Home » Administratie » Cum se circulă pe drumurile comunale?!

Cum se circulă pe drumurile comunale?!

În ciuda faptului că în județul Vaslui funcționează un Comandament de iarnă, ce are rolul de a gestiona situațiile de urgență produse de evenimentele meteorologice, situația drumurilor comunale este total necunoscută de autorități. Primarii raportează blocări de drumuri comunale doar atunci când efectele acestor evenimente sunt foarte grave. Prefectul județului, ca șef al Comandamentului de iarnă, ne-a declarat că este sunat de cetățenii de la sate și informat despre situația drumurilor și că ulterior îi sună pe edili și le cere să intervină. Asta pentru că primarii nu au nici un interes să o facă.

Bogdan RUSU

Zilnic, publicul ar trebui să fie informat în legătură cu drumurile blocate, iar Comandamentul de iarnă ar trebui să cunoască în ce stare se află căile de acces din județ, pentru a putea interveni, ajutându-i sau silindu-i pe edili să rezolve problemele legate de blocarea drumurilor. În prezent însă, primarii raportează prefectului doar situații extreme și există posibilitatea ca unii primari să nu-și facă datoria de a deszăpezi drumurile comunale.

“Atunci când primarii nu pot desfunda drumurile comunale cu utilajele proprii sau prin alte modalități, mă sună și mă informează, iar eu încerc în funcție de posibilitățile pe care le am să îi ajut în așa fel încât drumurile să fie cât de cât practicabile, deși din punctul meu de vedere drumurile comunale sunt în răspunderea directă a primarilor”, a declarat Andrei Puică, prefectul județului Vaslui.

Puică ne-a mai declarat că o raportare centralizată la nivelul județului nu există. În lipsa unei informări zilnice a comandamentului de iarnă în legătură cu starea drumurilor comunale, unii edili pot trata problema deszăpezirii după bunul plac. Prefectul a declarat că are însă o “pârghie” prin care află tot ceea ce se întâmplă în teren: apelurile cetățenilor.

“În comune sunt oameni care sună și mi se aduc la cunoștință toate problemele. Ulterior îi sun pe primari și solicit informații în legătură cu cele semnalate”, a spui Puică.

Paradoxal, în timp ce drumurile județene și naționale ajung să fie impracticabile din cauza intemperiilor, primarii din județul Vaslui par a nu avea prea multe probleme cu drumurile comunale. Căci la câte drumuri comunale sunt în județ, aproape o mie de kilometri, zilnic ar trebui ca Prefectura să primească sute de informări.

Vina nu aparține conducerii comandamentului, recte prefectului, ci primarilor care nu raportează problemele apărute pe această categorie de căi de acces. Nici nu au interes, din moment ce sunt obligați de lege să finanțeze activitățile de deszăpezire a cailor de acces de pe raza comunei: drumurile comunale și sătești.

Ieri, Prefectura ne-a informat că în județul Vaslui, în noaptea de 6 spre 7 ianuarie, au fost blocate drumurile județene: 244B care se află pe raza comunei Dimitrie Cantemir, 247 (Codăești-Dănești), 245A (Lipovăț-Bogdana), 284 (Arsura-Ghermănești) și 280 (Vovriești). În mod inexplicabil, niciun primar nu a declarat că ar avea drumuri comunale blocate.

În ciuda faptului că în județul Vaslui funcționează un Comandament de iarnă, ce are rolul de a gestiona situațiile de urgență produse de evenimentele meteorologice, situația drumurilor comunale este total necunoscută de autorități. Primarii raportează blocări de drumuri comunale doar atunci când efectele acestor evenimente sunt foarte grave. Prefectul județului, ca șef al Comandamentului de iarnă, ne-a declarat că este sunat de cetățenii de la sate și informat despre situația drumurilor și că ulterior îi sună pe edili și le cere să intervină. Asta pentru că primarii nu au nici un interes să o facă. Bogdan RUSU Zilnic, publicul ar…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: