Home » Sanatate » Îngerii salvatori din Iadul alb

Îngerii salvatori din Iadul alb

Gerul crâncen și viscolul de coșmar care au încolțit județul Vaslui în ultimele zile ale anului ce tocmai s-a încheiat vor rămâne multă vreme în memoria tuturor. Nu-l vor uita prea curând nici familiile celor care au pierit, nici cei care au scăpat ca prin minune de moarte și nici cei care au urmărit ceas de ceas informațiile din presă despre cine a scăpat, cine a murit, cine se află la ananghie, despre misiunile de salvare sau lupta cu troienele a celor prinși în mijlocul lor. Ar fi nedrept, însă, să permitem timpului să imprime memoriei noastre aceste evenimente fără a-i așeza la locul cuvenit pe cei fără de care minunile salvării nu ar fi fost posibile: oamenii de la Serviciul Județean de Ambulanță (SAJ), de la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISU), SMURD, MAPN. Pentru că, indiferent dacă ne plac sau nu cuvintele mari, ei sunt eroii Iadului alb. Ei sunt cei datorită cărora zeci de oameni au fost scoși din ghiarele morții și alte sute au putut petrece Sărbători în sânul familiei.

Simona MIHĂILĂ

În cele două zile care au stat sub semnul codului portocaliu de vreme rea, zeci de angajați ai SAJ și ai ISU au fost aruncați în lupta corp la corp cu nămeții. Ambelor instituții le-a fost dificil să contabilizeze cu exactitate toate intervențiile în care au fost angrenate, dar numărul celor salvați este de ordinul sutelor.

„Am avut misiuni și de 9 ore, misiuni în care ambulanțierul și asistentul medical au dat la lopată pentru a ajunge la pacienți. Nu mai contează numărul”, ne-a declarat Aurora Popa, șeful SAJ Vaslui.

În perioada în care județul a fost cuprins de viscol și zăpezi, orice solicitare venită dintr-o localitate în care nu se putea intra cu ambulanțele a fost o adevarată aventură. Toate forțele, echipaje ale SAJ , echipaje SMURD, ale ISU, ale Poliției de Frontieră, ale MAPN, autorității locale, au facut imposibilul posibil. Au ajuns la pacienți, le-au acordat ajutor medical și i-au adus la spitale. În ambulanțe tractate, în șenilate, camioane etc. Într-o zi normală, toate astea intră poate în rutină, însă, când afară viscolul e aproape dușmanul lor fizic, odată ajunși la pacienți, echipajele simt, mai mult decât oricând, sperantăța și recunoștința oamenilor aflați în suferință”, a mai spus Aurora Popa.

Ea a mai precizat că, în situația în care asistența medicală primară a fost, practic, inexistentă, a fost o presiune foarte mare pe asistența medicală de urgență prespitalicească: „Cunoscând acest fapt, a fost suplimentat, atât cât ne-au putut permite baza logistică și resursa umană, numărul de echipaje. Mulți dintre medici, asistenți medicali și ambulanțieri au renunțat la concedii de odihnă și ture libere. E o solidaritate pe care nu o găsești în multe sisteme medicale. La finalul misiunilor povestesc, râzând, despre lucruri și fapte pe care le consideră în legea firii. Parcă nu ei sunt aceia care, în urmă cu câteva ore, au înfruntat frigul, ninsoarea și viscolul pentru a ajunge la oamenii aflați în situații limită. Dacă cineva le-ar aduna poveștile, citindu-le, lumea ar înțelege mai bine că, în această meserie e nevoie, pe lângă o foarte bună pregatire profesională , de foarte multă dragoste de oameni”.

Le prezentăm cititorilor, o sinteză pusă la dispoziție de ISU Vaslui a celor mai importante intervenții pentru care, în zilele când mulți dintre noi stăteam cu un ceai cald în fața televizorului, echipajele de salvare înfruntau temperaturi crâncene, viscol și nămeți pentru a le întinde mâna celor care strigau după ajutor.

Pe 29 decembrie:

– ora 12.09 – Ambulanța blocată cu pacient de 84 ani la Cetățuia-Puiești, a intervenit șenilata de la Detașamentul Bârlad cu 1 ofițer și 5 subofițeri. Pe drumul de întoarcere către Bârlad a fost preluat și un copil în vârstă de 5 ani cu febră din localitatea Iana și transportat la Spitalul Bârlad

– 13.45 – Două gravide de 32 ani, din Hreasca, și de 16 ani, din Mireni, comuna Coroiești au fost salvate cu ajutorul militarilor de la UM Bârlad. Solicitările au venit în Dispeceratul Integrat I.S.U. – S.A.J. Din cauza drumului impracticabil, a fost solicitat sprijinul armatei, care a preluat echipajul și aparatura medicală de pe ambulanță și au pornit imediat spre caz cu o autospecială de intervenție 8×8. Misiunea, care a fost una extrem de dificilă, s-a desfășurat în condiții de vânt puternic, vizibilitate redusă, militarii fiind nevoiți să acționeze pentru îndepărtarea zăpezii cu lopeți. După aproximativ șase ore, cele două gravide au fost transportate în stare stabilă la Spitalul Municipal Bârlad.

– 15.16- Două autocare și 20 autoturisme blocate pe drumul Huși-Albița, 70 de persoane duse la primărie.

– 15.52 – La Deleni-Zizinca, o persoană de 25 ani în stare de inconștiență la care s-a deplasat o ambulanță și o șenilată în sprijin cu 3 subofițeri. Persoana în stop cardio-respirator a decedat în ambulanță.

– 17.20 – Gravidă din Vetrișoaia, aflată la dispensar, a fost preluată de MapN cu 6 subofițeri și dusă la ambulanță.

– 16.53 – Pacient de 60 de ani din Lunca Banului luată de STPF și transportată la ambulanță.

– 18.15 – Un copil de 11 luni preluat de ambulanță de la Puiești-Călimănești. Ambulanța a rămas blocată la Pogana; s-a deplasat un autocamion de intervenții, o autospecială de transport personal și autoșenilata de la Detașamentul Bârlad, cu 2 ofițeri și 11 subofițeri. S-a preluat și un copil de 2 ani, cu febră, de la Cristești, comuna Puiești.

– 18.52- La Drânceni a fost luată o persoană de 34 ani cu cefalee și copil de 5 ani cu febră luați cu șenilata de la Det. Vaslui, cu 3 subofițeri și 1 ofițer de la Secția Huși. Pe traseu au luat un pacien de 74 ani cu diabet care solicită transport urgent la domiciliu pentru tratament cu insulină.

– 22.45 – Patru autoturisme blocate, cu 7 persoane, la Pogana.

– 00.25 – Persoană cu dureri abdominale preluată de SVSU și adusă la Centru de permanență pentru a fi luată de EPA .Solicitat echipaj de la STPF, dar au pornit și 2 mașini de la MapN cu 2 membri EPA către Centrul de permanență din Berezeni, a fost preluat pacientul decătre EPA și dus la spital.

– 01.30 – Persoană de 50 de ani din Urlați, cu hemoragie internă și externă în urma operației la colon, a fost trimis ACI de la Secția Huși cu asistentă medicală de la ambulanță. S-a deplasat și șenilata de la Det. Vaslui și un echipaj SAJ.

– 03.23 – Gravidă în luna a noua din Găgești a fos preluată de ambulanță care a fost ajutată de SVSU cu un tractor cu lamă, și apoi transportată la spital la Bârlad.

Pe 30 decembrie:

– Ora 09.38 – dispeceratul integrat I.S.U. – S.A.J. Vaslui a fost solicitat să intervină la o femeie gravidă, de douăzeci de ani, cu sarcina la termen pentru a fi transportată la o unitate spitalicească din Bârlad. Având în vedere condițiile meteo și starea drumului, la fața locului s-au deplasat autospeciala de transport persoane și victime multiple și autoșenilata de la Detașamentul de Pompieri Bârlad, preluând totodată și un asistent medical cu aparatura necesară de la Serviciul Județean de Ambulanță.

Condițiile meteorologice existente nu le-au permis salvatorilor deplasarea până la locul intervenției, în ciuda eforturilor depuse de aceștia, autoșenilata rămânând înzepezită în troienele mari ce depășeau în unele locuri un metru și jumătate. Pentru a ajunge la pacientă se încearcă salvarea ei pe calea aerului, fiind solicitat un elicopter de la Bacău.

În tot acest timp, cât salvatorii lucrau pentru a ajunge la locul intervenției, pacienta era monitorizată de către asistenta din localitate, iar în jurul orei 11.30 gravida a dat naștere unui băiețel.

Elicopterul sosește în localitatea Ciocani, preia mama și copilul și îi transportă la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza – Vodă” din Iași în stare bună.

– Ora 10.00 – dispeceratul integrat I.S.U. – S.A.J. Vaslui a fost solicitat să intervină la o femeie gravidă, de douăzeci și cinci de ani, cu sarcina la termen pentru a fi transportată din Ciocani la spitalul din Bârlad. Având în vedere că drumul județean era blocat, la eveniment au plecat pompierii din cadrul Detașamentului Bârlad, cu un autocamion de intervenție și un autocamion 8 x 8 de la unitatea militară din Bârlad, împreună cu un asistent medical de la Serviciul Județean de Ambulanță.

Pentru a ajunge la pacienta care avea nevoie de ajutor, pompierii și militarii au fost nevoiți, la aproximativ șase kilometri de locul solicitării, să acționeze pentru deblocarea drumului cu lopețile pentru a se putea deplasa prin nămeții de aproximativ doi metri. După eforturi susținute ale salvatorilor de a ajunge la gravidă s-a apelat la salvarea acesteia cu ajutorul elicopterului SMURD de la Iași, echipajele de salvare fiind întoarse din drum. Elicopterul a sosit la locul intervenției, a preluat gravida, și a transportat-o în municipiul Vaslui, de unde a fost preluată de o ambulanță și predată la Spitalul Municipal de Urgență în stare bună. În timpul aceleiași misiuni, la întoarcerea echipajelor de salvare din drumul spre Coroiești, aceștia au preluat un bărbat de 68 de ani din localitatea Ivești cu traumatism prin cădere de la înălțime, pe care l-au transportat la Spitalul Municipal din Bârlad în stare stabilă.

16.25 – Pacient de 68 de ani din Vetrisoaia, cu ocluzie intestinala. Intervine UM Husi cu un camion 8X8 care a preluat și echipajul de la SAJ. Batrânul este adus în suguranța la Spitalul Municipal Huși.

Gerul crâncen și viscolul de coșmar care au încolțit județul Vaslui în ultimele zile ale anului ce tocmai s-a încheiat vor rămâne multă vreme în memoria tuturor. Nu-l vor uita prea curând nici familiile celor care au pierit, nici cei care au scăpat ca prin minune de moarte și nici cei care au urmărit ceas de ceas informațiile din presă despre cine a scăpat, cine a murit, cine se află la ananghie, despre misiunile de salvare sau lupta cu troienele a celor prinși în mijlocul lor. Ar fi nedrept, însă, să permitem timpului să imprime memoriei noastre aceste evenimente fără…

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 votes)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: