Home » Social » Protopopul Lăiu – într-o mână crucea, în cealaltă biciul

Protopopul Lăiu – într-o mână crucea, în cealaltă biciul

Imobilizat la pat în urma unei fracturi de umăr, preotul Sorin Chirvase de la Biserica Sf. Spiridon din Bârlad nu poate primi îngrijirile medicale necesare. Fără să-i pese că încalcă legea, Protoeria Bârlad refuză să-i elibereze documentele cerute de medicul de familie al preotului, pentru a le trimite la CJAS. Este felul în care protopopul Vasile Lăiu se răzbună pentru faptul că părintele Chirvase a arătat lumii întregi scheleții din dulapurile Episcopiei Hușilor și ale Protopopiatului Bârlad. Mai mult, protopopul Bârladului este acuzat de Chirvase că l-a păcălit că-i eliberează hârtia cerută de medicul de familie, după ce l-a pus să semneze o declarație prin care permite Episcopiei să-l judece în lipsă la ședința Consistoriului Eparhial întrunit ieri, pentru judecată.

 Simona MIHĂILĂ

 Preotul Sorin Chirvase, cel care s-a luat în piept cu „stăpânii” Episcopiei Hușilor și ai Protopopiatului Bârlad, dezvelind putregaiurile pe care aceștia le-au ridicat la rang de „îndatoriri duhovnicești”, începe să simtă colții „Sfintei răzbunări”.
Și ca să fie sigur că doare tare, preotul Vasile Lăiu, protopopul Bârladului, lovește cu sete și nu dă înapoi nici de la a încălca legea și Constituția României.

„Dreptul la ocrotirea sănătății este garantat” – spune Constituția, dar nu și pentru preotul Sorin Chirvase, care îl acuză pe protopopul Lăiu că refuză să-i elibereze actele solicitate de medicul de familie pentru decontarea cheltuielilor pentru îngrijirile medicale de care are nevoie. De trei luni, părintele Chirvase se află în concediu medical, dar recent, în afară de afecțiunile de care suferea, pe capul lui a căzut altă nenorocire: a alunecat și și-a fracturat umărul.

„Sunt imobilizat la pat, am umărul și brațul bandajate și va trebui să stau așa timp ce trei săptămâni, cel puțin. După ce fisura se va închide va trebui să încep exercițiile de recuperare, de kinetoterapie. Medicul de familie nu vrea să-mi vizeze certificatele de concediu medical, până nu-i aduc adeverință de la angajator că în ultimele 12 luni nu am beneficiat de alte concedii medicale. Așa este legea. Protopopul a dat dispoziție personalului de la Protoerie să nu-mi elibereze acest document fără de care Casa Județeană de Asigurări de Sănătate nu îmi va plăti concediul medical”, ne-a declarat preotul Sorin Chirvase.
Motivul pentru care protopopul Bârladului a recurs la asemenea arme pe cât de josnice, pe atât de periculoase pentru sănătatea unui om, este, după cum preotul Chirvase ne-a spus, faptul că acesta nu ar fi predat gestiunea de la parohia Sf. Spiridon, după ce a fost înștiințat că a va fi transferat într-un sat: „Eu sunt în concediu medical. Nu am cum să predau gestiunea, decât după ce mă întorc. În orice caz, nu cred că acesta este adevăratul motiv și, chiar dacă ar fi, există alte soluții de a rezolva problema, nu utilizând asemenea forme de șantaj. Este în joc sănătatea mea, nu e loc de orgolii și de răzbunări. Am o familie de întreținut, copii mici, care au nevoie de mine”.

 Infractori, luați notițe: cum să tragi pe sfoară omul de bună credință!

 Nu știm dacă protopopul Lăiu ar fi un bun profesor pentru o asemenea lecție, dar cei interesați modelul aplicat pentru a-l duce de nas pe preotul Chirvase, ar putea lua notițe. Disperat de situația financiară la limită pricinuită de faptul că în cele trei luni de concediu medical de până acum nu a fost plătit, părintele Sorin Chirvase s-a văzut pus în situația de a se încrede în onoarea protopopului de Bârlad care, spune el, i-a întins o cursă de o josnicie greu de catalogat: „Mi-a promis că îmi eliberează adeverința cerută de medicul de familie dacă voi semna o declarație prin care să dau asigurări că pe data de 22 ianuarie (adică ieri – n.r.) mă voi prezenta în Consistoriu la Huși, iar dacă nu mă voi prezenta, să consimt să fiu judecat în lipsă”.

Reamintim cititorilor că Episcopia Hușilor a decis să-l judece pe preotul Sorin Chirvase pentru „abaterile” de a face dezvăluiri enoriașilor despre șpăgile cerute de episcopul Corneliu Onilă și despre alte nereguli din sânul Eparhiei Hușilor. Până acum, Consistoriul Episcopiei (tribunalul bisericesc) s-a întrunit de două ori, dar preotul bârlădean nu a putut fi judecat din cauză că, fiind în concediu medical, nu s-a prezentat. Se pare că intenția episcopului este caterisirea părintelui Chirvase, adică interzicerea dreptului de a mai practica meseria de preot.

Fără a se mai gândi la ilegalitatea propunerii protopopului, la faptul că refuzul de a-i elibera documentele necesare la CJAS este o încălcare a dreptului său constituțional pentru care ar fi putut lupta pe cale legală cu câștig de cauză garantat, preotul Chirvase a picat în plasa întinsă și a semnat: „Mi-am asumat riscul de a fi judecat în lipsă, fără dreptul de a mă apăra, pentru că starea mea de sănătate este foarte serioasă. Nu m-am gândit deloc că protopopul vrea să mă păcălească. După ce s-a văzut cu semnătura, mi-a trântit în față că nu-mi eliberează adeverința”.

 Avocatul preotului Chirvase face plângere penală

 Mândru foc de magistrala sa lovitură sub centură, protopopul Lăiu a făcut, totuși, un gest pentru care îl va duce, probabil, direct în fața judecătorilor.
„A scris în josul declarației mele că refuză să-mi elibereze adeverința decât cu condiția să predau gestiunea de la biserică”, povestește Sorin Chirvase.
Altfel spus, protopopul Lăiu își imaginează că drepturile asigurate de lege sunt negociabile.

„Din fericire am obținut o copie a acestei hârtii care, pe deasupra, mai are și număr de înregistrare, semnătură și ștampila Protoeriei și i-am dat-o avocatului meu. El va face ce trebuie și, din câte mi-a spus, pedeapsa este penală”.

About Simona Vasile

38 comments

  1. Dar chiar nu se poate face putina curatenie ?! Pai ce e tara lu`Papura-Voda ?

  2. nu se poate asa ceva. laiu tre’ sa intre la puscarie. Se poate juca cu asa zisele legi canonice, dar aici actioneaza legile statului de drept. Cum sa refuzi sa dai o adeverinta, n-ai decat sa specifici acolo ca nu si-a platit datoriile, pe doctor il intereseaza doar zilele de concediu. Poti conditiona eliberarea unei adeverinte sa zicem pentru banca, ca e vorba de datorii(discutabil cu datoriile la episcopia groazei) dar pt. sanatate? LAIULE la puscarie , tata!

    • Adame, Adame unde esti? Ce ti se pare asa de curios cand pentru orice hartie ai nevoie de la ei, te pun sa faci cerere scrisa? e corect asa?

      • E normal sa ceri in scris, da nu si sa ti se raspunda doar oral. Problema e ca astia nu se mai tem de nimic si acum incalca si cu inscrisuri legile statului. Se bazeaza ei pe ceva, nu? Vai de el stat de drept, lege, si mai vai de valorile crestin ortodoxe!

  3. LAIU nu mai inceteaza sa ne uimeasca cu dragostea frateasca si iubirea aproapelui pe care le practica. El isi zice ca e corect legal si civic. Ca si cu chevronul. N-a luat bani ca sa nu mai latre impotriva lor, doar si-a facut datoria de cetatean. Ca preot nu se prea poate numi. Eventual functionar zelos, pupator in dos al episcopului. Bravo parinte LAIU, da-i inainte ca matale esti obisnuit cu procesele. Abia asteapt sa te vada dupa gratii, ca asta meriti.

  4. penalul de LAIU sa plateasca pentru toate nedreptatile facute preotilor cu blagoslovirea lui Cornorila.

  5. LAIU= securist, spagar, mincinos, manipulator, razbunator, omul dracului(cel din iad si cel de la Husi).

  6. s-a pornit mass media pe atacuri murdare…
    cine conduce ziarele din Romania? cine citeste sa inteleaga…numai interesul national nu il urmaresc acestea…

    • Bai Niki. Esti a n..b.i de nationalist. Esti super. De aia Sefu tau, Laiu, are copii la fel de nationalisti. Mai ales pe fiica-sa aia mare, care nu cred ca mai vrea sa stiu de tara lu tacsu. Hai mai lasa vrajeala ca nu tine. E un mare marlan. Da stii ceva Dumnezeu nu e nici tigan nici nu sparge seminte. Si cand i s-o infunda. O sa picati toti lingaii lui ca mustele la spray. Mult succes in zborul vostru spre judecata lui Dumnezeu.

      • fica-sa nu vrea sa stie nici de el, la fel ca toti copiii lui. Stiu oamenii ce face ea in Germania. Ca bine si-a mai educat copiii, cu biciul. Tata model! N-a reusit cu ei si incearca cu preotii. Se pare ca aici ii merge mai bine.

    • Ce interes national cand lumea e saraca si porcii astia omoara oamenii sa le dea bani? Nenorocito!

  7. hai, nu zau, mai „niki”. in mod sigurt nu Biserica conduce „ziarele din Romania”. Asta mai lipsea, la cat de mafioti sunteti. Ce anume e „atac murdar”? Ca se dau pe goarna borfasii care ii jecmanesc pe enoriasi ? Nu sunteti obisnuiti sa se ia cineva de preasfintiile voastre? Obisnuiti-va!

  8. daca numesti atac murdar faptul ca se da publicitatii ilegalitatile facute de protopopul de Barlad, e clar ca esti dintre ai lui sau chiar el. V-au starnit ziaristii rahatul in vagauna si a inceput sa puta? bravo ziaristi!

    • toata lumea stie ce-i poate pielea lui LAIU, cat de marsav este, iar ceea ce au dezvaluit ziaristii este 100% adevarat. Asa procedeaza de fel nu numai acum. Asa ca nu inteleg „atac murdar”. E purul adevar. Lui LAIU incepe sa i se clatine scaunul, va pati la fel ca protopopul de Falciu, dar sper ca in cazul lui sa plateasca si penal.

  9. LAIU chiar trebuia descoperit, ca tare-i place sa-si bata joc de preoti, se crede mare cunoscator in ale administratiei. In fapt nu e decat un pupincurist al lui Cornila, care ii ia ordinele ad literam, fara discernamant. Uita ca legile sunt si ale statului nu numai ale lor. Sa-l vad cand n-o mai avea functie cum se intoarce printre preoti, daca nu-l bat astia inseamna ca si-l merita.

  10. nu stiu in care mana e crucea, ca le are pe ambele ocupate cu biciul.

  11. unde traiti bai fratilor, sau cititi printre randuri? de cand fractura bratului duce la imobilizarea la pat. S-au Chirvase merge in maini probabil? Asa le place unora dintre popi sa se victimizeze. Apropo jurnalistii de la Vremea noua, e bine sa va informati inainte de a da o stire(asta daca vreti sa fiti corecti cum spuneti) si sa nu mai faceti selectie printre comentarii….

  12. antisistul/ anticristul

    Pe Iisus tot popii l-au rastignit ! Asa cum face Laiu acum cu cei cate ii sunt colegi! Bravo Anticristule”!!!

    • vine ea si ziua dreptatii LAIULE! Or sa te bata preotii cu oua stricate ca puti la fel. Eu as zice sa-ti dea vreo doua si peste botul ala din care latri in numele Anicristului! HOOO LAIU!

  13. Acum ziaristii sunt de vina pentru porcariile protopopului? Mare nesimtire mai aveti! Rusine ! De asta nu merge nimic in tara asta ca nu-i lasati pe ziaristi sa-si faca treaba! Felicitari domnilor ziaristi!

    • Oare cei de la Vremea noua de ce s-au lasat la mana lor? Sau i-a cumparat protopopu cu niste bani de la Chevron? De gandit, nu?

  14. da cei de la inspectia muncii unde sunt, de ce nu se autosesizeaza? De fapt ei nu actioneaza nici cand sunt evidente, ca de-aia ii platim, sa stea cuminti. Sau cum biserica nu plateste impozite nu sunt obligati sa ia masuri.

  15. dacă Uniunea Europeană o să hotărască în curând că pe preoți îi scoate de la buget … ce-i mai ține pe ei dupa aia acolo ?
    Numai Dumnezeu – și-o să-i țină pe ăia care mai cred în El.

  16. asta e de fapt problema că oamenii se așteaptă să vadă de la ei – ca cel care vrea să fie întâiul să slujească tuturor, așa cum a învățat Hristos pe apostoli, spălându-le picioarele la cina cea de taină, iar apoi spunându-le și lor să le fie supuși celorlalți, așa vor cunoaște toți că sunt ucenicii Lui.
    trebuie să reia deciziile și să îi respecte și el pe preoți în primul rând, iar cu deciziile de la episcopie la fel – episcopul să-i respecte pe protopopi și pe preoți
    că totuși sunt oameni și ei și de la respect pleacă multe

  17. si daca vreti alt adevar. tot 1000%. valabil si pentru husi
    https://www.youtube.com/watch?v=oibxAK2lGfU

  18. cam asta a ajuns popimea astazi.

  19. priviti la minutul 21:28 si veti vedea de ce nu se va schimba nimic in BOR. Asa ca Laiule la lupta impotriva colegilor tai.
    https://www.youtube.com/watch?v=sjRX70d-vks

  20. 15. Feriti-va de proorocii mincinosi, care vin la voi in haine de oi, iar pe dinauntru sunt lupi rapitori.
    16. Dupa roadele lor ii veti cunoaste. Au doara culeg oamenii struguri din spini sau smochine din maracini?
    17. Asa ca orice pom bun face roade bune, iar pomul rau face roade rele.
    18. Nu poate pom bun sa faca roade rele, nici pom rau sa faca roade bune.
    19. Iar orice pom care nu face roada buna se taie si se arunca in foc.
    20. De aceea, dupa roadele lor ii veti cunoaste.
    ne-a spus Hristos toate acestea și sunt scrise și în Sfânta Biblie
    http://www.biblia-ortodoxa.ro/noul-testament/sfanta-evanghelie-dupa-matei/

  21. pe românește ne iau de fraieri

  22. totuși ei se roagă pentru credincioși, nu se poate încă dovedi că sunt niște înșelători.
    eu încă îi țin de preoți, Dumnezeu să-i ajute să treacă peste acest mod de a vedea relațiile cu subalternii – mă refer la cei mai sus puși, că de fapt ei nu au cei 7 ani de acasă.
    asta nu înseamnă că trebuie să devină lingușitori, dar e vorba de respectul acela sfânt

    • Asta cu „ei se roaga pentru credinciosi” este o mare vrajeala. Si daca nu s-ar ruga ce s-ar intampla?=Nimic= Rugaciunea este strans legata de dragostea pentru aproapele si nu are a face cu banutii primiti. Nu exista nici o deosebire de traire intre o bocitoare platita si unul care se roaga fiindca este platit prin salariu sau alta forma.

  23. hfghfghf

  24. as modifica titlul: intr-o mana crucea, cealalta e intinsa.

%d blogeri au apreciat: