Home » National » Prima solutie permanenta pentru cei indatorati in franci. CC a aprobat derogare de la lege, pentru ca BT sa ajute mai repede clientii cu credite in moneda elvetiana ai bancii Volksbank

Prima solutie permanenta pentru cei indatorati in franci. CC a aprobat derogare de la lege, pentru ca BT sa ajute mai repede clientii cu credite in moneda elvetiana ai bancii Volksbank

Consiliul Concurentei a aprobat miercuri o derogare de la lege, pentru ca Banca Transilvania sa poata ajuta mai repede clientii cu credite in franci elvetieni ai bancii Volksbank, pe care au cumparat-o anul trecut. BNR spune ca este vorba de o conversie a acestor credite, in lei, la care se va aplica un discount de 20-30%. Ar fi prima solutie permanenta pentru cei indatorati in franci. Reprezentantii Bancii Transilvania precizeaza insa ca cel mai devreme in aprilie vor putea aplica masurile salvatoare.

Banca Transilvania a cumparat Volksbank la sfarsitul anului trecut si a preluat si clientii bancii austriece, cu tot cu credite. Se discuta inca de atunci despre o solutie permanenta oferita celor indatorati in franci. Masura a intarziat din lipsa unor avize de la Consiliul Concurentei.

Bogdan Chiritoiu – presedintele Consiliului Concurentei: Le-am acordat o derogare. Asta inseamna ca le permitem datorita situatiei speciale de la Volksbank sa preia imediat controlul. In ce consta situatia asta speciala. Sunt multi clienti cu credite in franci elvetieni care acum trec prin momente dificile si de asta am considerat justificata cererea Bancii Transilvania sa-i permitem sa preia controlul”.

Banca Transilvania spune ca si asa va mai dura pana cand pot interveni.

CEO Banca Transilvania: „Cred ca in aprilie mai vom reusi sa inchidem tranzactia. Dupa asta imediat vom lansa oferta noastra”.

In noiembrie anul trecut, Nicolae Cinteza, seful Directiei de supraveghere a BNR, declara si ca Volksbank pregateste conversia din franci in lei la cursul zilei, la care va aplica un discount. Si ca masura ar fi avut aceleasi efecte cu conversia imprumuturilor la un curs de „2 lei si ceva” pentru un franc.

Deocamdata, reprezentantii Bancii Transilvani nu pot da detalii. Spun ca solutiile difera de la un client la altul.

CEO Banca Transilvania: Oferta noastra o sa fie convertire in valuta locala, in lei, si un discount aplicat la expunerea totala. Vrem sa diminuam expunerea, riscul in total pentru clienti. Si vrem sa ajutam prin diminuarea ratelor lunare”.

In Polonia, guvernul vrea sa dea o lege prin care toate bancile sa adopte o masura similara. Conversie in zloti la cursul pietei si reducerea dobanzii. La noi, reprezentantii BNR sugereaza ca solutia Volksbank ar trebui aplicata si de celalte banci din Romania. Nu se pronunta daca prin lege sau voluntar.

Astazi si Bancpost a anuntat ca va reduce cu 0,8% dobanzile la credite in franci pana la urmatorul termen de revizuire a dobanzii.

Intre timp, In parlament dezbaterile la legea conversiei creditelor in lei si legea insolventa persoanelor fizice stagneaza. Daca in urma cu o saptamana, partidele cereau sesiuni extraordinare si adoptari rapide, astazi la comisia de buget multi parlamentari nici n-au mai venit la munca iar cvorumul n-a putut fi asigurat.

Sursa: incont.ro

Consiliul Concurentei a aprobat miercuri o derogare de la lege, pentru ca Banca Transilvania sa poata ajuta mai repede clientii cu credite in franci elvetieni ai bancii Volksbank, pe care au cumparat-o anul trecut. BNR spune ca este vorba de o conversie a acestor credite, in lei, la care se va aplica un discount de 20-30%. Ar fi prima solutie permanenta pentru cei indatorati in franci. Reprezentantii Bancii Transilvania precizeaza insa ca cel mai devreme in aprilie vor putea aplica masurile salvatoare. Banca Transilvania a cumparat Volksbank la sfarsitul anului trecut si a preluat si clientii bancii austriece, cu tot…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: