Home » Administratie » Hotărâri ilegale la CL Vaslui

Hotărâri ilegale la CL Vaslui

La Vaslui se poate întâmpla orice, mai ales atunci când consilierii locali habar nu au ce este legea. La finele anului trecut, Instituția Prefectului Județului Vaslui a anulat două hotărâri ale Consiliului local (CL) Vaslui deoarece acestea erau total contra legii. Hotărârile 111 și 112 din 30 octombrie 2014 vizau atribuirea unor spații aflate în proprietatea publică, prin concesiune directă, unor societăți din municipiul reședință de județ și sfidau legea pe față. Este greu de înțeles de ce specialiștii din cadrul comisiei juridice a CL au dat aviz favorabil acestor două proiecte de acte normative.

Ca urmare a activităților de modernizare a municipiului Vaslui, chioșcurile a două firme – SC Porumbelul Alb SRL și SC Euroflora SRL – situate în vecinătatea fostului magazin Central, au fost demolate, fapt pentru care s-a impus o formă de despăgubire pentru pierderile înregistrate. Astfel, s-a născut ideea de a oferi adminsitratorilor celor două societăți două spații, prin concesionare, pe o perioadă de 10 ani. Imediat s-au întocmit documentele și s-au dat spre analiză în comisiile de specialitate ale CL Vaslui. Proiectele de hotărâre au fost îndelung analizate de juriștii, economiștii și de ceilalți membri ai CL, care au dat aviz pozitiv documentelor. Acestea s-au supus aprobării în ședința de îndată a CL din data de 30 octombrie 2014 și au fost votate de majoritatea consilierilor prezenți în sală. Actelor li s-a dat număr și au fost trimise la Instituția Prefectului Județului Vaslui, pentru avizul de legalitate.

Potrivit Hotărârii de Guvern numărul 168/14 februarie 2007, ce vizează normele metodologice de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului numărul 54/2006 (privind regimul contractelor de concesiune de bunuri proprietate publică), CL Vaslui nu avea dreptul de a concesiona direct spații aflate în patrimoniu. Actul guvernamental precizează că atribuirea directă de spații se poate face abia după două licitații publice. Mai exact, abia după o a doua licitație publică de concesionare a spațiilor și doar în cazul în care la a doua licitație nu au fost depuse cel puțin trei oferte valabile din partea unor firme sau persoane fizice.

Juriștii CL Vaslui nu au știut însă asta și au dat aviz proiectului. Menționăm că nu toate vocile consilierilor au votat documentele de mai sus. Au fost și oameni contra ideii. Unul dintre ei a fost consilierul local Ioan Zaharia, care a protestat: „Nu a fost corectă ideea de concesionare și am spus acest lucru în ședință, când s-au aprobat proiectele. Eu nu am fost pentru, dar cei de la putere fiind mai mulți au votat și proiectele s-au aprobat. Pentru ei nu contează dacă este bine sau nu. Dacă ei vor… Uite că de data asta alții ne-au dat și nouă dreptate (Prefectura, n.r.). În opinia mea, spațiile trebuiau închiriate, nu concesionate, ca să câștige mai mult și Primăria, căci să dai 700 de lei pe an pentru concesiune nu era corect”.

Cu adevărat nu era corect, căci Porumbelul Alb urma să primească un spațiu de 36,34 mp, urmând a achita timp de 10 ani o chirie anuală de doar 674,8 lei. Adică 6.748 lei pentru 10 ani de folosință.

Nici administratorul SC Euroflora SRL nu avea de pierdut, dacă Prefectura nu i-ar fi spulberat visele. Acesta din urmă urma să achite 668,4 lei/an, pentru a folosi un teren public de 36 mp timp de 10 ani. Adică un total pe zece ani de 6.684 lei. Asta în condițiile în care o tarabă de doi metri pătrați din Piața Centrală costa 700 de lei pe lună, iar chiria pe care o achită lunar patronul magazinului de jucării de pe strada Ștefan cel Mare, colț cu strada Victoriei, este tot de aproximativ 700 de lei pe lună. (Bogdan RUSU)

La Vaslui se poate întâmpla orice, mai ales atunci când consilierii locali habar nu au ce este legea. La finele anului trecut, Instituția Prefectului Județului Vaslui a anulat două hotărâri ale Consiliului local (CL) Vaslui deoarece acestea erau total contra legii. Hotărârile 111 și 112 din 30 octombrie 2014 vizau atribuirea unor spații aflate în proprietatea publică, prin concesiune directă, unor societăți din municipiul reședință de județ și sfidau legea pe față. Este greu de înțeles de ce specialiștii din cadrul comisiei juridice a CL au dat aviz favorabil acestor două proiecte de acte normative. Ca urmare a activităților de…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: