Home » National » Victoria Nuland: Coruptia este o chestiune de securitate nationala, pentru ca ofera parghii pentru patrunderea unor influente straine rauvoitoare in tara voastra

Victoria Nuland: Coruptia este o chestiune de securitate nationala, pentru ca ofera parghii pentru patrunderea unor influente straine rauvoitoare in tara voastra

Asistentul secretarului de stat al SUA Victoria Nuland a declarat, intr-un interviu acordat agentiei Mediafax, ca lucrurile s-au imbunatatit de la ultima sa vizita la Bucuresti, dar mai sunt multe de facut, avertizand, totodata, asupra faptului ca fenomenul coruptiei este o chestiune de securitate nationala.
„Este ceva despre care am discutat de mai mult timp in Romania, in Bulgaria, in Ungaria, in Republica Ceha, dar acum vorbim despre ea (combaterea coruptiei) nu numai ca despre o chestiune ce tine de consolidarea democratiei intr-o tara, ceva ce creeaza mai multa predictibilitate pentru investitii si prosperitate, dar si ca despre o chestiune de securitate nationala, deoarece coruptia ofera parghii pentru patrunderea unor influente straine rauvoitoare in tara voastra. Daca cineva este „murdar” sau banii sunt murdari pot fi corupti sa faca jocurile altora. Am avut o discutie foarte buna despre faptul ca nu este vorba doar despre democratie, nu numai despre prosperitate oricat de importante ar fi aceste lucruri, dar in acest moment si despre securitate”, a declarat Victoria Nuland, intrebata daca a discutat cu autoritatile romane despre noua abordare regionala a SUA privind combaterea coruptiei.
Aflata in vizita la Bucuresti, Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene si eurasiatice, a precizat ca exista „progrese considerabile” in ceea ce priveste unele aspecte ale statului de drept, precum renuntarea la legea amnistiei din „Martea Neagra”, sau referitor la consensul privind alocarea a 2% din PIB pentru aparare.
Emisarul presedintelui american a remarcat „imbunatatirea culturii politice” de la Bucuresti, dar a spus ca mai sunt multe lucruri de facut, precum aprofundarea predictibilitatii, mai putine ordonante de urgenta sau un Cod fiscal functional.
„Cred ca este un impuls pozitiv, dar astazi am vorbit despre aprofundarea predictibilitatii pentru ca mediul de business sa stie la ce sa se astepte, despre mai putine ordonante de urgenta, despre importanta unui Cod fiscal care sa functioneze, despre un mediu de afaceri sigur”, spune oficialul american.
Pe de alta parte, Victoria Nuland a discutat cu presedintele Klaus Iohannis, cu premierul Victor Ponta si cu liderii politici despre noua abordare regionala a SUA privind combaterea coruptiei, avertizand ca acesta este o chestiune care tine si de securitatea nationala, nu doar de consolidarea democratiei.
Asistentul secretarului de stat al SUA Victoria Nuland a subliniat ca asistam la „un nou inceput politic pentru Romania” si este nevoie de „progrese reale pentru cetatenii Romaniei pentru ca e clar ca asta au cerut oamenii cand s-au prezentat la urne”.

Sursa: hotnews.ro

Asistentul secretarului de stat al SUA Victoria Nuland a declarat, intr-un interviu acordat agentiei Mediafax, ca lucrurile s-au imbunatatit de la ultima sa vizita la Bucuresti, dar mai sunt multe de facut, avertizand, totodata, asupra faptului ca fenomenul coruptiei este o chestiune de securitate nationala. "Este ceva despre care am discutat de mai mult timp in Romania, in Bulgaria, in Ungaria, in Republica Ceha, dar acum vorbim despre ea (combaterea coruptiei) nu numai ca despre o chestiune ce tine de consolidarea democratiei intr-o tara, ceva ce creeaza mai multa predictibilitate pentru investitii si prosperitate, dar si ca despre o chestiune…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: