Home » Social » Un cor bisericesc i-a sedus pe bârlădeni

Un cor bisericesc i-a sedus pe bârlădeni

 Ritmurile muzicii moderne sunt serios amenințate la Bârlad de un cor bisericesc pentru care bârlădenii au făcut o adevărată pasiune.

Bârladul se mândrește cu un cor religios care a reușit să stârnească nu doar admirația credincioșilor care participă la slujbă, ci și a celor care, întâmplător, îl ascultă la diferite evenimente.
„Anastasis”, cum se numește corul bisericii cu hramul „Sfânta Înviere și Sfânta Ecaterina” (biserica din curtea Spitalului de urgență „Elena Beldiman”), este în continuă formare. Profesoara Mihaela Oprea, dirijorul corului, și-a propus ca acesta să dăinuie în timp, știut fiind faptul că foarte puține biserici din Bârlad au un cor închegat.

Corul mixt din parohia „Învierea Domnului” a luat ființă în iunie 2012, sub numele Anastasis – Învierea Domnului, în limba greacă. Inițiativa aparține preotului Petru Giușcă, cel care, împreună cu dirijorul corului, a pus temelia primei generații ce alcătuiește actualul cor.
„Am încercat să diversificăm acțiunile pe mai multe direcții, pe educarea muzicală a membrilor corului, permanenta atragere de noi colaboratori și selectarea unui repertoriu adecvat. Începutul a fost greu în organizarea corului, având în vedere că acesta este format din amatori cu voce și ureche muzicală, persoane cu diferite meserii – muncitori, ingineri, profesori, elevi, studenți, pensionari, dar și persoane casnice. Am făcut progrese în cei doi ani și jumătate, scopul nostru fiind acela de realizare a unui cadru adecvat muzical pentru desfășurarea liturghiilor duminicale și a sărbătorilor”, a declarat profesoara Mihaela Oprea.

Astăzi, corul are aproape 30 de membri, cu vârste între 11 și 70 de ani, împărțiți pe patru voci. Experiența acumulată între timp, cât și dorința de perfecțiune au impus introducerea în repertoriu a unor lucrări corale aparținând compozitorilor precum Gheorghe Cucu, Al. Podoleanu, Ciprian Porumbescu.

Dirijorul corului a declarat că dorește o activitate deosebită în plan artistic, cu piese noi și dificile, piese religioase cu care să participe la festivaluri și concursuri de muzică corală religioasă, la adunări comemorative, simpozioane, sfințiri de biserici și cununii. Corul „Anastasis” este unul parohial, de amatori, care promite fiind format din iubitori ai muzicii dar și cu dragoste pentru Dumnezeu. (Mihaela NICULESCU)

 Ritmurile muzicii moderne sunt serios amenințate la Bârlad de un cor bisericesc pentru care bârlădenii au făcut o adevărată pasiune. Bârladul se mândrește cu un cor religios care a reușit să stârnească nu doar admirația credincioșilor care participă la slujbă, ci și a celor care, întâmplător, îl ascultă la diferite evenimente. „Anastasis”, cum se numește corul bisericii cu hramul „Sfânta Înviere și Sfânta Ecaterina” (biserica din curtea Spitalului de urgență „Elena Beldiman”), este în continuă formare. Profesoara Mihaela Oprea, dirijorul corului, și-a propus ca acesta să dăinuie în timp, știut fiind faptul că foarte puține biserici din Bârlad au un…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile

14 comments

  1. giusca este un turmist ordinar ca si laiu

    • de unde știți că sunt în Turma lui Ilie cei 2 oameni?

    • mie mi s-a spus că nu mai este Turma lui Ilie în Bârlad.

    • chiar știu că părintele giușcă a mărturisit în fața noastră , a credincioșilor că nu a fost decât o perioadă la început cu această grupare pe care a și învins-o într-un proces ulterior după ce a ieșit din ea și ei l-au dat în judecată.
      el a făcut parte fără să știe din ce anume în Turma lui Ilie pe o perioadă scurtă de timp în facultate, pentru că l-au susținut să facă teologia. atât știu despre el.

  2. golanul de laiu este un bou

    • despre părintele lăiu chiar știu că el i-a și alungat pe cei din turma lui ilie de la Biserica Sf. Ilie unde se adunau și i-a găsit … probabil în timpul unei adunări sectante, care era într-o neorânduială.
      de aceea i-a și dat afară definitiv de acolo.

  3. Mai bine te cununi fara cor decat sa ii ingrasi pe toti la ce bani cer astia cu corul lor. Iar Mihaela Oprea este o profesoara mediocra de Barlad. I-am fost elev si tin minte ca preda numai porcarii, nu era deschisa la minte, nu accepta sa o intrebam de un gen muzical mai modern si nici nu era impartiala ca profesor. La asa profesor asa cor. Succes!

    • Mancatorii de kkt sa taca.Cocalarule despre ce vroiai sa vorbesti la orele de muzica?Despre manele si tiganeala de podeni? Ja la cort!

      • Pacat ca spui asta fara sa cunosti contextul. Nici nu a fost vreodata vorba de manele, mai suntem cativa care chiar nu ascultam. Sa fie sanatoasa Doamna dirijoare si sa aiba numai impliniri alaturi de corul domniei sale. Noi stim ce imagine de profesor nepregatit ne-a lasat la ore.

        • Ai terminat studii de specialitate de iti permiti sa vorbesti despre pregatirea unui profesor? De fapt cred ca aici este problema esti poate vreun alt profesor frustrat care nu este in stare sa poarte un dialog civilizat cu elevii sa aibe rezultatele pe care le are doamna profesoara. Nu cred ca esti un fost elev pentru ca daca ai fi fost nu ai fi scris asemenea minciuni. Sa fii sanatos sau sanatoasa sa poti asista mai departe la succesul doamnei profesoare.

        • O vrem pe doamna profesoara Oprea inapoi la corul liceului caci suntem satui de profesor care nu stiu o iota si nu stiu cum sa faca un cor, care ne jicneste, ne ameninta, etc. Daca erai un elev cu capul pe umeri nu vorbeai asa, dar cred ca ai fost un chiulangiu care …….

  4. Giusca mai este preot in Episcopia Husilor dupa ce a recunoscut, in scris, ca si el si nevasta au fost membri in „Turma Sf. Ilie”, organizatie sectanta a carei activitate este condamnata de BOR! Mare este gradina Domnului si larg buzunarul unor dintre prelati in acest caz!

  5. http://www.beautytips.ro/diferenta-dintre-o-doamna-si-o-proasta/#h3Cc0Vgzr1l1jDBW.01
    Unei DOAMNE i se ia interviu, o PROASTĂ latră la rubrica comentarii sub identitate de barbat.

  6. invidia…. boala incurabila…

%d blogeri au apreciat: