Home » Sanatate » DSP Vaslui chemată în instanță de conducerea Spitalului din Huși

DSP Vaslui chemată în instanță de conducerea Spitalului din Huși

Spitalul „Dimitrie Castroian” din Huși a dat în judecată Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, contestând amenda de 25.000 de lei dată de autoritățile sanitare în urma controlului făcut, prin ordin al ministrului Sănătății, în cazul fetiței de patru ani din Bunești- Averești, moartă în unitatea sanitară la 40 de minute de la internare.

Roxana NĂSTASĂ

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a fost chemată în instanță de conducerea Spitalului Municipal Huși, după ce unitatea medicală a fost amendată cu 25.000 de lei în cazul fetiței de patru ani, moartă în luna octombrie în spital, la 40 de minute de la internare, din cauza unei laringite.
Sancțiunea dată spitalului din Huși de către autoritățile sanitare vasluiene este cea mai mare dintre amenzile aplicate în urma controlului dispus de Ministerul Sănătății în acest caz.
Unitatea medicală a fost amendată pe motiv că nu dispunea, la data la care copila și-a pierdut viața, de o cameră specială pentru Pediatrie la Compartimentul de Primiri Urgențe.
„De fapt, spitalului i s-a imputat că nu se respectă circuitul pacienților aduși de către Ambulanță. Concret, fetița de patru ani a fost dusă de echipajul medical de la Ambulanță direct la Secția de Pediatrie, fără a trece pe la Compartimentul de Primiri Urgențe. Directorul medical al spitalului a atras atenția celor de la Ambulanță să respecte protocoalele, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul de față și, de aceea, considerăm că noi nu avem nicio vină”, a declarat managerul Spitalului Municipal Huși, Lucia Rotaru.
La rândul lor, cei de la Serviciul de Ambulanță Județean Vaslui au contestat în instanță amenda dată de DSP, în cuantum de 20.000 de lei, întrucât echipajul medical nu a dus copila la Compartimentul de Primiri Urgențe, ci direct la Secția de Pediatrie.
Pe lângă sancțiunile date celor două unități sanitare, comisia de anchetă l-a amendat cu 2.000 de lei pe medicul pediatru Floreta Bianu pentru că a internat copilul în Secția de Pediatrie, fără a trece pe la Compartimentul de Primiri Urgențe, așa cum se procedează cu persoanele aflate în stare gravă.
De asemenea, directorul medical al Spitalul Municipal Huși, medicul Emad Wassouf, a fost amendat cu 1.000 de lei, ca persoană direct răspunzătoare pentru desfășurarea activității medicale în unitatea sanitară.
Totodată, șeful Compartimentului Primiri Urgențe, medicul Gabriela Ababei, a fost amendată cu 1.500 de lei pentru disfuncționalități în desfășurarea activității compartimentului pe care îl conduce.
Fetița de patru ani, din localitatea vasluiană Bunești-Averești, a fost diagnosticată la internare cu laringită acută, cu sindrom febril, și a primit tratament cu antibiotic. Ea a murit pe 4 octombrie, la 40 de minute de la internare, părinții copilei acuzând medicul de gardă că i-a administrat antibiotic fără a-i face înainte un test în urma căruia să se stabilească dacă este alergică la respectivul medicament.
Pe lângă amenda dată de DSP Vaslui, medicul pediatru care a tratat-o pe fetița de patru ani este acuzată de culpă medicală de Colegiul Medicilor Vaslui, pentru că nu a direcționat-o pe copilă, care avea insuficiență respiratorie din cauza complicațiilor date de laringita acută cu care fusese internată, către specialistul de la Compartimentul Primiri Urgențe din același spital.
„Problema în acest caz analizat de Colegiul Medicilor nu este tratamentul aplicat de medicul pediatru, ci faptul că, în primul rând, trebuia asigurată respirația normală pentru pacient, care fusese diagnosticat și cu epiglotită acută. Concret, medicul pediatru trebuia să apeleze la un specialist de la Compartimentul de Primiri Urgențe în momentul în care a constatat o insuficiență respiratorie la pacient. Cu alte cuvinte, nu a fost respectat protocolul”, a declarat vicepreședintele Colegiului Medicilor Vaslui, dr. Mircea Zavate.
Potrivit acestuia, Colegiul Medicilor Vaslui a sancționat-o pe medicul Floreta Bianu cu „vot de blam”, ultima pedeapsă ce poate fi aplicată unui medic pe plan profesional de către organizație înainte de interdicția de a mai exercita profesia.
Colegiul Medicilor Vaslui a declanșat, în paralel cu Poliția și Direcția de Sănătate Publică, o anchetă în acest caz, în urma plângerii făcute de către părinții copilei decedate, care acuză cadrele medicale de malpraxis.

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: