Home » Invatamant » Reacția Episcopiei Hușilor despre interesul pentru predarea religiei în școli: „Ha, ce glumă!”

Reacția Episcopiei Hușilor despre interesul pentru predarea religiei în școli: „Ha, ce glumă!”

Curtea Constituțională a hotărât, recent, că nu trebuie să fie obligatorie depunerea de cereri atunci când elevii nu vor să frecventeze orele de religie. Drept urmare, elevii majori sau părinții ori tutorii legali vor completa cereri doar dacă doresc studierea acestei discipline. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, venit alaltăieri în vizită la Vaslui, a precizat că prevederile se vor aplica începând cu septembrie 2015. Reprezentanții Episcopiei Hușilor au refuzat să comunice un punct de vedere oficial pe această temă, îndrumându-i pe reporterii EstNews către un comunicat de presă emis de Patriarhia Română. Din punctul de vedere al marilor fețe bisericești, informarea creștinilor despre problema studierii religiei în școli este „o glumă”.

Roxana NĂSTASĂ

Dacă până acum Legea Educației prevedea că pentru a nu frecventa orele de religie elevul major, părinții sau tutorii legali ai acestuia trebuie să facă o cerere scrisă în acest sens, urmând ca situația școlară a elevului respectiv să fie încheiată fără disciplina religie, din septembrie 2015, elevii majori sau părinții minorilor vor putea alege dacă studiază sau nu religia pe parcursul anului școlar.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat alaltăieri într-o conferință de presă la Vaslui privitor la această problemă că nu este o mare schimbare: „ Din luna septembrie 2015, conform conținutului legii, orele de religie sunt obligatorii pentru școli, dar opționale pentru elevi. Astfel, din luna septembrie, elevii vor avea opțiuni cu privire la ora de religie. Nu este o schimbare mare. Dacă până acum aveau opțiuni cei care nu vor să participe, din septembrie 2015, își vor exprima opțiunea cei care vor să participe”.

De aceeași părere sunt și unii profesori și părinți.
„După părerea mea, sistemul de învățământ nu va fi afectat de noua situație. Este mai mult o chestie de nuanță. Până acum, cei care nu doreau să participe la orele de religie făceau cerere în acest sens, nu stăteau la oră și nu se încheia media la această disciplină. Acum, după decizia Curții Contituționale este invers. Toți care vor religie trebuie să facă cerere. Va fi mai multă bataie de cap pentru învățători și diriginți, că vor trebui să adune hârtii de la oameni”, a declarat prof. Lucian Iftene, director al Școlii Gimnaziale Tăcuta, care este totodată, și părinte.

 Pentru unii bună, pentru alții… glumă!

Unii reprezentanți ai Bisericii au văzut, însă, această decizie ca o lovitură asupra orei de religie, stârnind adevărate controverse.

Pentru un punct de vedere oficial în ceea ce privește predarea religiei în școli, ne-am adresat Episcopiei Hușilor. Așadar, am sunat pe numărul de fix pe care pagina web a instituției îl prezintă ca fiind cel al conducătorului, în speță Episcopul Corneliu Bârlădeanul.

„Da’ de când părerea noastră e importantă pentru voi? (…) Ha, ce glumă!”, a fost poziția oficială a Episcopiei față de decizia Curții Constituționale a României privind predarea religiei în școli.

În altă ordine de idei, interesul oricărui cetățean pentru opinia Bisericii este doar o „glumă”.

Oficialul Episcopiei Hușilor, care nici nu s-a prezentat, cu o nedisimulată greață ne-a recomandat, totuși, un comunicat de presă emis de Patriarhia Română pe această temă.

Conform comunicatului remis de Patriarhie, „ora de Religie din România promovează valorile umane perene și comportamentul pașnic, într-o vreme în care în alte țări mulți tineri educați în spiritul secularismului se îndreaptă spre mișcări extremiste, deoarece lumea secularizată individualistă de azi a pierdut simțul sacrului și al comuniunii spirituale profunde la nivel de individ, familie și societate, după cum remarcă unii sociologi contemporani”.
Totodată, reprezentanții Bisericii fac și câteva recomadări. „Patriarhia Română îndeamnă pe toți cei implicați în asigurarea educației religioase a copiilor (părinți, școală, parohie) să dea dovadă de maximă responsabilitate și angajare în acest proiect de mare valoare spirituală și culturală, ai cărui beneficiari sunt copiii și, implicit, societatea românească în ansamblu”.
Comunicatul se încheie cu o concluzie impresionantă. „Cine se înscrie pentru a participa la ora de Religie dorește să cunoască și să cultive valorile spirituale perene în locul modelor efemere și nu confundă libertatea cu vidul spiritual. Să-i învățăm pe copii și tineri iubirea de Dumnezeu și de oameni pentru a crește spiritual în cultura generozității!” mai scrie în comunicat.

Așadar, părerea Bisericii, după cum reiese din comunicat este că religia este foarte, foarte importantă, iar copiii care aleg să nu participe la ora de religie, cultivă modele efemere, și nu valori spirituale și confundă libertatea cu vidul spiritual.

Curtea Constituțională a hotărât, recent, că nu trebuie să fie obligatorie depunerea de cereri atunci când elevii nu vor să frecventeze orele de religie. Drept urmare, elevii majori sau părinții ori tutorii legali vor completa cereri doar dacă doresc studierea acestei discipline. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, venit alaltăieri în vizită la Vaslui, a precizat că prevederile se vor aplica începând cu septembrie 2015. Reprezentanții Episcopiei Hușilor au refuzat să comunice un punct de vedere oficial pe această temă, îndrumându-i pe reporterii EstNews către un comunicat de presă emis de Patriarhia Română. Din punctul de vedere al marilor fețe bisericești, informarea…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

One comment

  1. Doamne toate ciufele se facuse profesoare cica de religie si ele ce sunt ? nici macar cu moral nu sunt asemeni oamenilor normali . Parohi stringetii la parohii . lasati copii sa studieze altceva

%d blogeri au apreciat: