Home » Administratie » Hreasca, coșmarul ambulanțierilor

Hreasca, coșmarul ambulanțierilor

În secolul marilor minuni ale tehnicii, locuitorii din satele județului Vaslui pot muri oricând din cauză că autoritățile nu sunt apte să își facă datoria. O fetiță de cinci ani din Hreasca, comuna Coroiești, cu dureri abdominale atroce a ajuns la spital după cinci ore de chin. Mai exact, după cinci ore de când părinții ei au sunat la ambulanță. Localitatea Hreasca ridică probleme ambulanțierilor în fiecare an. Primarul comunei Coroiești, Cristian Lungu, spune că pentru ca întâmplarea de ieri să nu se mai repete, este necesară ridicarea drumului cu câteva zeci de centimetri.

Bogdan RUSU

În seara de 11 spre 12 ianuarie, o fetiță de 5 ani din satul Hreasca, din comuna Coroiești, a fost preluată de ambulanță și transportată la spital într-un timp record: cinci ore. Deoarece fetița acuza dureri abdominale puternice, rudele au sunat la 112. Din nefericire, ambulanțierii nu au reușit să ajungă în timpul prevăzut, astfel că pacienta a suferit ore în șir.

Drumul nepietruit era acoperit de zăpadă și apă, ceea ce a făcut imposibilă intervenția specialiștilor. Abia după ce au apelat la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui, care a intervenit cu o șenilată, s-a reușit preluarea micuței paciente.

Acesta nu este primul caz de acest gen întâmplat în localitatea Hreasca. În fiecare iarnă, după prima ninsoare serioasă, sătenii de acolo rămân izolați de restul lumii. În unele situații, nu a fost posibilă nici aprovizionarea magazinelor din localitate, motiv pentru care oficialitățile județului au sărit în ajutorul oamenilor cu rezerve de hrană și apă.

Drumul Comunal 80, pe care se face accesul spre Hreasca, are o istorie controversată. Autoritatea locală a încercat vreme de ani buni accesarea unui program pentru asfaltarea sa, însă toate încercările au rămas sortite eșecului.

lungu_coroiest2

Cristian Lungu

“Din 2002 și până acum am încercat de nu știu câte ori să accesăm programe. Am încercat toate măsurile și toate programele care au fost. Am cheltuit o grămadă de bani pe studii și pe proiecte și tot degeaba. Dacă în tot timpul ăsta căram piatră cu buzunarul de banii pe care i-am dat pe studii, drumul era balastat la momentul acesta”, a declarat primarul Lungu.

Probleme însă sunt pe cale să se sfârșească, iar edilul spune că drumul va fi circulabil, cel puțin pe timp de vară. Iar pentru a rezolva și probleme din sezonul rece, primăria va cumpăra o freză.

“M-am săturat să dau bani pe studii și alte prostii. Nu mai cred în abureala lor europeană, în nimic. De anul trecut, am făcut un depozit și am început să cumpăr piatră. Am adunat și acum câțiva bani să mai cumpărăm și poate dă Dumnezeu să balastăm drumul anul acesta. Așa nu vor mai fi probleme, cel puțin vara. Iarna e mai greu, pentru că pe DC 80, care are șapte kilometri, sunt trei locuri în care se formează dopuri de zăpadă când ninge. Așa e construcția drumului. S-a întâmplat să deszăpezesc într-un loc și în cateva ore să fie la loc. Ar trebui ridicat drumul cu vreo câteva zeci de centrimetri. Dar până atunci am accesat fonduri pentru o freză, pe care o vom monta pe un buldo. Procedura a fost demarată mai demult, dar lucrurile s-au mișcat greu. În mod normal, până acum trebuia să am freza, dar probabil că o voi avea în martie. Finanțarea există”, a mai spus edilul.

În secolul marilor minuni ale tehnicii, locuitorii din satele județului Vaslui pot muri oricând din cauză că autoritățile nu sunt apte să își facă datoria. O fetiță de cinci ani din Hreasca, comuna Coroiești, cu dureri abdominale atroce a ajuns la spital după cinci ore de chin. Mai exact, după cinci ore de când părinții ei au sunat la ambulanță. Localitatea Hreasca ridică probleme ambulanțierilor în fiecare an. Primarul comunei Coroiești, Cristian Lungu, spune că pentru ca întâmplarea de ieri să nu se mai repete, este necesară ridicarea drumului cu câteva zeci de centimetri. Bogdan RUSU În seara de 11…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

One comment

  1. In aceasta comuna toate drumurile au probleme nu doar acel drum

%d blogeri au apreciat: