Home » Social » Femei și copii bătuți de „capii familiei”

Femei și copii bătuți de „capii familiei”

Zeci de femei și copii au petrecut sărbătorile în Centrul de Urgență pentru Victimele Violenței Domestice din Bârlad, din cauza „durilor” care asigură „fericirea” familiei cu pumnii și picioarele.

Dacă pentru cei mai mulți, sfârșitul de an este ocazia perfectă de a petrece în sânul familiei, sub semnul liniștii și al armoniei, pentru aproape 50 femei și copii din Bârlad și din comunele învecinate, sărbătorile au fost de coșmar. În loc să stea în casă, lângă brad ori la masă alături de cei dragi, ei au fost nevoiți să petreacă lângă necunoscuți, adăpostiți de ziduri străine, iar pe deasupra, umiliți și bătuți. De nimeni altcineva, decât de „masculul feroce” căruia i se spune „cap de familie”.

De la Crăciun și până în prezent, Centrul de Urgență pentru Victimele Violenței Domestice din Bârlad a primit sub acoperișul său 25 de femei și 22 de copii, agresați în familie. S-a ajuns în situația în care stau și câte doi în pat, din cauză că centrul are o capacitate de 20 de locuri.

În urma sesizării cazurilor la 112 și a întocmirii uni proces-verbal de constatare a faptei de către poliție, victimele violenței familiale sunt aduse la Centrul de Urgență pentru Victimele Violenței Domestice din Bârlad, singurul de acest gen din județ. De sărbători, ne-am confruntat cu un număr record de astfel de cazuri. Unele sunt direcționate către centrul nostru de poliție, altele de către asistenții sociali ai spitalelor, atunci când victimele au nevoie de îngrijiri medicale în urma agresiunilor fizice”, a declarat Esmeralda Bâgu, șefa Complexului de Servicii Comunitare nr. 2 Bârlad.

Centrul pentru victimele violenței domestice oferă găzduire, hrană și servicii sociale timp de minimum o lună, și dacă în urma anchetei sociale se constată că persoanele vulnerabile nu au unde să locuiască, se prelungește internarea în regim de urgență.

O caracteristică a centrului nostru este acordarea de consiliere psihologică gratuită, iar după aplanarea conflictului intrafamilial, oferă consiliere la care participă atât agresorul cât și partea vătămată. Din păcate, doar 1% dintre aceștia doresc să fie consiliați”, a mai spus Esmeralda Bâgu.

Chiar dacă este unicul centru de acest gen din județ, capacitatea sa este subdimensionată. Sunt cazuri care ajung în centru și de 4-5 ori pe an, majoritatea din mediul rural. Centrul este de regulă plin, indiferent dacă sunt sărbători sau nu, și preponderent apelează la serviciile acestuia persoanele de la sate, dar sunt și victime ale violenței domestice din Bârlad cu pregătire medie sau chiar superioară. (Mihaela NICULESCU)

Zeci de femei și copii au petrecut sărbătorile în Centrul de Urgență pentru Victimele Violenței Domestice din Bârlad, din cauza „durilor” care asigură „fericirea” familiei cu pumnii și picioarele. Dacă pentru cei mai mulți, sfârșitul de an este ocazia perfectă de a petrece în sânul familiei, sub semnul liniștii și al armoniei, pentru aproape 50 femei și copii din Bârlad și din comunele învecinate, sărbătorile au fost de coșmar. În loc să stea în casă, lângă brad ori la masă alături de cei dragi, ei au fost nevoiți să petreacă lângă necunoscuți, adăpostiți de ziduri străine, iar pe deasupra, umiliți…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

5 comments

  1. pe cei care aplica tortura psihica oare cum trebuie sa-i pedepsiti? exista barbati care nu dau cu pumnul, dau cu gura, cu vorba si cu ranjetul. ok, in lume e bun, frumos, destept, muncitor, nu bea, nu fumeaza, nu inseala, dar e sadic. cum demonstrezi ca te-a distrus psihic? ca te-a dat in depresii ? un tampit care nu respecta femeia si o considera inferioara, rade de ea prin toate mijloacele posibile. mai ales ca el e seful si are bani. ce merita astfel de om?

    • merita sa fie parasit. nu-i logic? de ce ar sta o femeie langa cineva care o tortureaza psihic, care e sadic?

      • din neputinta. e simplu si logic.

        • poate e simplu, dar nu si logic. daca nu vorbim de vreo femeie cu handicap fizic, nimic nu trebuie sa o opreasca sa-si ia viata in maini cu demnitate si curaj. altfel nu are niciun motiv sa suporte asa ceva. neputinta e doar imaginatia ei.

  2. educatie, dezvoltare personala, echilibru mental insa cel mai rau este ca o mare parte din acesti oameni nu vor aceste lucruri, ei si doar ei sunt cei mai destepti si nu sunt dispusi sa mai invete ceva. Omul cat traieste invata, nimeni nu ar trebui sa se opreasca din invatat. Acesti oameni care dau cu pumnul sau ataca psihic simt ca sunt nedreptati, ca ei sunt victime etc. Ei doar asa isi impun puterea, asa simt ca isi arata puterea. In realitate ei sunt nedreptati dar nu de cei din fata lor pe care isi varsa mania, ci de propria lor persoana. Au nemultumiri, neajunsuri si frustrari pe care nu vor sa le recunoasca asa ca dau vina pe altii si isi arata „puterea” in acest trist mod. Insa ei nu stiu un lucru, asta nu e putere, e o mare slabiciune in fata propriilor nemultumiri. Daca tineti la acei oameni si credeti ca se merita (pentru alte lucruri bune pe care le fac) facetii sa se aprecieze mai mult, vorbiti cu ei, apreciati chiar voi lucrurile bune pe care acestia le fac (ca repara o usa sau va ajuta la curatenie prin casa etc), ajutatii sa creasca, dar nu in ochii vostri ci in ochii lor. Nu ii tineti pe palme din doua motive: 1.le scade increderea in ei, in ceea ce pot ei sa faca si ajung sa faca lucruri rele doar ca sa isi demonstreze lor (si altora) ca fac si ei ceva, ajung sa iasa in evidenta prin fapte rele.
    2. se obisnuiesc asa iar in momentul in care nu veti mai putea sa-i tineti pe palme veti avea din nou de suferit fizic sau psihic pentru ca ei vor considera ca nu vreti sa faceti acel lucru in locul lor, ca le doriti raul, ca nu ii ajutati si nu vor vedea ca de fapt i-ati ajutat mereu dar ca atunci nu aveti cum. Faceti-i constienti ce responsabilitati au si apreciatile munca. Daca insa deja s-au obisnuit nu schimbati nimic deodata. Obisnuinta nu e buna si sunt foarte putini care se schimba deodata. Cu acesti oameni e mai usor, pentru ca ei deja invatase multe inainte dar era mai greu cand venea starea de nervi. Invatati-i sa-si controleze emotiile (starile de nervi, de furie, de orgoliu). Invatati sa le contrololati si voi pe ale voastre. Un copil cand tipa si parintii isi pierd si ei controlul el urla si mai tare nu? Nu zic sa lasati capul in jos si sa luati bataie, dar cu o atitudine echilibrata in care ii intelegeti si lui punctul de vedere poate reusiti sa luati cu o palma mai putin. Offf! Cat e de greu sa si scriu asta! A doua zi cand se mai linisteste, vorbitii deschis despre cat de suparata ati fost cand v-a batut, despre ceea ce a vrut el cand v-a batut si ce puteti face impreuna ca situatia sa nu se mai repete. Nu tipati, vorbiti! Daca nu va asculta si pleaca sau incheie subiectul, lasati-l, reveniti alta data la subiect. Intre timp incercati sa faceti in asa fel incat sa va vada ca pe o persoana nu ca pe o sluga si faceti-l si pe el sa se aprecieze mai mult pentru ca orice om are si calitati si defecte. Nimeni nu e perfect! Dar invatam, invatam cum sa fim mai buni, cum sa nu mai facem rau altora, cum sa ne respectam atat pe noi cat si pe altii, cum sa ne facem viata mai buna unul altuia nu mai rea. As vrea ca nimeni sa nu mai sufere, e atat de greu sa tinem cont si de cei celor carora le facem rau? Ei nu sunt oameni? Sa incercam sa nu mai punem orgoliul, mandria si razbunarea pe primul loc. Astea intotdeauna distrug. Sa incercam sa punem persoane. Pe noi si pe ceilalti. Sa gasim fericirea prin bucuria celuilalt nu prin tristetea lui. Nu prin faptul ca ne-am aratat vitejia facandu-i rau. Nu e usor. Dar nu apelati la calea cea mai simpla ci la cea prin care nimeni nu are de suferit, Nici noi si nici ceilati. E posibil sa gresesc pentru ca fiecare are experienta lui de viata dar sa incercam sa nu mai facem rau nici altora nici noua, E atat de greu sa ne intelegem in aceeasi masura pe noi si pe ceilalti? Poate nu, pentru ca toti meritam liniste, bucurie si intelegere.

%d blogeri au apreciat: