Home » Social » Recolte bune, prețuri mici

Recolte bune, prețuri mici

Într-un județ predominant agrar, sprijinul pe care îl primesc fermierii din partea statului nu poate acoperi cheltuielile de producție. Cu toate acestea, anul 2014 s-a arătat a fi un an bun pentru agricultori, în ceea ce privește cantitatea de produs agricol obținută la hectar de marii producători. Singura problemă cu care se confruntă aceștia a fost legată de prețurile extrem de mici de valorificare a produsului agricol. Astfel, în anul care s-a încheiat s-au obținut producții care au depășit patru tone de grâu la hectar, iar prețul de valorificare nu a depășit 60 de bani/kg, cu 10 bani mai puțin față de anul trecut. Aceeași situație a fost întâlnită și în cazul porumbului, unde prețul a scăzut și cu 15 bani/kg față de anul agricol 2013. Principala cauză legată de acest aspect este cea a lipsei spațiilor de depozitare, fapt care determină producătorii să vândă la prețuri mici celor care au afaceri legate de valorificarea produsului agricol peste hotare.

Alexandru CROITORU

Anul agricol 2014 s-a dovedit a fi un an bun în ceea ce privește producția la hectar pentru majoritatea plantelor cultivate. După încheierea sesiunii de depunere a cererilor de sprijin, APIA Vaslui a înregistrat 27.205 cereri pentru o suprafață de 269.085 hectare teren arabil și 36.646 hectare de pășune. Îmbucurător este și faptul că, până la finele anului 2014, în conturile fermierilor care au depus cereri, au intrat banii primei tranșe de plată.

Aceeași problemă cu care se confruntă fermierii vasluieni, an de an, este legată de lipsa capacității de stocare a produselor agricole, dar și de prețul foarte mic de valorificare. Costurile mari și foarte mari pe care le necesită înființarea de silozuri pentru păstrarea produsului agricol deterrmină mulți fermieri să vândă la un preț de nimic, care abia dacă acoperă cheltuielile de producție. Astfel, în 2014, prețul grâului nu adepășit 60 de bani pe kilogram, iar prețul rapiței s-a situat undeva la 1,1 – 1,2 lei/kg. În județul Vaslui au fost cultivate cu grâu 67.889 de hectare, iar producția medie la hectar a fost de 3.823 de kg.

Defalcat, situația se prezinta astfel: o medie de 3.939 de kg/ha la suprafețele arendate, puțin peste 4300 de kg/ha – Stațiunea de Cercetări Perieni, 3.766 de kg/ha – societățile agricole și doar 25.10 kg/ha – producătorii agricoli individuali. Recoltarea orzului s-a făcut, în 2014, pe o suprafață totală cultivată de 5.295 de hectare, iar producția medie a fost de 3644 kg/ha, la fel și orzoaica, cu o producție medie de 2960 kg/ha. De asemenea, anul trecut, s-au obținut rezultate bune și pe cele 245 de hectare cultivate cu muștar, iar rapița, recoltată în întregime de pe toate cele 21.539 de hectare, a avut, în 2014, o producție medie de 3.034 kg/ha.

Declarate calamitate, în perioada mai-iunie, în județul Vaslui au fost înregistrate 2.632 de hectare, în diferite procente, iar noutatea acestui an este că, odată cu aplicarea OUG 40/2014, cei care au declarat suprafețe calamitate și au documente întocmite de către comitetele locale pentru situații de urgență ca urmare a fenomenelor meteo nefavorabile, vor primi scutire de la plata impozitelor pe anul agricol 2013-2014. Alte despăgubiri se vor putea primi doar dacă agricultorii au polițe de asigurare facultative.

“Am avut pare de un an agricol bun și foarte bun, cu recolte mari raportate la suprafața cultivată. Din păcate, aceeași problemă o întâmpină agricultura vasluiană și nu numai în fiecare an. Problema este legată de lipsa acută a spațiilor de depozitare ceea ce îI determină pe fermieri să vândă produsul agricol la un preț mic și foarte mic, lucru de care beneficiază cei care au posibilitățI de depozitare sau care derulează afaceri de export cu produse agricole din România”, a spus Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură Vaslui.

Într-un județ predominant agrar, sprijinul pe care îl primesc fermierii din partea statului nu poate acoperi cheltuielile de producție. Cu toate acestea, anul 2014 s-a arătat a fi un an bun pentru agricultori, în ceea ce privește cantitatea de produs agricol obținută la hectar de marii producători. Singura problemă cu care se confruntă aceștia a fost legată de prețurile extrem de mici de valorificare a produsului agricol. Astfel, în anul care s-a încheiat s-au obținut producții care au depășit patru tone de grâu la hectar, iar prețul de valorificare nu a depășit 60 de bani/kg, cu 10 bani mai puțin…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile