Home / Politic / Retrospectiva politică

Retrospectiva politică

Scena politică a anului 2014 a fost plină de evenimente și de frământări. Românii au votat în cadrul alegerilor parlamentare și au asistat la certuri și înțelegeri politice. Oamenii au privit cum aleșii lor dezertează la alte partide și și-au ales noul președintele. Politic, anul 2014 a fost jun an plin.

Totul a început în februarie, când liderii PNL au decis să iasă de la guvernare și să rupă alianța cu PSD, după trei ani și 20 de zile de concubinaj politic în cadrul USL. În momentul deciderii separării de USL, Călin-Popescu Tăriceanu membru PNL și fost șef al partidului s-a declarat contra ideii de rupere a alianței, împreună cu alți trei miniștri liberali demisionari. Zece luni mai târziu, Tăriceanu și-a menținut simpatia pentru social-democrați, acordându-i lui Victor Ponta sprijinul său, în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.

Cursul evenimentelor politice a continuat cu alegerile europarlamentare, din luna mai, în urma cărora alianța electorală PSD-UNPR-PC a obținut 44,62% din voturile alegătorilor din județul Vaslui. PNL a obținut în județ 14,86% don sufragii, PDL a revendicat 11,51%, PMP 6,04%, iar candidatul independent Mircea Diaconu – omul politic al anului – a reușit să convingă 5,93% din vasluienii cu drept de vot. Partidul lui Dan Diaconescu a obținut 4,02% din totalul de voturi.

În luna iulie, un alt eveniment politic foarte important s-a produs în peisajul politic național. După ce Forța Civică a fuzionat cu PDL, democrat liberalii au decis să se alieze cu PNL, într-o grupare politică numită Alianța Creștin Liberală. De asemenea, la conducerea partidului liberal a fost numit Klaus Iohannis, în locul lui Crin Antonescu și tot Iohannis a fost desemnat candidatul ACL la alegerile prezidențiale.

Următorul eveniment major, care a schimbat radical echilibrul forțelor politice la nivelul județului a fost emiterea controversatei ordonanțe de urgență ce a dat liber traseismului politic.

În județul Vaslui, PSD a rămas practic fără opoziție, după ce 184 de aleși locali au renunțat la demnitate și au semnat adeziunea la social-democrați. PNL, PDL și alte partide politice din județ au pierdut 20 de primării. Astfel că înainte de alegerile prezidențiale, PSD avea la cherem un număr de 64 de primari din 86. Slab reprezentați în județ, liberalilor vasluieni le-au rămas loiali 10 primari, din 22, iar democrat-liberalilor doar 7 dintr-un total de 11. Primarii liberali care au dat bir cu fugiții sunt cei din Băcești, Boțești, Bogdănești, Deleni, Ferești, Fruntișeni, Ivești, Găgești, Puiești, Rafaila, Todirești și Vulturești. Primarii PDL traseiști sunt cei din comunele: Banca, Dănești, Ibănești și Muntenii de Jos. Din rândul edililor PPDD, doi la număr în tot județul, social democrații au recrutat unul (primarul din Murgeni). Primarilor dezertori li s-au adaugat un număr de nouă viceprimari.

Dezertori au exitat și în rândul consilierilor județeni:Consiliului Județean (CJ), pedeliștii Ionuț Ghețău și Gigi Brănici, ambii membri PDL, trecând unul la PMP, celălalt la PSD. Un traseist este ăi consilierul Viorel Istrate, care a renunțat la carnetul de membru PPDD pentru unul de pesedist.
După ce Guvernul PSD a lansat bomba traseismului, social-democrații vasluieni au luat în stăpânire Consiliul Județean.

Cam în acest context s-au desfășurat alegerile prezindențiale din luna noiembrie. Poate că astfel se explică faptul că Iohannis a ratat cu brio alegerile în județul Vaslui. Candidatul PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, a câștigat detașat alegerile în județul Vaslui în ambele tururi de scrutin. Cu toate că pierdut bătălia la Vaslui, Iohannis a câștigat războiul. În cel de-al doilea tur de scrutin, Iohannis a fost votat de 54,43% din alegătorii români din țară și diaspora care s-au prezentat în secțiile de votare. Guvernul Ponta și majoritatea parlamentară s-au menținut. După zece ani de mandat, Traian Băsescu a ieșit din funcția de președinte al statului român. (Bogdan RUSU)

Scena politică a anului 2014 a fost plină de evenimente și de frământări. Românii au votat în cadrul alegerilor parlamentare și au asistat la certuri și înțelegeri politice. Oamenii au privit cum aleșii lor dezertează la alte partide și și-au ales noul președintele. Politic, anul 2014 a fost jun an plin. Totul a început în februarie, când liderii PNL au decis să iasă de la guvernare și să rupă alianța cu PSD, după trei ani și 20 de zile de concubinaj politic în cadrul USL. În momentul deciderii separării de USL, Călin-Popescu Tăriceanu membru PNL și fost șef al partidului…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Situația Școlii „Victor Ion Popa” din Bârlad, motiv de campanie electorală

Consilierii locali PSD nu au participat ieri la dezbaterea ...

Cel mai dezbătut proiect al ședinței de ieri a Consiliului Local Bârlad a fost respins

Discuții interminabile, ieri, în ședința de Consiliu Local Bârlad, ...

Cel mai vechi angajat al Prefecturii Vaslui, Dumitru Ciomaga, numit subprefect al județului

Inginerul Dan Dumitru Ciomaga, cel mai vechi angajat al ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: