Home » Administratie » Noi licitații pentru spațiile din Piața Centrală

Noi licitații pentru spațiile din Piața Centrală

Nici acum, la câteva luni de la darea în folosință a Pieței Centrale, administratorii ei nu au reușit să închirieze toate spațiile comerciale din interior. În primă fază, la prima licitație, agenții economici au făcut tot posibilul pentru a câștiga un loc în piața din buricul târgului. Însă, după câteva luni de pierderi continue, în condițiile în care plăteau chirii foarte mari (peste 8.000 de lei pe lună în foarte multe cazuri), aceștia s-au retras, refuzând să prelungească actele de închiriere. Este vorba de 26 de chiriași dintr-un total de 43.

Bogdan RUSU

La finele săptămânii trecute, Primăria municipiului Vaslui a scos la licitație toate cele 26 de spații comerciale părărsite de comercianți, aflate în administrarea Direcției Administrare Târguri, Piețe și Oboare (DAPTO). Nici de această dată nu s-a reușit închirierea în proporție de 100% a suprafețelor comerciale. Din cele 26 de spații puse din nou la bătaie, opt au rămas încă neînchiriate.

“Nu tarifele inițiale (cele de porinire la licitație – n.r.) au fost mari, ci lupta dintre competitori a dus la creșterea chriilor. Unde au luptat două firme pentru același spațiu, prețul oferit s-a triplat, de la 2.000 lei la 6.000. Nu au fost probleme legate de suma inițială de la care a pornit licitația, care a fost accesibilă pentru toți cei prezenți”, spunea luna trecută Vasile Pavăl, primarului Vasluiului.

Discutând cu vânzătorii de la magazinele din piață am aflat un alt secret. Pe lângă faptul că și-au asumat sarcina de a plăti chirii foarte mari, patronii s-au trezit cu o lipsă cumplită de clienți.

“E păcat că s-au băgat atâția bani în piața asta și nu vine lumea. Sunt foarte puțini clienți. Nici nu ne scoatem cheltuielile. E pustiu. Uitați-vă și dumneavoastră!”, ne-a spus un comerciant.

Atmosfera din Piața Centrală e pustie. Asta dacă ținem seama de dimensiunile fluxului de clienți din Piața Traian. Femeile care vând brânză în Piața Vidin ne-au declarat că au foarte puțini clienți și că de vină este sistemul de taxare, alambicat, a clienților care folosesc parcarea cu plată de deasupra. Ele ne-au mai spus că cei mai mulți clienți se duc în Traian pentru că acolo sunt parcări mai multe și pentru că oamenii nu trebuie să se complice cu tichetele de parcare.

“Eu am vândut și în Piața Traian cât a fost piața asta închisă. Acolo mi-a mers mult mai bine decât aici. Acolo vine omul la piață, parchează unde vrea și nu plătește. Aici trebuie să plătească și de asta nu prea vine”, e de părere o precupeață.

Interesantă teoria piețarilor privind parcarea. Numai că taxa de parcare e doar un leu pentru trei ore. Greu de crezut că vasluienii arondați preferă să conducă până în Piața Traian, unde pot parca pe alături gratis, pentru a economisi un leu din buzunar, dar pentru a pierde, în același timp, doi din rezervor.

Un alt negustor din Piața Centrală crede că de vină pentru vânzările proaste sunt supermarketurile din zonă, care fac o concurență neloială adevăraților producători: “Chiar aici, jos (în clădirea fostului Magazin Central – n.r. e un supermarket cu produse proaste, la prețuri ieftine. Au smântână din aia care nu e smântână, dar e ieftină. Au fructe și legume din import, fără gust, dar mai ieftine ca ale noastre. În jos, pe variantă, alt supermarket. Păi cum să vină lumea să cumpere de la noi? Nici oamenii nu prea au bani și se duc unde e mai ieftin”.

Nici acum, la câteva luni de la darea în folosință a Pieței Centrale, administratorii ei nu au reușit să închirieze toate spațiile comerciale din interior. În primă fază, la prima licitație, agenții economici au făcut tot posibilul pentru a câștiga un loc în piața din buricul târgului. Însă, după câteva luni de pierderi continue, în condițiile în care plăteau chirii foarte mari (peste 8.000 de lei pe lună în foarte multe cazuri), aceștia s-au retras, refuzând să prelungească actele de închiriere. Este vorba de 26 de chiriași dintr-un total de 43. Bogdan RUSU La finele săptămânii trecute, Primăria municipiului Vaslui…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: