Home » Administratie » Scandalul concesiunilor directe ia amploare

Scandalul concesiunilor directe ia amploare

În timp ce unii piețari care au închiriat o tarabă de în piață achită la bugetul local câte 700 de lei lunar, pentru un teren 157, 25 mp, concesionat, se plătește de zece ori mai puțin. Problema concesionării directe este foarte controversată. Prefectul județului Vaslui a anulat anul trecut două hotărâri ale Consiliului Local Vaslui ce aveau acest obiect. De multe ori, fără a fi auziți, unii consilieri locali au cerut ca aceste terenuri să se închirieze, pentru ca la bugetul local să se încaseze mai multe fonduri.

Bogdan RUSU

În condițiile în care taxa pentru a închiria o singură tarabă în Piața Centrală din municipiul Vaslui este de 700 de lei pe lună, Consiliului local (CL) Vaslui reușește să îi surprindă de foarte multe ori, în mod neplăcut, pe locuitorii a căror interese ar trebui să le apere.

În anul 2013, pe vremea prefectului Radu Renga, consilierii locali vasluieni au aprobat o hotărâre prin care Cristian Gheorghe, un vasluian despre care nu se cunosc foarte multe, a fost înzestrat cu un teren de 157,25 mp (pe strada Dimitrie Cantemir, aproape de Biserica „Sfântul Andrei” din zona Spitalului Județean de Urgență), contra unei redevențe anuale de 889,60 de lei (aproximativ 75 de lei pe lună). Mai mult, terenul respectiv a fost concesionat direct, pe o perioadă de un sfert de secol.

Instituția Prefectului Județului Vaslui a anulat, la finele anului 2014, două hotărâri ale CL Vaslui ce vizau concesionarea directă a două suprafețe de teren, fără a organiza licitații publice, deși legiuitorul stabilește că orice act de concesiune directă se realizează doar după ce se încearcă de două ori licitarea.

Tot în anul de referință s-au mai aprobat alte 12 hotărâri ce vizau concesionarea directă a unor alte suprafețe de teren din patrimoniul muncipalității, însă nu s-a aprobat nicio hotărâre de CL privind organizarea unor licitații publice în vederea atribuirii respectivelor terenuri. Ori dacă nu există hotărâri de scoatere la licitație a terenurilor publice înseamnă că cele 12 hotărâri nu sunt valide.

La finele anului 2014 însă, Instituția Prefectului Județului Vaslui sub conducerea prefectului Andrei Puică, a anulat Hotărârile 111 și 112 din 30 octombrie 2014, prin care s-a stabilit atribuirea unor spații aflate în proprietatea publică, prin concesiune directă, unor societăți din municipiul reședință de județ. Era și firesc în opinia Prefecturii, căci potrivit Hotărârii de Guvern numărul 168/14 februarie 2007, ce vizează normele metodologice de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului numărul 54/ 2006 (privind regimul contractelor de concesiune de bunuri proprietate publică), CL Vaslui nu avea dreptul de a concesiona direct spații aflate în patrimoniu. Actul guvernamental precizează că atribuirea directă de spații se poate face abia după două licitații publice, dacă la a doua licitație publică de concesionare a spațiilor nu au fost depuse cel puțin trei oferte valabile din partea unor firme sau persoane fizice. De asemenea, ambele hotărâri vizau concesionarea directă a suprafețelor (în total 72,34 mp), timp de 10 ani, contra unor redevențe de 674,8 lei/an, respectiv 668,4 lei/an. Menționăm că în august 2014, un particular din muncipiul Bârlad a închiriat un teren de 2.500 mp cu prețul de 0,5 euro/mp/lună. Terenul se află la ieșirea din Bârlad spre Vaslui, iar chiria solicitată per total era de 1.250 de euro/lună. Dacă terenul de pe strada Dimitrie Cantemir ar fi fost închiriat, cu siguranță că bugetul local nu ar fi fost prejudiciat, ci din contra. La un preț de 0,5 euro/mp, cel care a primit 157,25 mp ar fi urmat să aducă la bugetul municipalității, lunar, suma de 78,625 de euro.

În timp ce unii piețari care au închiriat o tarabă de în piață achită la bugetul local câte 700 de lei lunar, pentru un teren 157, 25 mp, concesionat, se plătește de zece ori mai puțin. Problema concesionării directe este foarte controversată. Prefectul județului Vaslui a anulat anul trecut două hotărâri ale Consiliului Local Vaslui ce aveau acest obiect. De multe ori, fără a fi auziți, unii consilieri locali au cerut ca aceste terenuri să se închirieze, pentru ca la bugetul local să se încaseze mai multe fonduri. Bogdan RUSU În condițiile în care taxa pentru a închiria o singură…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: