Home » Administratie » Primarii, nota 1 de la Direcția Agrigolă

Primarii, nota 1 de la Direcția Agrigolă

Din cauza primarilor care nu au i-au informat, producătorii din județul Vaslui nu au depus documentele necesare în vederea încasării despăgubirilor plătite de stat pentru 1.506 ha calamitate în perioada mai-iunie 2014.

Anul trecut, Ministerul Agriculturii a realizat un proiect de hotărâre de guvern, în baza căruia producătorii agricoli să primească despăgubiri pentru suprafețele calamitate. S-a adoptat astfel HG 165/2014, în baza căruia producătorii ce au înregistrat pierderi ca urmare a ploilor din mai-iunie 2014, să primească ajutoare de minimis.

Direcția Agricolă a informat primăriile în legătură cu aceste ajutoare, însă aleșii poporului nu au transmis notificarea producătorilor. Așa se face că doar pentru un sfert din suprafața calamitată s-a cerut ajutor de minimis. Mai exact, pentru 470 de hectare din 1.976 raportate ca fiind eligibile în vederea acordării de ajutoare.

Per ansamblu însă, la nivelul județului s-au înregistrat 2632 ha de culturi calamitate, 656 reprezentând suprafețe de pășuni, pentru care nu se vor primi ajutoare de minimis, deoarece după inundații pășunile s-au refăcut.

Restul suprafețelor de culturi calamitate sunt: 522 ha de grâu, 736 ha culturi de porumb, 180 ha de floarea soarelui, 306 ha rapiță, 35 ha de orz, 22 ha de culturi de legume, 64 ha de lucernă, 48 ha de livezi, 35 ha de orz.

„S-au depus dosare doar pentru 470 de hecatare deoarece fermierii s-au adresat direct Direcției Agricole, cunoscând faptul că prin Legea 381 din 2002, prin care se acordau despăgubiri în agricultură, proprietarii de terenuri calamitate din cauza factorilor naturali, de genul ploilor torențiale, grindinei, ploilor abundente și de lungă durată nu beneficiază de ajutoare, fără a se mai adresa primăriilor și Direcției Agricole pentru a le constata pagubele și pentru a primi documente justificative în fața Direcției Județene a Finanțelor Publice în momentul în care sunt supuși controalelor și atunci când li se analizează costul de producție, pentru a nu exista semne de întrebare legate de valoarea mare a acestor costuri”, a declarat Gigel Crudu, directorul executiv al Direcției Agricole Vaslui.

Au mai fost primării pe raza cărora, deși au fost raportate suprafețe afectate, nu s-au primit dosare de daune, deoarece producătorii nu au fost informați că pot beneficia de despăgubiri/ajutoare de minimis.

„Producătorii care se încadrează în asemenea situații ar trebui să facă o înștiințare scrisă la primărie, astfel încât primăria să convoace comisia locală de constatatre a situațiilor de urgență, la solicitarea producătorilor agricoli. După această înștiințare, Primăria are obligația de a convoca comisia locală și de a o trimite pe teren, pentru a întocmi procese verbale de constatare și evaluare a pagubelor, care să cuprindă toate elemente esențiale, căci am constatat că aceste documente sunt făcute superficial și totuși este vorba de sume de bani care se acordă ca despăgubiri și nu putem să le tratăm cu superficialitate”, a mai spus Gigel Crudu. (Bogdan RUSU)

Din cauza primarilor care nu au i-au informat, producătorii din județul Vaslui nu au depus documentele necesare în vederea încasării despăgubirilor plătite de stat pentru 1.506 ha calamitate în perioada mai-iunie 2014. Anul trecut, Ministerul Agriculturii a realizat un proiect de hotărâre de guvern, în baza căruia producătorii agricoli să primească despăgubiri pentru suprafețele calamitate. S-a adoptat astfel HG 165/2014, în baza căruia producătorii ce au înregistrat pierderi ca urmare a ploilor din mai-iunie 2014, să primească ajutoare de minimis. Direcția Agricolă a informat primăriile în legătură cu aceste ajutoare, însă aleșii poporului nu au transmis notificarea producătorilor. Așa se…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: