Home » Justitie » Controale, amenzi și dosare penale pentru evaziune fiscală

Controale, amenzi și dosare penale pentru evaziune fiscală

În 2014, polițiștii au desfășurat mai multe acțiuni naționale pentru asigurarea unui mediu concurențial corect. Astfel, în județul Vaslui, în urma acțiunilor pentru combaterea ilegalităților, ce se comit în domeniul operațiunilor economice cu produse cerealiere și de panificație, au fost întocmite 29 dosare penale, au fost aplicate peste 1.500 de sancțiuni contravenționale și au fost indisponibilizate bunuri în valoare de aproape 187.000 de lei.

Polițiștii vasluieni au continuat controale demarate la nivel național pentru combaterea evaziunii fiscale în domeniul panificației. Astfel, în anul 2014, polițiștii au efectuat controale atât la producătorii de produse de panificație, cât și la cei care comercializează produsul finit către populație.

Echipele de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui au efectuat 2.870 de controale la societăți comerciale (unități de morărit, de patiserie, de panificație, distribuitori și comercianți), precum și la 943 de persoane fizice. De asemenea, au fost verificate și 4.407 mijloace de transport.

Polițiștii au întocmit 29 dosare penale, dintre care 27 la Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale și două la Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe.

De asemenea, au fost aplicate 1.508 sancțiuni contravenționale, dintre care 662 la Legea 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite, 12 la OUG 12/2006 privind reglementarea pieței pe filiera cerealelor și a produselor procesate din cereale și 834 la alte acte normative. Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate este de 633.519 lei.

Au fost confiscate bunuri în valoare de187.409 lei, precum și un mijloc de transport, în valoare de 100.000 lei.

La aceste acțiuni au participat polițiști din cadrul structurilor de investigare a criminalității economice, de ordine publică și poliție rutieră. Aceștia au instituit filtre, pentru a verifica legalitatea documentelor și a mărfurilor transportate. Au fost verificate autorizațiile de funcționare, documentele legale de proveniență și de calitate a produselor și mărfurilor, buletinele de analiză, modul de ambalare și etichetare, autorizațiile sanitar-veterinare pentru spațiile de depozitare și documentele autovehiculelor care efectuează distribuția.

Printre cei prinși se numără un bărbat de 55 de ani, care se afla la volanul unui autotren cu semiremorcă, pe DN 24A în localitatea Fălciu. Acesta transporta 25.260 kg grâu, cantitate achiziționată de o societate comercială din județul Galați de la o persoană fizică din orașul Murgeni. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că persoana în cauză nu deține suprafețe de teren și nu a vândut cereale către societatea comercială respectivă, motiv pentru care polițiștii de investigare a criminalității economice au sancționat societatea comercială. Totodată, polițiștii au ridicat în vederea confiscării întreaga cantitate de grâu, în valoare de aproximativ 25.000 lei, precum și autovehiculul utilizat la transport, în valoare de aproximativ 100.000 lei.

Polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice și Poliției orașului Murgeni au identificat, în cadrul acțiunilor, și un bărbat, în vârstă de 44 ani, din municipiul Galați care transporta grâu cu un autovehicul înmatriculat în județul Galați. Întrucât documente prezentate de acesta pentru cele 25.740 kg grâu nu erau conforme cu legislația în domeniu, polițiștii au luat măsura sancționării contravenționale a administratorului societății în cauză, în conformitate cu prevederile O.U.G. 12/2006 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței pe filiera cerealelor și a produselor procesate din cereale, cu amendă în cuantum de 5.000 lei, pentru transportul în scop comercial al cerealelor sau al produselor de panificație, neînsoțite de documentele prevăzute de lege care să justifice proveniența licită a acestora, iar cantitatea de grâu a fost confiscată.

Un alt tânăr, în vârstă de 25 ani, din comuna Drânceni, aflat la volanul unui autotractor cu semiremorcă a fost oprit de polițiști pe raza municipiului Huși. Ansamblul de vehicule circula pe ruta Berezeni – Râșești, transportând 22.060 kg grâu pentru o societate comercială cu sediul în localitatea Râșești. La verificarea documentelor, polițiștii au constatat faptul că grâul transportat nu era însoțit de documente de proveniență din cele prevăzute de lege.

Polițiștii au luat măsura sancționării contravenționale a administratorului societății în cauză, cu amendă în cuantum de 5.000 lei, pentru transportul în scop comercial al cerealelor sau al produselor de panificație, neînsoțite de documentele prevăzute de lege care să justifice proveniența licită a acestora. De asemenea, cantitatea de grâu a fost confiscată și lăsată în custodie la o societate comercială cu punct de lucru în municipiul Huși.

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice și cei din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Fălciu au efectuat verificări privind un transport de grâu efectuat pentru o societate comercială cu sediul în județul Iași. Ansamblul de vehicule a fost oprit de polițiști, pe raza localității Rânzești, comuna Fălciu, conducătorul auto fiind identificat în persoana lui Mircea I., de 46 ani, din localitatea Valea Lupului, județul Iași. Acesta nu a putut prezentat polițiștilor documentele prevăzute de lege pentru cele 28.600 kg grâu transportate care să justifice proveniența licită a acestora. În conformitate cu prevederile OUG 12/2006, polițiștii au luat măsura sancționării contravenționale cu amendă în cuantum de 3.000 lei, precum și măsura confiscării grâului transportat.

Administratorul unei societăți comerciale din municipiul Bârlad, care are ca principal obiect de activitate comercializarea produselor alimentare, inclusiv produse procesate din cereale, a fost sancționat contravențional de polițiștii de investigare a criminalității economice pentru nerespectarea prevederilor legale privind efectuarea actelor de comerț. Acestuia i-a fost aplicată o amendă în valoare de 5.000 lei, iar cantitatea de 2.380 kg produse procesate din cereale a fost ridicată în vederea confiscării. (R.N.)

În 2014, polițiștii au desfășurat mai multe acțiuni naționale pentru asigurarea unui mediu concurențial corect. Astfel, în județul Vaslui, în urma acțiunilor pentru combaterea ilegalităților, ce se comit în domeniul operațiunilor economice cu produse cerealiere și de panificație, au fost întocmite 29 dosare penale, au fost aplicate peste 1.500 de sancțiuni contravenționale și au fost indisponibilizate bunuri în valoare de aproape 187.000 de lei. Polițiștii vasluieni au continuat controale demarate la nivel național pentru combaterea evaziunii fiscale în domeniul panificației. Astfel, în anul 2014, polițiștii au efectuat controale atât la producătorii de produse de panificație, cât și la cei care…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: