Home / Administratie / Mii de oameni izolați din cauza zăpezilor

Mii de oameni izolați din cauza zăpezilor

În fiecare an, mii de vasluieni rămân izolați din cauză că autoritățile sunt mereu surprinse de vremea rea. Cu toate că cei de la Comandamentul de iarnă au declarat că se lucrează la deszăpezirea DJ 244K (Munteni de Sus –Tanacu), pe tot parcursul zilei de ieri, mijloacele de trasport în comun nu au putut circula din cauza zăpezii. Doar unii șoferi, aflați la bordul unor mașini de teren au reușit să parcurgă traseul menționat.

Bogdan RUSU

Roxana NĂSTASĂ

Unii dintre acești oameni sunt locuitorii comunei Tanacu. Blestemul tănăcenilor este tocmai faptul că sunt legați de restul lumii prin DJ 244K. În jurul orei 11, un plug de deszăpezire al SC Drumuri și Poduri SA Vaslui a ajuns în mijlocul satului Tanacu, reușind să asigure accesul autovehiculelor în sat. Imediat după trecerea plugului, mai mulți oameni s-au urcat în mașini și au încercat să plece spre municipiul Vaslui. La câțiva kilometri de sat însă, deși plugul abia trecuse, au rămas împotmoliți, fiind nevoiți să se întoarcă de unde au plecat.

Pe parcursul zilei de ieri, doar câteva mașini de teren au reușit să parcurgă DJ244K.

Ieri, la amiază, Grupa Operativă anunța că există mari probleme pe DN 2F Vaslui-Bacău, cale rutieră ce a fost blocată de căderile masive de zăpadă și de viscolul puternic. În același timp, alte zece drumuri județene erau înzăpezite, mii de oameni fiind izolați de localitățile urbane.

Probleme foarte mari au fost pe DJ 243 (Bârlad – Dragomirești), DJ 244 (23 August – Sălcioara), DJ 244 A (Gara Roșiești – Berezeni), DJ 245 (Bârlad – Oprișița), DJ 245A (Muntenii de Jos – Iana), DJ 244C (Huși – Mușata), DJ 244B (Crețeștii de Sus – Murgeni), DJ 284 (Huși – Ghermănești), DJ 247 (Codăești – Laza), DJ 244 K (Muntenii de Sus – Zgura). Pe traseul Crasna – Albița (DN 24B) s-a impus o restricție de circulație a autovehiculelor cu masa totală mai mare de 7,5 tone și s-a oprit accesul mașinilor spre județul Vrancea.

Potrivit reprezentanților Comandamentului de iarnă, la ora 9 s-a intervenit cu utilaje pe DJ 245 A (Lipovăț – Bogdana), DJ 244 K (Tanacu), DJ 247 (Codăești – Dănești), DJ 284 (Arsura), DJ 244 ( Stoișești ), DJ 243 (Pogana), DJ 245 D (Bogdănești), DJ 244H ( Găgești ), DJ 244 B (Găgești – Dimitrie Cantemir).

La ora 13, Comandamentul de iarnă a raportat o situație mult mai îngrijorătoare. Erau închise DN 24B (Huși – Albița), DN 11A (Bârlad – Podu Turcului – închis circulației din punctul Bârlad); DN 2F (Vaslui – Bacău – închis circulației din punctul Ivănești); DN 24A (Murgeni – Huși). Pe celelalte drumuri naționale se circula în condiții de iarnă. De asemenea, următoarele drumuri județene erau înzăpezite: DJ 243 (Pogana),DJ 244 (șuletea), DJ 244A (Vutcani), DJ 245 (Alexandru Vlahuță), DJ 245A (Lipovăț – Bogdana), DJ 244C (Pădureni), DJ 244B (Crețești – Murgeni), DJ 284 (Arsura), DJ 247 (Codăești – Dănești), DJ 244K (Tanacu).

Drumuri județene pe care acționează utilajele sunt DJ 244E (Miclești – Boțești), DJ 248 (DN 15D – Rebricea – limită județ Iași), DJ 245M (Poienești), DJ 245 (Oprișița), DJ 207E (Brodoc – Oșești), DJ 247 (DN 15 D – Bălteni), DJ 244A (Roșiești – Vutcani),DJ 245L (Costești – Pârvești), DJ 244M (Crasna – Albești), DJ 244C (Huși – Pădureni), DJ 244D (Averești), DJ 244B (Hoceni), DJ 284 (Arsura), DJ 244 E (Tătărăni),DJ 243B (Ciocani), DJ 243 (Pogana) și DJ 245 (Alexandru Vlahuță).

Menționăm că pe drumurile județene care nu au fost închise se circulă în condiții grele de iarnă, pe un strat de zăpadă de 30-35 de cm, viteza vântului favorizează producerea de suluri de zăpadă. Drumurile pe care se acționează pot deveni impracticabile datorită viscolului. Se recomandă participanților la trafic să evite, pe cât este posibil, deplasarea.

Ambulanțele nu au ajuns la pacienți

Alaltăieri noapte, deși a nins, ambulanțele nu au avut probleme din cauza zăpezii reușind să intervină la toate solicitările. Ba mai mult, la anunțarea codului portocaliu s-au luat măsuri de precauție, mai multe gravide și bolnavi fiind transportați la spitale.

Din nefericire, după ce a nins toată noaptea, ieri, ambulanțele n-au putut să ajungă la bolnavi din cauza drumurilor blocate de nămeți. A fost așadar solicitat ajutorul pompierilor care au intervenit pentru a ajunge la cei care necesitau îngrijiri medicale.

Pompierii au acordat ajutor, ieri, unui bărbat de 84 de ani, din localitatea Cetățuia, comuna Puiești, care acuza dureri în piept. Întrucât ambulanța s-a blocat și nu a putut ajunge la el, aceștia au intervenit cu o șenilată de la Iași care l-a transportat în cele din urmă la ambulanță.

Tot ieri, după ce ambulanțele s-au blocat pe drumul înzăpezit, pompierii și un TAB de la armată s-au chinut să ajungă în comuna Coroiești la două gravide, una în vârstă de 16 ani, din localitatea Hreasca și una în vârstă de 32 de ani din Mireni.

Deși primarul comunei Coroiești, Cristian Lungu, a fost, alaltăieri, la gravida din Mireni, vrând s-o ducă personal la spital, întrucât se anunțase cod portocaliu de ninsori și viscol, aceasta a refuzat, ca mai apoi, ieri, să pună pe drumuri zeci de oameni.

„Lumea e inconștientă. Îmi pare rău că s-a ajuns la situația asta. Ieri am fost la Mireni și am vrut s-o duc personal la spital pe femeia gravidă, dar a refuzat. Iar acum a pus pe drumuri zeci de oameni” a spus Cristian Lungu, primarul comunei Coroiești.

Având în vedere situația vremii, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” Vaslui face un apel către toți cetățenii să se informeze permanent asupra condițiilor meteo folosind toate mijloacele de informare și să nu pornească la drum decât dacă este necesar, iar în acest caz să echipeze autovehiculele corespunzător anotimpului de iarnă.

În cazul în care viscolul vă blochează în trafic în afara localităților, trageți pe dreapta și porniți luminile de avarie și anunțați evenimentul la numărul unic pentru apeluri de urgență – 112, indicând locul în care ați rămas blocat. Rămâneți în autoturism până ce echipele de intervenție ajung la dumneavoastră, nu părăsiți autovehiculul dacă nu vedeți în apropiere o clădire în care ați putea să vă adăpostiți și porniți motorul și sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru menținerea căldurii în interior. Se recomandă ca, atunci când motorul este în funcțiune, să deschideți ușor un geam pentru ventilație, evitând în acest fel inhalarea monoxidului de carbon.

De asemenea, curățați periodic zăpada de pe țeava de eșapament, mișcați-vă pentru a vă menține organismul cald, evitând extenuarea pentru că vremea rece obosește inima și consumați lichide pentru evitarea deshidratării organismului.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Podul Înalt”, cu toate echipajele disponibile, inclusiv cele de pompieri paramedici, va efectua toate demersurile necesare pentru a salva persoanele aflate în situații dificile, prin toate operațiunile necesare – evacuare, transport, asistare.

În fiecare an, mii de vasluieni rămân izolați din cauză că autoritățile sunt mereu surprinse de vremea rea. Cu toate că cei de la Comandamentul de iarnă au declarat că se lucrează la deszăpezirea DJ 244K (Munteni de Sus –Tanacu), pe tot parcursul zilei de ieri, mijloacele de trasport în comun nu au putut circula din cauza zăpezii. Doar unii șoferi, aflați la bordul unor mașini de teren au reușit să parcurgă traseul menționat. Bogdan RUSU Roxana NĂSTASĂ Unii dintre acești oameni sunt locuitorii comunei Tanacu. Blestemul tănăcenilor este tocmai faptul că sunt legați de restul lumii prin DJ 244K.…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Primul deces provocat de COVID-19 în județul Vaslui

Un bărbat în vârstă de 71 de ani din ...

APIA Vaslui: Cererile unice de plată se depun online

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Centrul ...

Trei tineri din Bârlad, arestați după un scandal pe străzile orașului cu tentativă de tâlhărie, bătăi și complicitate la furt calificat

Trei tineri cu vârste cuprinse între 25 și 34 ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: