Home » World » MARȘ ISTORIC – Parisul, capitala mondială împotriva terorismului. Peste 3,7 milioane de persoane au manifestat în Franța, aceasta fiind cea mai mare mobilizare din istoria țării

MARȘ ISTORIC – Parisul, capitala mondială împotriva terorismului. Peste 3,7 milioane de persoane au manifestat în Franța, aceasta fiind cea mai mare mobilizare din istoria țării

Cel puțin 3,7 milioane de persoane au participat duminică, în Franța, la manifestații împotriva terorismului, după atentatele comise în ultimele zile la Paris, aceasta fiind cea mai mare mobilizare înregistrată vreodată în istoria Franței, a anunțat Ministerul francez de Interne. La manifestația de la Paris au luat parte, alături de președintele Francois Hollande, numeroși lideri străini, printre care și președintele României, Klaus Iohannis.

UPDATE 23:52 Peste 3,7 milioane de persoane au manifestat în Franța împotriva terorismului

Cel puțin 3,7 milioane de persoane au participat duminică, în Franța, la manifestații împotriva terorismului, după atentatele comise în ultimele zile la Paris, aceasta fiind cea mai mare mobilizare înregistrată vreodată în istoria Franței, a anunțat Ministerul francez de Interne, citat de AFP.

Peste 2,5 milioane de manifestanți au putut fi numărați în diferite orașe de provincie.

La Paris, au fost prezente între 1,2 și 1,6 milioane de persoane, însă o numărare exactă acestora a fost imposibilă, a adăugat ministerul francez.

Potrivit poliției, persoanele care au participat marșul republican de la Paris s-au dispersat „fără incidente”, în jurul orei 20.00 GMT (22.00, ora României).
Manifestația istorică a fost organizată în memoria celor 17 victime ale atentatelor teroriste comise săptămâna aceasta în Franța.

UPDATE 21:06 Președintele francez și premierul israelian participă la o ceremonie la Marea Sinagogă din Paris

Președintele francez Francois Hollande și premierul israelian Benjamin Netanyahu au fost ovaționați duminică seara la intrarea în Marea Sinagogă din Paris, relatează AFP.

Cei doi lideri participă la o ceremonie în memoria „tuturor victimelor” atentatelor de la Paris, printre care figurează patru evrei, uciși vineri de Amedy Coulibaly, autorul luării de ostatici de la un magazin evreiesc din capitala franceză.

Unele persoane prezente la sinagogă au scandat „Bibi”, după numele lui Benjamin Netanyahu, și „Israelul va trăi, Israelul va învinge”, agitând drapelul statului evreu.

Ceremonia a început în jurul orei 18.30 GMT (20.30, ora României). Președintele francez și șeful Guvernului israelian au stat alături în interiorul sinagogii, fiind înconjurați de premierul francez Manuel Valls și, respectiv, de președintele Consistoriului central israelit din Franța, Joel Mergui. Un rând mai în spate se afla ministrul israelian al Afacerilor Externe, Avigdor Lieberman.

După marșul istoric împotriva terorismului și înainte de a merge la Marea Sinagogă, președintele Hollande a vizitat duminică familia lui Ahmed Merabet, un polițist francez de origine algeriană, ucis de frații Cherif și Said Kouachi, cei doi jihadiști care au comis atentatul de la redacția revistei satirice Charlie Hebdo.

UPDATE 19:12 Peste un milion de persoane manifestează la Paris, dar și în alte orașe din Europa și America

Peste un milion de persoane – 1,5 milioane potrivit organizatorilor -, scandând „Charlie! Charlie!”, au participat duminică la un miting de o amploare extraordinară la Paris, devenit pentru o zi „capitala mondială” împotriva terorismului, prin prezența liderilor străini care au defilat ținându-se de braț, relatează AFP.

Manifestația istorică a fost organizată în memoria celor 17 victime ale atentatelor teroriste comise săptămâna aceasta în Franța. Un marș extraordinar atât prin dimensiunea sa planetară, cât și prin prezența liderilor străini care au defilat pe străzile pariziene: Francois Hollande, înconjurat de președintele statului Mali, Ibrahim Boubacar Keita, și de cancelarul german Angela Merkel, președintele palestinian Mahmoud Abbas la câțiva metri de premierul israelian Benjamin Netanyahu, premierul britanic David Cameron, cel italian Matteo Renzi sau regele Iordaniei.

Aplaudați de mulțime la sosirea lor la marș, responsabilii străini, care au defilat alături de președintele francez, au ținut un moment de reculegere, după care au părăsit mitingul.

„Parisul este astăzi capitala lumii”, a proclamat Hollande cu puțin înainte de a se alătura manifestanților.

Cortegiul, având în prima linie familiile victimelor, se îndrepta spre Piața Națiunii. Peste 5.500 de polițiști au fost mobilizați pentru a asigura securitatea, inclusiv lunetiști postați pe acoperișurile clădirilor aflate pe traseu.

„Eu sunt Charlie, sunt evreu, sunt polițist”, este sloganul care rezuma omagiul adus victimelor acestor atacuri: 12 morți, dintre care șapte jurnaliști și doi polițiști, miercuri, în atentatul de la revista satirică Charlie Hebdo din Paris, o polițistă ucisă joi la Montrouge și patru persoane ucise vineri în luarea de ostatici de la magazinul evreiesc din Paris.

Cei trei atacatori francezi, care afirmau că fac parte din Al-Qaida și din gruparea Stat Islamic, au fost uciși vineri de forțele franceze în asalturi simultane.

Marșul este „un adevărat semn al forței Franței: Franța este puternică, este unită împotriva tuturor acestor persoane” care au comis atentate, a afirmat Lassina Traore, un francez musulman de 34 de ani.

Potrivit unui mesaj publicat pe Twitter de unul dintre organizatori, marșul de la Paris a reunit între 1,3 și 1,5 milioane de persoane. „Fantastică Franța! Mi s-a spus că suntem între 1,3 și 1,5 milioane la Paris”, s-a felicitat Francois Lamy, deputat socialist și fost ministru. Apelul la defilare a fost lansat de partidele de stânga și de dreapta și susținut de Guvern.

Pe lângă mitingul gigantic de la Paris, numeroase manifestații se desfășurau duminică după-amiază în alte orașe franceze, la care participau peste un milion de persoane.

Între 150.000 și 200.000 de manifestanți erau la Lyon, cel puțin 100.000 la Bordeaux (sud-vest), 115.000 la Rennes (vest), 60.000 la Marsilia (sud-est), 40.000 la Perpignan (sud) și alte câteva zeci de mii la Saint-Etienne (centru).

Alte manifestații se desfășurau în numeroase capitale din Europa și America, mii de persoane fiind reunite la Madrid, Londra, Bruxelles sau Washington, în semn de solidaritate cu Franța îndoliată.

La Bruxelles, aproximativ 20.000 de persoane au manifestat sub sloganul „Împreună împotriva urii”, printre care personalități politice, din presă sau reprezentanți ai asociațiilor musulmane și evreiești.

La Berlin, 18.000 de persoane au manifestat în fața ambasadei Franței, unde au fost aprinse lumânări și depuse flori.

În cursul dimineții, sute de persoane s-au adunat la Puerta del Sol, la Madrid, unde au ținut un moment de reculegere, apoi au intonat imnul Franței și au afișat un drapel francez.

Participanții urmau să participe apoi la un alt miting prevăzut la gara Atocha, teatrul atentatelor islamiste cu cele mai multe victime comise în Europa, la 11 martie 2004 (191 de morți). Un alt miting era prevăzut la Barcelona.

Aproximativ 3.000 de persoane la Stockholm și câteva sute la Oslo au îndurat frigul și ninsoarea pentru a participa la marșuri ale tăcerii.

La Viena au defilat 12.000 de persoane, iar la Londra peste 1.000 de persoane s-au reunit în Trafalgar Square, ridicând creioane spre cer și purtând pancarte cu mesajul „Je suis Charlie”.

În Grecia, 500 de persoane au manifestat în Piața Syntagma din Atena, în fața Parlamentului, și o mie la Salonic.

În afara Europei, 500 de persoane au participat la o ceremonie organizată de Primăria din Ierusalim, adunate în fața unui ecran pe care scria „Ierusalimul este Charlie”.

În Africa, între 200 și 300 de persoane au manifestat la Bujumbara, capitala statului Burundi.

În America, marșuri ale tăcerii erau prevăzute la Washington și New York, precum și în mai multe orașe din Canada, țară afectată la rândul său în octombrie de două atacuri comise de tineri islamiști radicali.

UPDATE 16:56 Hollande și numeroși lideri străini, între care și Iohannis, participă la marșul din Paris

Președintele francez Francois Hollande, împreună cu numeroși lideri străini, între care și președintele român Klaus Iohannis, participă la marșul din Paris în memoria celor 17 victime ale atentatelor teroriste comise săptămâna aceasta în Franța, potrivit imaginilor difuzate în direct de televiziuni.

Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel și premierul israelian Benjamin Netanyahu se află în fața mulțimii de lideri străini care au sosit la Paris pentru a participa la marșul împotriva terorismului.

Alături de ei se află și premierul britanic David Cameron, premierul spaniol, Mariano Rajoy, premierul turc Ahmet Davutoglu, premierul ungar Viktor Orban, dar și președintele român Klaus Iohannis.

De asemenea, sunt prezenți președintele palestinian Mahmoud Abbas, premierul italian Matteo Renzi și ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

UPDATE 16:10 – Familiile victimelor atacului de la Charlie Hebdo au sosit la marșul împotriva terorismului

Familiile victimelor atacului de la redacția săptămânalului francez Charlie Hebdo, care s-a soldat miercuri cu 12 morți, precum și apropiați și supraviețuitori au sosit duminică la „marșul republican” împotriva terorismului de la Paris, relatează AFP.

Sosite cu un autobuz, aceste persoane, care poartă pe cap câte o banderolă albă pe care scrie „Charlie”, vor fi în fruntea cortegiului care va pleca din Piața Republicii din Paris.

UPDATE 15:52 – Francois Hollande a primit la Elysee numeroși lideri străini, printre care și Klaus Iohannis

Președintele francez, Francois Hollande, a primit duminică la Palatul Elysee numeroși lideri străini, printre care și președintele român Klaus Iohannis, înainte de a participa la marșul republican împotriva terorismului, potrivit imaginilor difuzate de televiziuni.

Printre liderii străini primiți de Hollande la Elysee figurează președintele României, Klaus Iohannis, cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic David Cameron și cel israelian Benjamin Netanyahu.

Premierul turc Ahmet Davutoglu, cel spaniol, Mariano Rajoy, și ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, au ajuns de asemenea la palatul prezidențial.

De asemenea, la sediul președinției franceze a sosit și fostul președinte al Franței Nicolas Sarkozy.

Ulterior, președintele francez și oaspeții săi străini au plecat de la Palatul Elysee pentru a participa împreună la marșul republican împotriva terorismului, o premieră istorică.

Mii de persoane s-au adunat duminică la Paris pentru a participa la marșul împotriva terorismului, în cinstea celor 17 persoane ucise în trei atacuri jihadiste comise săptămâna aceasta în Franța, dintre care 12 la redacția revistei satirice Charlie Hebo miercuri, o polițistă joi și patru ostatici vineri.

Cei trei jihadiști care au comis atacurile, Amedy Coulibaly și frații Said și Cherif Kouachi, au fost uciși vineri de forțele franceze.

În total, peste un milion de persoane și aproximativ 50 de lideri străini sunt așteptați la această manifestație istorică, pentru care au fost mobilizate importante forțe de ordine.

UPDATE 13:55 – Mii de persoane s-au adunat deja la Paris

Mii de persoane s-au adunat deja duminică la Paris, cu trei ore înaintea marșului împotriva terorismului, care trebuie să înceapă la ora 14.00 GMT (16.00, ora României).

„Luați-vă pixurile” sau „Libertate, egalitate, desenați, scrieți”, se putea citi pe pancarte, în cinstea celor 17 persoane ucise în trei atacuri jihadiste comise săptămâna aceasta în Franța, dintre care 12 la redacția revistei satirice Charlie Hebo miercuri, o polițistă joi și patru ostatici vineri.

Numeroși manifestanți fotografiau florile și sloganurile, printre care deja celebrul „Je suis Charlie”, lângă statuia Republicii din centrul pieței de unde va începe marșul republican, în prezența a zeci de echipe de televiziune din toată lumea.

Lassina Traore, un francez musulman de 34 de ani, va manifesta „pentru a reafirma valorile Franței, libertatea și egalitatea”. Marșul este „un adevărat semn al forței Franței: Franța este puternică, este unită împotriva tuturor acestor persoane” care au comis atentate, a apreciat el.

Lideri din toată lumea, la marșul de la Paris

Lideri din toată lumea, partide, sindicate, grupuri religioase evreiești, creștine, musulmane, asociații, personalități: toate elementele par întrunite pentru a face din 11 ianuarie o zi istorică.

Inițial era un miting în memoria victimelor celor trei jihadiști, uciși între timp de forțele de securitate: caricaturiștii de la revista satirică Charlie Hebdo masacrați miercuri de frații Said și Cherif Kouachi, apoi o tânără polițistă ucisă joi și patru persoane omorâte vineri într-un magazin evreiesc de Amedy Coulibaly. Însă mitingul s-a transformat progresiv într-un summit cu înaltă rezonanță diplomatică.

Cuplul regal iordanian, premierul israelian și președintele palestinian erau așteptați la Paris pentru a se alătura președintelui Francois Hollande începând cu ora 15.00 (16.00, ora României). Vor fi prezenți și președintele ucrainean Petro Poroșenko și ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Înaintea lui Hollande, un singur președinte francez a mai participat la o manifestație de stradă: Francois Mitterrand, în 1980, după profanarea cimitirului evreiesc din Carpentras, în sud-estul Franței.

Marșul se va desfășura pe o distanță de trei kilometri, între Piața Republicii și cea a Națiunii, din estul Parisului.

Vor participa de asemenea opt președinți africani și numeroși lideri europeni, printre care președintele român Klaus Iohannis, președintele Consiliului European, Donald Tusk, și al Parlamentului European, Martin Schulz, premierul Marii Britanii, David Cameron, și cel spaniol, Mariano Rajoy, premierul Italiei, Matteo Renzi, precum și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și cancelarul german Angela Merkel.

De asemenea, și-au anunțat participarea la acest miting secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, premierul Turciei, Ahmet Davutoglu, și cel ungar, Viktor Orban, președinta Elveției, Simonetta Sommarugale, și prim-miniștrii danez, Helle Thorning-Schmidt, belgian, Charles Michel, olandez, Mark Rutte, grec, Antonis Samaras, portughez, Pedro Passos Coelho, ceh, Bohuslav Sobotka, și leton, Laimdota Straujuma.

– Mobilizare internațională –

În total, vor fi aproape 50 de șefi de state și Guverne, pe care Francois Hollande, prezent pe toate fronturile în timpul crizei, îi va primi întâi la palatul prezidențial Elysee.

Președinția a salutat „mobilizarea internațională excepțională” și „unitatea națională”. De altfel, un sondaj Ifop publicat sâmbătă seara de Paris Match arată că după cele trei zile tragice, 97 la sută dintre francezi consideră necesar să se dea dovadă de unitate națională.

La marșul republican, familiile victimelor vor deschide cortegiul, urmate de Hollande și oaspeții străini, apoi de personalitățile politice franceze.

Toate partidele vor fi prezente, cu excepția Frontului Național, a cărui președintă, Marine Le Pen, a denunțat excluderea formațiunii sale de extremă-dreapta de la mitingul parizian și a făcut apel la manifestații în provincie.

Mobilizarea impresionantă înregistrată sâmbătă în orașele franceze din provincie – 700.000 de persoane în total, potrivit ministrului de Interne – părea să anunțe o prezență mult mai mare în capitală, duminică.

Ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, a estimat că vor fi „sute de mii” de manifestanți, în timp ce premierul Manuel Valls a vorbit despre „milioane”.

Recordul în Franța a fost de 1,5 milioane de persoane care au ieșit în stradă după victoria la Campionatul Mondial de fotbal din 1998.

Valls a promis măsuri excepționale de securitate, cu mobilizarea a 2.200 de membri ai forțelor de ordine, închiderea a zece stații de metrou și interzicerea staționării vehiculelor.

Acest miting de amploare intervine în condițiile în care planul de securitate Vigipirate este la cel mai ridicat nivel – „alertă de atentat – în regiunea pariziană.

În cadrul acestui plan, 2.000 de polițiști și 1.350 de militari vor proteja obiectivele sensibile de la Paris și din regiunea sa, precum sediile instituțiilor de presă, lăcașuri de cult, școli confesionale, clădiri publice, reprezentanțe diplomatice.

– Reuniune la Palatul Elysee –

Acoperirea mediatică ar urma să fie de asemenea excepțională, așa cum a fost pe tot parcursul crizei comparate cu un „11 septembrie” francez.

Dar ziua Executivului nu se rezumă la marșul republican. În cursul dimineții, Hollande și premierul său îi vor primi pe reprezentanții comunității evreiești din Franța, cu care vor discuta despre luarea de ostatici de la un magazin evreiesc, soldată cu patru morți.

După-amiază președintele va merge la marea sinagogă din Paris, Synagogue de la Victoire, situată în centrul capitalei.

La ora 12.00 (13.00, ora României), Hollande va primi Guvernul în formație completă, iar la 13.00 (14.00, ora României) îl va primi pe fostul președinte Nicolas Sarkozy, predecesorul său, care a acceptat o invitație refuzată de octogenarii Valery Giscard d’Estaing și Jacques Chirac. Vor urma apoi foștii prim-miniștri, printre care Michel Rocard, Jean-Marc Ayrault și Alain Juppe.

Hollande va primi de asemenea la Elysee lideri internaționali și personalități franceze, apoi va merge împreună cu ei la marșul republican.

Ministrul său de Interne va avea de asemenea o misiune dificilă, pe lângă securizarea cortegiului, având programată și o reuniune internațională pe tema terorismului, unde vor fi prezenți 11 miniștri europeni de Interne și secretarul american al Justiției, Eric Holder. Letonia, Germania, Austria, Belgia, Danemarca, Spania, Italia, Olanda, Polonia, Suedia și Marea Britanie vor fi reprezentate.

După aceste momente de omagiu, doliu și comuniune, vor urma fără îndoială cele ale dezbaterilor, acuzațiilor, îndoielilor privind sistemele de securitate în care, după cum a recunoscut și premierul Valls, au existat „breșe”.

Sursa: mediafax.ro

Cel puțin 3,7 milioane de persoane au participat duminică, în Franța, la manifestații împotriva terorismului, după atentatele comise în ultimele zile la Paris, aceasta fiind cea mai mare mobilizare înregistrată vreodată în istoria Franței, a anunțat Ministerul francez de Interne. La manifestația de la Paris au luat parte, alături de președintele Francois Hollande, numeroși lideri străini, printre care și președintele României, Klaus Iohannis. UPDATE 23:52 Peste 3,7 milioane de persoane au manifestat în Franța împotriva terorismului Cel puțin 3,7 milioane de persoane au participat duminică, în Franța, la manifestații împotriva terorismului, după atentatele comise în ultimele zile la Paris, aceasta fiind…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: