-economice cu care se confruntă județul. De fapt, aceasta poate reprezenta realitatea crudă în care trăim și o urmare firească și directă a faptului că investitorii ne ocolesc. Iar acest lucru duce la faptul că multe din planurile de dezvoltare a județului Vaslui rămân doar pe hârtie. Chiar dacă de locații sau spații de dezvoltare a unor afaceri ne putem lăuda că nu ducem lipsă, ne lipsesc investitorii care aleg alte regiuni ale țării din motive lesene de înțeles. Vestul țării se învecinează cu Uniunea Europeană și nu cu fostul imperiu sovietic, iar infrastructura rutieră mai are de lucru până va ajunge să se pună pe picioare.

“Discuții sunt și vor fi cu investitori cărora să le punem la dispoziție locații unde să vină să-și dezvolte afaceri și, în același timp, să creeze locuri de muncă pentru populația Vasluiului”, spune și prefectul Andrei Puică.

Tot agricultura poate fi soluția salvatoare

La nivelul județului Vaslui se vorbește de faptul că soluția ideală pentru ca topurile rușinii să nu ne mai aibe în prim plan ar fi cele legate de afacerile în agricultură. Cu toate acestea, măsuri concrete care se iau la nivel județean și la nivel național pentru sprijinirea celor care au deja afaceri în agricultură sau cei care vor să dezvolte asemenea afaceri nu prea există. Ajutor vine partea Uniunii Europene și mai puțin din partea guvernanților.

Agricultura județului merge binișor. Din punctul ăsta de vedere, nu ne putem plânge. Ceea ce ne afectează pe noi ca și fermieri sunt: lipsa precipitațiilor în unii ani și prețul produsului agricol comparativ cu celelalte state europene. Cuantumul ajutorului oferit fermierilor români comparativ cu cei vest-europeni. Dar, dacă mă întrebațI pe mine, județul Vaslui are nevoie, în o mai mare măsură, de dezvoltarea industriei pentru a ieși din impas și nu de o dezvoltare a sectorului agricol. Omul de la țară o duce mai bine decât cel din mediul urban. Are ce pune pe masă. Lipsa locurilor de muncă pentru cei care trăiesc în mediul urban nu în cel rural este adevărata problemă a județului Vaslui. Orășeanul o duce greu și foarte greu pentru că are nevoie de bani mai mulțI decât cel de la țară. Iar acest venit de care are nevoie nu-l poate obține decât dacă are un loc de muncă și mai ales, un loc de muncă ce-i poate oferi venitul lunar de care are nevoie pentru un trai decent”, e de părere unul din marii fermieri vasluieni.

Cei care au întocmit strategia dezvoltare a județului pentru următorii șapte ani i-au identificat pe vasluienii din mediul rural trăind la limita subzistenței, din fondurile pe care le primesc de la stat și produsele agricole proprii. În ceea ce privește locurile de muncă, acestea sunt puține, iar vasluienii nu se grăbesc să le ocupe. Alexandru CROITORU În strategia de dezvoltare a județului Vaslui pentru următorii șapte ani (2013-2020), încă de la început sunt evidențiate probleme cu care se confruntă locuitorii: “problemele mediului rural vasluian sunt cornice și generalizate și par a fi cauzate mereu de aceleași două mari lispuri –…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Primul deces provocat de COVID-19 în județul Vaslui

Un bărbat în vârstă de 71 de ani din ...

APIA Vaslui: Cererile unice de plată se depun online

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Centrul ...

Trei tineri din Bârlad, arestați după un scandal pe străzile orașului cu tentativă de tâlhărie, bătăi și complicitate la furt calificat

Trei tineri cu vârste cuprinse între 25 și 34 ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: