Home » Administratie » Consilierii bârlădeni, puși la colțul rușinii

Consilierii bârlădeni, puși la colțul rușinii

Un nou Consiliu Local (CL) la Bârlad, în care cei 20 de consilieri care s-au pus în slujba urbei sunt animați doar de bune intenții; lucrează coerent, se poartă civilizat, argumentează politicos, sincer și cu bun-simț. Acest scenariu de vis s-a petrecut la Bârlad, dar, din păcate pentru numai câteva ore. Atât cât a durat ședința de Consiliu Local simulată sâmbătă, după-amiază, la Primăria Bârlad, de câțiva elevi ai Colegiului Național „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad. Simularea a fost finalul unui proiect de educație politică și civică intitulat “Joc de strategie: Politica locală”, derulat de Fundația Friedrich Ebert din Germania. Anterior, elevii de la Colegiul “Codreanu” au asistat la o ședință a adevăratului CL pentru a observa cum se desfășoară o asemenea ședință.

Simona MIHĂILĂ

Ca și în realitate, CL al elevilor a fost compus din consilieri aparținând mai multor formațiuni partide politice: Alb, Albastru, Gri, Mov și Roz. Fiecare formațiune a pregătit pentru ședință câte un proiect de hotărâre. Trebuie spus că la elaborarea proiectelor, tinerii au fost ajutați de câțiva consilieri locali „veritabili”: Dumitru Boroș, Marius Chițiga, Ciprian Feraru, Daniel Buzamăt, Andrei Huiban și Lăcrămioara Rotaru. La ședință a fost invitat să participe, așa cum se întâmplă și în realitate, primarul Constantin Constantinescu (viceprimarul Marin Bunea ratând, astfel șansa, de a intra în pielea primarului, așa cum se anunțase inițial).
Dincolo de momentele de umor, stângăcie, amuzament, și, chiar de ușoară tensiune, care au condimentat evenimentul, ședința de CL simulată de elevii de la „Codreanu” a fost, în ansamblul său o lecție de civism, de verticalitate morală, de implicare și de bună-cuviință de la care toți cei plătiți din banul public – funcționari, primar, viceprimar, consilieri municipali – ar trebui să ia aminte.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=XJydMYe-2qw&w=420&h=315]

Subiectele aduse în discuție de tineri, au vizat vechi nevralgii ale orașului, probleme adânci rămase nerezolvate, deși, în ani, pentru soluționarea lor, au fost cheltuiți bani grei. Primarul Constantin Constantinescu s-a văzut pus în situația de a da explicații unui public inocent, dar nu lipsit de capacitatea de a da măsura cuvenită lucrurilor care țin de bunul mers al urbei, de normalitate.
Au demonstrat-o prin pertinența opiniilor exprimate, prin ținuta dezbaterilor care, deși civilizate, nu au fost lipsite de dinamism și chiar patimă.
De la problema gazelor de șist, a câinilor comunitari, amenajarea unor terenuri de tenis, piste pentru bicicliști, construirea unei săli polivalente și până la reabilitarea unor secții ale spitalului sau conservarea monumentelor istorice – toate sunt chestiuni de care liceenii s-au dovedit realmente interesați, iar logica argumentelor cu care și-au susținut punctele de vedere au demonstrat că epoca fumigenelor pe care s-a ridicat clasa politică actuală se apropie de final.

„Poienița” – pata de pe obrazul Grădinii Publice Bârlad

De departe, cel mai aprig dezbătut proiect de hotărâre de pe ordinea de zi a ședinței de CL simulate de codreniști a fost cel referitor la „Reabilitarea și reamenajarea Grădinii Publice din Bârlad”.
Proiectul a dat glas dorinței așa-zisului Partid Roz de extindere a Grădinii Publice prin amenajarea de noi alei în zone în care locuitorii orașului nu au acces din cauza copacilor. De asemenea, gruparea Roz solicită executivului crearea unor piste de biciclete, role, skateboard, dar și înființarea a încă un restaurant cu terasă, pe lângă cel existent.
„Consilierii Roz” au întâmpinat o serioasă rezistență din partea celorlalte grupări din CL care au luat foc la auzul propunerii de tăiere a copacilor ce stau în calea viitoarelor alei. Protejarea mediului, a oamenilor care vin în Grădina Publică pentru aer curat, liniște și relaxare, precum și a animalelor din Parcul Zoologic, alipit Grădinii Publice, au fost argumentele forte ale celor care s-au opus mutilării parcului. Ei au considerat că pistele de agrement sunt simple mofturi, că un alt restaurant s-ar dovedi inutil și că valoarea istorică a Grădinii Publice, dar și caracteristicile care-i conferă unicitate ar trebui să primeze.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=zRWZCB0btwE&w=420&h=315]

Polemicile iscate pe marginea acestui subiect au scos în evidență interesul crescut al tinerilor pentru cel mai mare parc al Bârladului și unul dintre cele mai mari din zona Moldovei.
Dar mai presus de toate au repus pe tapet un subiect dureros, deopotrivă pentru tineri și bătrâni: existența unui restaurant cu terasă în inima Grădinii Publice. Elevii, indiferent de partea cărei baricade s-au situat, au căzut de acord că restaurantul cu pricina este sursă de poluare fonică și că profită de faptul că neavând concurență, practică prețuri foarte pipărate pentru produsele pe care le comercializează. Aspect cu atât mai condamnabil cu cât proprietarul nu plătește chirie pentru locul ocupat, fiind proprietar și pe teren.
De partea lor a fost și primarul Constantin Constantinescu, cel care, la finalul dezbaterilor, le-a oferit detalii mai puțin cunoscute despre planurile „de investiții” pe care proprietarul Restaurantului „Poienița” le are pentru Grădina Publică: „Faptul că acolo s-a făcut cârciumă este un mare abuz. Avem cârciumi la fiecare colț de stradă în Bârlad. Nu ne mai trebuia una în inima acestui monument. Poluează din toate punctele de vedere această zonă minunată. De aceea, sunt convins că această cârciumă trebuie desființată”.
Constantinescu i-a informat pe tineri că, potrivit legii, la un metru pătrat de restaurant, terasă, hotel, supermarket etc., trebuie șapte metri pătrați de parcare: „Patronul de acolo a vrut să fie primarul Bârladului pentru a-și pune în practică o investiție care nu s-ar putea realiza dacât dacă și-o aprobă singur. Are proiect pentru hotel și piscină în mijlocul Grădinii Publice. Asta înseamnă că la 2.000 de mp cât, să zicem, ar ocupa acestea două, îi trebuie un hectar și jumătate de parcare. Asta însemnă că trebuia să defrișeze grădina și să o transforme în parcare. Ar fi o crimă pentru Grădina noastră să-și pună în practică acest plan. Multe orașe din țară și din lume și-ar dori o asemenea zonă, un asemenea pachet de relaxare în aer liber cum avem noi: parc natural alături de parc zoo. Putem face o grădină care să îmbine toate gusturile: cu locuri de plimbare, de relaxare, cu locuri de agrement pentru tineri și copii. Nu cu alte terasă. Poate ne ajută Dumnezeu să scăpăm și de asta”.
Patronul Restaurantului „Poienița” este Daniel Andrei, cel care a candidat la alegerile din 2012 pentru funcția de primar al Bârladului. După pierderea alegerilor, el s-a împușcat în gură cu un pistol cu bile de cauciuc. Deși s-a vehiculat că a fost o tentativă de sinucidere, membrii familiei sale au susținut tot timpul că a fost vorba de un accident.

Un nou Consiliu Local (CL) la Bârlad, în care cei 20 de consilieri care s-au pus în slujba urbei sunt animați doar de bune intenții; lucrează coerent, se poartă civilizat, argumentează politicos, sincer și cu bun-simț. Acest scenariu de vis s-a petrecut la Bârlad, dar, din păcate pentru numai câteva ore. Atât cât a durat ședința de Consiliu Local simulată sâmbătă, după-amiază, la Primăria Bârlad, de câțiva elevi ai Colegiului Național "Gheorghe Roșca Codreanu" Bârlad. Simularea a fost finalul unui proiect de educație politică și civică intitulat “Joc de strategie: Politica locală”, derulat de Fundația Friedrich Ebert din Germania. Anterior,…

Review Overview

User Rating: 4.6 ( 1 votes)

About Simona Vasile