Home / World / Un avion al companiei malaysiene AirAsia cu 162 de oameni la bord A DISPĂRUT. Aeronava s-ar fi PRĂBUȘIT. Căutarea avionului a fost reluată luni

Un avion al companiei malaysiene AirAsia cu 162 de oameni la bord A DISPĂRUT. Aeronava s-ar fi PRĂBUȘIT. Căutarea avionului a fost reluată luni

Un avion de tip Airbus A320-200 aparținând companiei malaysiene low-cost AirAsia cu 162 de persoane la bord a dispărut duminică între Indonezia și Singapore, au anunțat autoritățile locale și compania, relatează AFP. Pilotul avionului ceruse să “devieze” de la planul de zbor din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Zborul QZ8501 s-ar fi prăbușit în largul Insulei indoneziene Belitung, potrivit unui oficial al Agenției naționale indoneziene pentru căutare și salvare.

UPDATE 07:00 – Căutările avionului AirAsia dispărut cu 162 de persoane la bord au fost reluate

Căutările au fost reluate luni dimineața în vederea găsirii avionului companiei malaysiene AirAsia care a dispărut duminică în timp ce efectua zborul QZ8501 pe o rută Indonezia-Singapore cu 162 de persoane la bord, a treia dramă din acest an pentru aviația civilă malaysiană, relatează AFP.

Căutările au fost suspendate în noaptea de duminică spre luni. Autoritățile indoneziene – care conduc operațiunile – au anunțat reluarea acestora în Marea Javei. Malaysia, Singapore și Australia au anunțat că participă la ele.

UPDATE 19:45 – SUA sunt pregătite să ajute în efortul de căutare a avionului AirAsia

Statele Unite au anunțat duminică faptul că sunt pregătite să ajute autoritățile locale care caută avionul AirAsia, dispărut în timp ce asigura zborul QZ8501 din Indonezia către Singapore, cu 162 de persoane la bord, relatează AFP.

“Autoritățile din regiune conduc căutarea unu avion dispărut. Așa cum au procedat în trecut, Statele Unite sunt pregătite să asiste în orice fel va fi considerat util”, a anunțat un oficial de la Depatamentul de Stat, subliniind că nicio persoană de la bord nu deținea pașaport american.

Agenția americană pentru Siguranța Transporturilor (NTSB) a anunțat, la rândul ei, că poate să trimită anchetatori, în cazul în care i se solicită acest lucru.

“Suntem la curent cu dispariția avionului și supravghem situația. Dacă ni se cere (acest lucru), vom putea furniza anchetatori (…) care să intervină în calitate de consilieri tehnici pe lângă Agenția care conduce ancheta”, a anunțat un purtător de cuvânt al NTSB.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a anunțat că, în acest stadiu, “nicio solicitare de asistență” nu a fost adresată Statelor Unite.

Potrivit Casei Albe, președintele Barack Obama – aflat în concediu în Hawaii – a fost informat despre incident.

UPDATE 14:15 Guvernul indonezian a suspendat căutarea avionului AirAsia pe timpul nopții

Căutările efectuate duminică pentru localizarea avionului AirAsia cu 162 de persoane la bord, dispărut în timp ce efectua o legătură între Indonezia și Singapore, au fost suspendate pe timpul nopții și vor fi reluate luni dimineața, a anunțat Ministerul indonezian al Transporturilor, relatează AFP.

“Am întrerupt căutările, deoarece începe să se facă noapte. Condițiile meteorologice nu sunt nici ele prea bune. Le vom relua mâine (luni) la ora locală 7.00 (2.00, ora României) sau chiar mai devreme dacă aceste condiții meteorologice sunt bune”, a declarat pentru AFP Hadi Mustofa Hadi Mustofa, un purttor de cuvânt al ministerului.

UPDATE 13:40 – Un britanic se afla la bordul avionului AirAsia, confirmă Foreign Office

“Am fost informați de către autoritățile locale că un cetățean britanic se afla la bordul” avionului care efectua zborul QZ8501, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Foreign Office.

“Rudele sale au fost informate, iar noi suntem pregătiți să oferim o asistență consulară”, a adăugat el.

“Gândurile noastre se îndreaptă către familiile pasagerilor, care așteaptă vești mai ample”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

UPDATE 10:10 – La bordul avionului se aflau 156 de indonezieni, trei sud-coreeni, un francez, un malaysian și un cetățean al Singapore, potrivit AirAsia. Este vorba despre 138 de pasageri adulți, 16 copii și un sugar.

Forțele aeriene indoneziene au anunțat că au trimis două avioane să efectueze căutări într-o regiune la est de Java, la sud-est de Pangkalan Bun, în provincia Kalimantan.

“Sunt nori, iar regiunea este înconjurată de mare. Încă ne aflăm pe drum, deci nu vom avansa vreo ipoteză despre ceea ce s-a întâmplat cu avionul”, a declarat Hadi Cahyanto, un purtător de cuvânt al forțelor aeriene indoneziene.

Avionul era exploatat de către AirAsia Indonezia, o sucursală a companiei AirAsia cu sediul la Kuala Lumpur, în Malaysia, care domină piața companiilor de low-cost în Asia de Sud-Est.

“Avionul era în stare bună, dar condițiile meteorologice nu erau foarte bune”, a declarat directorul general al Aviației Civile indoneziene Djoko Murjatmodjo într-o conferință de presă, pe Aeroportul din Jakarta.

Potrivit lui Mujatmodjo, avionul a depășit deja cu câteva ore limita de timp pentru epuizarea combustibilului.

Eforturile de căutare se concentrează asupra unei regiuni situate între Insula Belitung și Kalimantan, pe coasta de vest a Insulei Borneo, la jumătatea traseului prevăzut al avionului, a adăugat el.

Singapore a propus un ajutor din partea forțelor aeriene și Marinei naționale în cadrul operațiunilor de căutare a avionului.

Casa Albă a anunțat că președintele american a fost informat despre dispariția avionului și că Barack Obama urmărește situația.

Celule de criză au fost activate pe aeroporturile Changi de la Singapore și de la Surabaya pentru primirea rudelor pasagerilor.

UPDATE 09:50 – Compania Malaysia Airlines a scris pe Twitter un mesaj de încurajare pentru familiile celor aflați la bordul avionului dispărut al AirAsia

“Gândurile și rugăciunile noastre se îndreaptă spre familiile și prietenii celor aflați la bordul QZ8501”, a scris Malaysia Airlines pe contul oficial de Twitter, adăugând eticheta #staystrong (“rămâneți puternici”).

UPDATE 08:57 – Avionul AirAsia s-ar fi prăbușit în largul Insulei indoneziene Belitung – presă

Zborul QZ8501 AirAsia de la Surabaya, în Indonezia, către Singapore, s-ar fi prăbușit în mare, la aproximativ 145 de kilometri de Insula indoneziană Belitung, a declarat un oficial din cadrul Agenției naționale indoneziene pentru căutare și salvare, citat de site-ul publicației The Jakarta Post.

Potrivit publicației, purtătorul de cuvânt al Agenției a declarat că o echipă de salvare a fost trimisă la Belitung.

Avionul de tip Airbus A320 ar fi survolat în cerc marea în zona insulei pentru a evita o furtună, după care a intrat într-o zonă de turbulențe și s-a prăbușit în ocean, potrivit aceeași surse.

UPDATE 08:16 – Avionul AirAsia dispărut a cerut să “devieze” de la traiectorie din cauza condițiilor meteo

Pilotul avionului de tip Airbus aparținând companiei AirAsia care a dispărut între Indonezia și Singapore duminică dimineața – zborul QZ8501 – a cerut să “devieze” de la planul de zbor din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, a anunțat compania malaysiană, relatează AFP.

“Avionul a cerut să devieze din cauza (condițiilor) meteo” nefavorabile, a anunțat compania într-un mesaj postat pe contul de Facebook.

“Comunicarea cu avionul a fost pierdută în timp ce acesta se afla sub controlul Autorităților indoneziene pentru Trafic Aerian (ATC)”, a adăugat AirAsia.

UPDATE 07:45 – Cei 155 de pasageri de la bordul avionului sunt 138 de adulți, 16 copii și un bebeluș, informează compania Air Asia într-un comunicat.

“Jakarta a pierdut contactul cu zborul AirAsia între Surabaya și Singapore, la (ora locală) 7.55 (2.55, ora României)”, a declarat pentru AFP J.A. Barata, un purtător de cuvânt al Ministerului indonezian al Transporturilor

Avionul de tip A320-200 are la bord șapte membri ai echipajului și 155 de pasageri, inclusiv 16 copii și un sugar, a precizat pentru AFP Djoko Murjatmodjo, directorul general al Aviației Civile indoneziene.

Zborul QZ8501 a decolat de pe Aeroportul Internațional Juanda de la Surabaya, pe insula indoneziană Java, la ora locală 5.20 (0.20, ora României) și urma să aterizeze pe Aeroportul Changi de la Singapore la ora locală 8.30 (2.30, ora României).

 Potrivit unui comunicat al Direcției Aviației Civile din Singapore, contactul a fost pierdut în spațiul aerian indonezian, la “200 de mile marine (aproximativ 350 de kilometri) sud-est de frontiera dintre regiunile de informații de zbor ale Jakartei și Singapore”.

AirAsia a anunțat că o operațiune de căutare a fost lansată, în încercarea de localiza avionul.

“Pentru moment, din nefericire nu avem alte informații despre situația pasagerilor și membrilor echipajului”, a anunțat compania.

Operațiunile au fost angajate de la Centrul de căutare și salvare de pe Insula Bangka, în Marea Javei, potrivit autorităților locale.

An negru pentru Malaysia

2014 este deja un an negru pentru aviația malaysană, după pierderea a două avioane aparținând companiei naționale Malaysia Airlines.

La 8 martie, zborul MH370 dispărea la puțin timp după decolarea de la Kuala Lumpur cu destinația Beijing, cu 239 de persoane la bord. Dispariția avionului nu a fost explicată nici până în prezent. Avionul s-ar fi prăbușit în sudul Oceanului Indian, după ce a terminat carburantul.

La 17 iulie, alt avion de tip Boeing aparținând companiei Malaysia Airlines, care asigura o legătură între Amsterdam și Kuala Lumpur, exploda în zbor, aparent doborât de o rachetă, în timp ce survola estul Ucrainei. Avionul transporta 298 de persoane, dintre care 193 erau cetățeni olandezi.

La rândul ei, Indonezia, un arhipelag care depinde în mare măsură de transportul aerian pentru legăturile între cele aproximativ 17.000 de insule care-l alcătuiesc, prezintă unul dintre cele mai dure bilanțuri din Asia în materie de securitate aeriană.

AirAsia, un client important al companiei Airbus, este cea mai mare companie low-cost din Asia de Sud-Est. Creată în urmă cu aproximativ 20 de ani, preluată și relansată de către un fost membru al conducerii de la Time Warner, Tony Fernandes, AirAsiA s-a dezvoltat agresiv, achiziționând frecvent avioane.

AirAsia X, filiala pentru lung curier a companiei, a confirmat la jumătatea lui decembrie o comandă de 55 de avioane de tip A330Neo, versiunea remotorizată a celebrului avion de lung curier, un contract în valoare de 15 miliarde de dolari.

Sursa: mediafax.ro


About Mihai Vasile

x

Check Also

Decizie oficiala: Landurile germane nu mai vor noi inmatriculari de automobile pe benzina si motorina, incepand cu anul 2030

Landurile germane nu vor sa ...

REFERENDUMUL din Ungaria privind cotele de imigranți, INVALID / Viktor Orban a anunțat că va înainta Parlamentului o propunere de amendament constituțional

Biroul Național Electoral (NVI) din ...

The New York Times anunță că o susține pe Hillary Clinton în alegerile prezidențiale din SUA

Cotidianul The New York Times ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: