Home » Sanatate » Bârlădenii, bolnavi închipuiți

Bârlădenii, bolnavi închipuiți

În primele patru zile ale acestui an, medicii de la Compartimentul Primire Urgențe (CPU) din cadrul Spitalului „Elena Beldiman” din Bârlad au înregistrat un număr record de prezentări, 659 de persoane solicitând asistență medicală de urgență. Din totalul acestora, doar 229 de pacienți au reprezentat cu adevărat urgențe medicale.

Mihaela NICULESCU

Medicii de la CPU au declarat că există un obicei în rândul populației ca, în wee-kend-uri și în special de sărbători să se prezinte la Urgențe pentru investigații gratuite în cazul unor afecțiuni minore, ce se pot trata acasă sau după o vizită la medicul de familie. Printre cele 229 de cazuri care au necesitat internare, s-au aflat pacienți cu afecțiuni cronice acutizate, cele mai aglomerate secții, în primele patru zile din an, fiind Pediatria, Secția Boli interne, Obstetrică – Ginecologie și Neurologie.

Atât la Neurologie, cât și la Reanimare au fost înregistrate destul de multe cazuri de accidente vasculare sau infarcte. Concret, au fost internați patru pacienți cu infarct și patru cu accident vascular (dintre care unul a decedat), dar și aproximativ 20 de cazuri de cazuri de puseuri de tensiune la pacienți cu afecțiuni cardiovasculare.

În cele patru zile, laboratorul de analize medicale al Spitalului „Elena Beldiman” a efectuat 3.000 de analize pentru pacienții internați, fără a lua în calcul alte câteva sute cărora li s-au făcut analizele prin CPU. Și laboratorul de imagistică a lucrat la foc continuu, personalul de la Radiologie efectuând 500 de radiografii și ecografii, din care celor veniți la CPU.

Vremea deosebit de rece a creat ceva probleme bârlădenilor, dar la spital n-au ajuns decât două persoane. Un caz social a fost adus la CPU cu hipotermie, dar a fost stabilizat fără a i se face internare, iar un adolescent de 17 ani din Bârlad s-a ales cu degerături de gradul I la urechi, după ce a mers mai multe ore cu capul descoperit.

Un alt caz, posibil determinat de gheață, este cel al unui bărbat de 64 de ani din Bârlad, adus de ambulanță la CPU pe 3 ianuarie și transferat apoi la Clinica de Neurochirurgie din Iași. Acesta prezenta un traumatism cranio-cerebral cu hematom subdural, hemoragie subarahnoidiană stângă și contuzie la coloana vertebrală lombară.

În primele patru zile ale acestui an, medicii de la Compartimentul Primire Urgențe (CPU) din cadrul Spitalului „Elena Beldiman” din Bârlad au înregistrat un număr record de prezentări, 659 de persoane solicitând asistență medicală de urgență. Din totalul acestora, doar 229 de pacienți au reprezentat cu adevărat urgențe medicale. Mihaela NICULESCU Medicii de la CPU au declarat că există un obicei în rândul populației ca, în wee-kend-uri și în special de sărbători să se prezinte la Urgențe pentru investigații gratuite în cazul unor afecțiuni minore, ce se pot trata acasă sau după o vizită la medicul de familie. Printre cele…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: