Home » Social » Ce vilă mare și frumoasă ai, părinte protopop!

Ce vilă mare și frumoasă ai, părinte protopop!

Episcopia Hușilor a făcut o „radiografie” a tuturor caselor preoților din Bârlad, fără știrea acestora, pentru a se convinge de „gradul lor de bunăstare” și pe baza căreia le-a fixat contribuțiile nesimțite la construcția noului sediu protopopesc. Pe post de „Big Brother” a fost consilierul economic al episcopului Corneliu Onilă, în persoana lui Serafim Botnar, care a fost dus de mână, din poartă în poartă, de un alt om de nădejde al Preafericitului – protopopul Vasile Lăiu.

Simona MIHĂILĂ

Preocuparea Episcopiei Hușilor pentru birurile nesimțite impuse parohiilor, biruri care vin în totalitate din buzunarele credincioșilor, capătă accente bolnăvicioase. Episcopul Corneliu Onilă nu și-a găsit liniștea până când nu a obținut informații cu privire la gradul de confort al preoților din Bârlad.

bodnarCu puțin timp înainte de emiterea documentului prezentat în exclusivitate în ediția ieri a de cotidianului Est News, prin care preoții din cadrul Protopopiatului Bârlad au fost amenințați că vor fi transferați în parohii de grad inferior dacă nu vor scoate de unde or ști între 100 și 200 de milioane de lei vechi pentru construcția unui nou sediu protopopesc, episcopul Corneliu a făcut, pe șest, o radiografie amănunțită a stării materiale a preoților. Surse din interiorul Episcopiei ne-au relatat că Preasfinția Sa a poruncit sfătuitorului său de taină, Serafim Bodnar, consilier economic în cadrul Episcopiei Hușilor, să meargă la Bârlad pentru a vedea cu ochii lui casele în care locuiesc preoții, dar fără ca ei să știe. Trebuie spus că Serafim este, după cum ne-au dezvăluit sursele noastre, spaima preoților, el îndeplinind și rolul de perceptor al episcopului: „El e extensia mânii Preafericitului. El adună șpăgile”.

Filajul a fost organizat în colaborare cu sluga preacredincioasă Vasile Lăiu, protopopul Bârladului. Pe 5 martie 2010, protopopul Lăiu l-a plimbat pe Arhimandrit Serafim Bodnar ca pe Sfintele Moaște, prin tot târgul Bârladului spre a-i arăta, în taină, casele preoților. Ca un ghid destoinic, nu l-a lăsat pe Serafim Bodnar să se limiteze la o simplă vizionare, ci i-a oferit și un istoric complet al fiecărei case în parte. „L-a dus din poată în poartă, nu a ratat nicio casă. Contribuția de 200 de milioane de lei de căciulă pe care le-a impus-o pentru construcția noului sediu a fost stabilită în urma acestei așa-zise evaluări a bunăstării preoților”, ne-a declarat sursa noastră.

Radiografia secretă a caselor preoțești de la Bârlad s-a constituit într-un raport oficial făcut episcopului Corneliu Onilă, ce se află în arhiva episcopiei.

O mândrețe de casă are protopopul

laiu-vasile

Protopopul Vasile Laiu

Fără doar și poate, traseul pe care Lăiu l-a condus pe specialistul în chestiuni „economice” al Episcopiei a inclus și casa protopopului. Am fost și noi curioși să aflăm ce „grad de bunăstare” ne indică aceasta și am avut o minunată surpriză: casa protopopului Vasile Lăiu este una dintre cele mai arătoase vile cu etaj de pe strada I.G. Duca, împrejmuită de un luxos gard din fier forjat, unic în zonă.

Un specialist în construcții ne-a spus, după o evaluare sumară a proprietății, că o asemenea construcție valorează pe piața liberă circa 5 miliarde de lei vechi, deși, în mod curios, valoarea impozabilă declarată este de doar 138.000 de lei.

Câțiva vecini cu care am stat de vorbă ne-au spus că părintele Lăiu este un om foarte gospodar și neobosit, fiindcă permanent mai face câte o mică investiție la casă: azi un garaj, mâine o mansardă și tot așa.

Nimeni nu a fost atât de indiscret să-l întrebe de unde are bani, unul dintre motive fiind că protopopul Lăiu are și el salariu, nu-i așa? Vila mare și frumoasă de pe I.G. Duca nu are nicio legătură cu faptul că ridicarea noului sediu al Protopopiatului Bârlad a rămas, de atâția ani, la stadiul de fundație, în ciuda faptului că preoții au fost disciplinați și au cotizat așa cum li s-a cerut.

Episcopia Hușilor a făcut o „radiografie” a tuturor caselor preoților din Bârlad, fără știrea acestora, pentru a se convinge de „gradul lor de bunăstare” și pe baza căreia le-a fixat contribuțiile nesimțite la construcția noului sediu protopopesc. Pe post de „Big Brother” a fost consilierul economic al episcopului Corneliu Onilă, în persoana lui Serafim Botnar, care a fost dus de mână, din poartă în poartă, de un alt om de nădejde al Preafericitului - protopopul Vasile Lăiu. Simona MIHĂILĂ Preocuparea Episcopiei Hușilor pentru birurile nesimțite impuse parohiilor, biruri care vin în totalitate din buzunarele credincioșilor, capătă accente bolnăvicioase. Episcopul Corneliu…

Review Overview

User Rating: 4.7 ( 3 votes)

About Mihai Vasile

22 comments

  1. credinciosfara locuinta

    oare sa fie adevarat asa ceva? daca da sincer ar trebui linsat. ce treaba are locuinta cu stare TA de slujitor al lui DUMNEZEU? CRE(S)TINI !!!!!!!!

  2. Ba fratilor!!! Sunteti imposibili… E munca de o viata a oamenilor… Din agoniseala lor, din orele de meditatii… 🙂

  3. Aceasta este vila mare? uitati-va in jurul ei sa vedeti ce case impunatoare sunt si v-ati interasat ce ocupatii au dansii?

    • fa-ti si tu una „mica” precum e asta daca-ti da mana. in cazul in care nu locuiesti de fapt in ea :))))

    • ei, cred ca vecinii nu sunt someri sau soferi pe vidanja la RAGCL. Or fi avand un serviciu mai bine platit care sa le permita credite, ca nu mai sunt oameni care sa faca ceva fara credite, doar patronii si politicienii.

  4. Nu există nimeni care să fi petrecut în bucurie şi aici –
    în lumea aceasta, şi acolo – în viaţa viitoare.
    Sfântul Ioan Gură de Aur

    • valentine, tu care te pricepi la cele sfinte trimite-i si preasfintitului o lista cu invataturile crestine si adu-i aminte ca dupa ele trebuie sa conduca si gloata de preoti si credinciosi si propria viata. Poate a uitat luandu-se cu cele lumesti.

  5. Eu am mai multe nelamuriri:
    1. Daca preotii sunt salariati de la bugetul de stat, ca orice functionar public, de ce nu completeaza o declaratie de avere si de interese;
    2. Poate cu ocazia asta se sesizeaza si Directia de Control a Averilor din Ministerul Finantelor si verifica daca din veniturile pentru care Laiu a platit impozite si taxe putea sa isi construiasca o asemenea casa (in conditiile in care are trei copii iar nevasta nu lucreaza, ca de „este o doamna”) ;
    3. Prin documentul publicat ieri, referitor la cei 20 mii lei, se adevereste afirmatia preotului Chirvasa din care rezulta ca Laiu i-a solicitat aceasta suma de bani deci nu exista niciun fel de calomnie, asa ca nu preotul trebuie judecat de consistoriul bisericesc ci doar Laiu care a mintit;
    4. Sa ne explice Laiu de la cati preoti din Barlad si din jurul Barladului s-a „imprumutat” (metoda patentata de preotul Doltu care amai facut-o lata lasand bisericile din Negresti fara curent electric), cu ce sume si daca si cat a returnat;
    5. Avand in vedere faptul ca episcopul are cunostinta despre toate faptele savarsite de Laiu si de Doltu, poate ne explica de ce nu i-a supus judecatii consistoriului bisericesc (in cazul lui Laiu explicatia ar putea fi data de faptul ca au fost colegi de clasa iar cand Corneliu nu avea unde sa slujeasca Laiu l-a invitat la „biserica lui” asa cum ii place sa se laude, ca de doar n-o fi lacasul Domnului, asa cum spune Biblia).
    Oricum nu astept raspuns nici de la Episcopia Husilor si nici de la alte autoritati care se dovedesc a fi mana moarta!

  6. adica preotii n-au voie sa aiba case? Nu muncesc si nu fac credite la fel ca toti oamenii muncii? Ca oricare altul isi face casa nu-l vede nimeni, da preotul sigur si-a facut-o pe banii oamenilor.

    • Domnule cetatean spalat pe creier, salariul preotului este salariul minim pe economie. Te rog sa calculezi in cati ar fi putut protopopul sa economiseasca cei 138.000 lei (valoarea declarata nu reala) din veniturile lui. Ar muri si Scaraotchi de invidie cand ar vedea asa avere, la care multi nu pot visa!

  7. cetatean european

    Daca cei din UE ar lua in calcul la raportul de tara privind coruptia in Romania si acest domeniu, cred ca ar spune ca ne trebuie vreo 200 de ani s-o eradicam sau ca nu exista sanse. Plus ca s-ar cruci cand ar vedea ce stat democratic, tara europeana functioneaza cu legi din Evul Mediu in care notiunea de „drepturile omului” nici nu exista.

  8. pai daca dna contabila a protopopiatului, dna Ortanta are afaceri cu microbuze si mai cate, protopopul sa se lase mai jos ca angajatii? Nu se cade. Bine, o parte din bani sunt si din invartelile cu fondurile preotilor, ca doar tre sa traiasca toata lumea. Si cum Ortantica se pricepe la inginerii financiare, mai ales in acest domeniu unde nu exista legi….

  9. da’ ce sfios pare Serafim, parca e ingeras. Tot cu fata asta cere preotilor banii pentru mutari sau din fondurile de la stat? Ca n-are nicio sfiala, negociaza ca la piata. Daca vreunul indrazneste sa maraie ca e cam mult a doua zi il are pe Serafim in control care il scoate dator.

    • Daca vrei sa-l vezi in realitate treci luni pe la Protoierie la Birlad ca am inteles ca e plecat de la Husi in control acolo. Sa vada ce bani mai poate lua. Sic.

  10. sigur e casa lui? ca daca il auzi cum vorbeste de ceilalti preoti ai crede ca sta intr-un bordei. A avut bani ca nu a investit in proprii copii. Mai degraba a ajutat niste lingai de-ai lui sa vina in oras( Acostoaiei, Pavliuc, Tapu, Halapciuc, Caprita) sa aiba intariri cand da cate un spectacol ca cel de la Sarateni.
    Preocuparea lui de baza sunt executarea ordinelor satanei de la Husi si sa promoveze retardatii lui educati la seminar. Unde mai gaseste episcopul un natarau mai mare ca LAIU care sa depuna atat ravna la satisfacerea pohtelor sale.

  11. Saracul Laiu acum dupa ce a economisit fiecare leu o viata si-a facut si el ca tot omul o biata casuta !Ca doar nu o sa ziceti cca e prea mare! De fapt casa lui e bietul garaj!Restul e a lui nevastasa ! Cata minciuna! Laiu tot intre 4 scanduri va pleca!

    • Hristos ne-a zis să respectăm legea. Dacă ei propovăduiesc legea, noi îi ascultăm. Dacă schimbă o iotă sau o cirtă din legea lui Hristos se schimbă raportul, nu-i mai ascultăm că devin eretici.

  12. totuși din biblia ortodoxa
    http://bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=7
    ” Nu judecați ca să nu fiți judecați!”
    Sfânta Evanghelie după Matei
    Capitole:1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28
    http://bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=7#1
    Capitolul 7
    1.Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi.

%d blogeri au apreciat: