Home » Invatamant » Artiștii bârlădeni au făcut furori în Franța

Artiștii bârlădeni au făcut furori în Franța

Lucrările de grafică ale elevilor pictorului Georgel Pascu au cucerit inimile francezilor, în cadrul unei expoziții organizată la Vergeze.

Elevii profesorului și artistului Georgel Pascu, de la Școala de Muzică și Arte Plastice „N.N. Tonitza” din Bârlad, au cucerit inimile și respectul francezilor. Expoziția de grafică a elevilor, care a fost prezentată la Vergèze (Franța), în perioada 13-16 ianuarie, a atras simpatia artiștilor, dar și a oficialităților de acolo.

Pentru expoziția de la Vergeze, oraș înfrățit cu Bârladul încă din 2006, profesorul Pascu a ales 20 de tablouri, dintre cele mai reușite, ale elevilor de la Școala „N.N. Tonitza” și le-a panotat în incinta primăriei din Vergèze.

„Expoziția a cuprins lucrări realizate de elevii de la Școala de Arte, pe mai multe teme – «Între cer și pământ», «Dialog», «Timpul», «Emersiuni». Publicul francez a apreciat la superlativ aceste lucrări, și pentru că autoritățile din Vergèze au fost impresionate și de implicarea mea în șlefuirea talentelor, mi-au propus să revin, dar, de astă dată, cu o expoziție personală. Niciodată nu am fost atât de elogiat de atâtea oficialități, de la consilieri la primar și artiști. M-am simțit onorat și am acceptat invitația, pentru septembrie, anul viitor. Voi expune la galeria «Capitel» din Vergèze, dar și la Nîmes”, ne-a declarat Georgel Pascu.

Artistul bârlădean a vizitat, împreună cu elevii săi, mai multe galerii și expoziții. A reușit să stabilesc contacte cu câțiva graficieni francezi și speră ca această întâlnire să fie începutul unei frumoase colaborări culturale.
Georgel Pascu predă desenul și pictura din 1977. A avut, de-a lungul carierei, expoziții personale extrem de apreciate și se simte cu atât mai împlinit cu cât și cei doi fii ai lui i-au călcat pe urme. Motive de mândrie i-au dat și elevii săi, care au expus, la rându-le, de nenumărate ori, unii absolvind studii superioare în domeniul picturii.

Artistul Georgel Pascu susține că grafica sa izvorăște dintr-o poezie. Poezia i-a inspirat întotdeauna grafica. Nu întâmplător, de ani de zile cochetează cu versurile. În aprilie, artistul se pregătește să să-și lanseze primul volum de poezii. Va fi un volum bilingv (român-francez), care va cuprinde 70 de poezii, volum ce va apărea la Editura PIM din Iași. Încă nu a găsit titlul potrivit, dar un lucru este sigur – volumul poetului Georgel Pascu va fi lansat pe 23 aprilie, de ziua sa onomastică. (Mihaela NICULESCU)

Lucrările de grafică ale elevilor pictorului Georgel Pascu au cucerit inimile francezilor, în cadrul unei expoziții organizată la Vergeze. Elevii profesorului și artistului Georgel Pascu, de la Școala de Muzică și Arte Plastice „N.N. Tonitza” din Bârlad, au cucerit inimile și respectul francezilor. Expoziția de grafică a elevilor, care a fost prezentată la Vergèze (Franța), în perioada 13-16 ianuarie, a atras simpatia artiștilor, dar și a oficialităților de acolo. Pentru expoziția de la Vergeze, oraș înfrățit cu Bârladul încă din 2006, profesorul Pascu a ales 20 de tablouri, dintre cele mai reușite, ale elevilor de la Școala „N.N. Tonitza” și…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: