Home » Invatamant » Codreniștii bârlădeni și-au "târâit piciorul" la Abu Dhabi

Codreniștii bârlădeni și-au "târâit piciorul" la Abu Dhabi

În perioada 17-23 ianuarie, o parte din echipa realizatoare a proiectului de promovare a energiei verzi, care le-a adus elevilor de la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” din Bârlad Marele Premiu anul trecut la Abu Dhabi, a participat la Conferința Dezvoltării Durabile, în capitala Emiratelor Arabe Unite. Au fost prezente și companii din întreaga lume, care doresc să implementeze soluții durabile de folosire a energiei verzi.

Delegația Colegiului „Codreanu” din Bârlad a participat, pe 19 ianuarie, la festivitatea de premiere a câștigătorilor concursului Zayed Future Energy Prize 2015. La categoria licee din Europa, Marele Premiu a ajuns la Piatra Neamț. Elevi și profesori ai Liceului „Petru Rareș” s-au remarcat printr-un proiect inspirat de cel al codreniștilor.
„A fost o onoare pentru noi să fim invitați la «Săptămâna dezvoltării durabile». A fost un schimb de experiență deosebit, care ne va folosi pentru o propunere a unui proiect viitor cu care să ne prezentăm din nou la acest concurs prestigios din Abu Dhabi. Ne-am bucurat că am putut preda ștafeta câștigătorului din acest an, care, din fericire, a fost tot din România”, a declarat profesoara Nicoleta Croitoru, coordonatoarea proiectului care a câștigat Marele Premiu anul trecut în Emirate.
Marele Premiu de anul acesta la categoria „Licee din Europa” a fost înmânat celor de la Liceul „Petru Rareș” din Piatra Neamț de către președintele Egiptului, Abadul Fatah El Sissi, invitat special al organizatorilor. Valoarea premiului a fost aceeași ca și anul trecut – 100.000 de dolari.
Cu banii câștigați pe proiect, Colegiul „Codreanu” a reușit să achiziționeze becuri cu led ecologice si economice, pe care le-au montat în toate încăperile liceului, urmând să achiziționeze și monteze panouri fotovoltaice.
„Am făcut comandă de 80 de panouri și pentru montat am ales o firmă cu prețul cel mai convenabil, aproape 10.000 de dolari. Urmează să achiziționăm și un panou de monitorizare a consumului, cu aproximativ 4.000 de dolari. Firma urmează să vină la Bârlad să se apuce de treabă săptămâna viitoare, dar cred că va fi mai greu să obținem aprobările necesare de la firma de distribuție a energiei”, a declarat Nicoleta Croitoru.
„Noi am deschis drumul către această direcție a folosirii energiei verzi. Am dori ca și societățile și companiile din județ și din țară să conștientizeze importanța protejării mediului și să participe cu proiecte la astfel de concursuri care stimulează inovațiile și soluțiile noi de folosire a energiei regenerabile”, a declarat eleva Mihaela Iftenie, care împreună cu Alexandru Blînda a participat la evenimentul din Emiratele Arabe (ambii fiind membri ai echipei de proiect).
Delegația prezentă la Abu Dhabi a primit încurajări din partea organizatorilor, care îi așteaptă anul viitor cu un nou proiect de promovare a energiei verzi. (Mihaela NICULESCU)

 

În perioada 17-23 ianuarie, o parte din echipa realizatoare a proiectului de promovare a energiei verzi, care le-a adus elevilor de la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” din Bârlad Marele Premiu anul trecut la Abu Dhabi, a participat la Conferința Dezvoltării Durabile, în capitala Emiratelor Arabe Unite. Au fost prezente și companii din întreaga lume, care doresc să implementeze soluții durabile de folosire a energiei verzi. Delegația Colegiului „Codreanu” din Bârlad a participat, pe 19 ianuarie, la festivitatea de premiere a câștigătorilor concursului Zayed Future Energy Prize 2015. La categoria licee din Europa, Marele Premiu a ajuns la Piatra Neamț.…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: