Home » Social » Expoziție inedită de arte vizuale

Expoziție inedită de arte vizuale

Prima zi de Făurar a adus bârlădenilor iubitori de artă ocazia întâlni cu artele vizuale, într-o expoziție de zile mari, a renumitului artist plastic Dragoș Pătrașcu, la Muzeul „Vasile Pârvan”. Mesajul expoziției cu titlul „Călătoria” face referire la aglomerațiile urbane care estompează personalitatea individului.

Călătoria este o expoziție complexă, în care se îmbină lucrările de grafică și gravură cu cele de desen și pictură. Artistul plastic Dragoș Pătrașcu, bârlădean la origini, a venit cu o propunere artistică deosebită, prezentată sub titlul „Instalația”.
Expoziția „Călătoria” este rodul unei colaborări dintre Muzeul „Vasile Pârvan” și Primăria Bârlad, cel care a avut inițiativa de a-l invita la Bârlad pe Dragoș Pătrașcu fiind primarul Constantin Constantinescu. Primăria a scos, de altfel, cu acest prilej, un supliment la publicația „Actualitatea bârlădeană”, un mini-catalog de prezentare a expoziției. Printre cei prezenți la acest eveniment cultural s-au numărat fost Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, primarul Constantin Constantinescu, deputatul Adrian Solomon și artistul de renume Corneliu Vasilescu.

Cuvântul de deschidere a manifestării culturale a aparținut directorului muzeului bârlădean, Mircea Mamalaucă. A urmat apoi o prezentare atipică pentru o expoziție, și anume un dialog între artist și D.N. Zaharia, un foarte fin critic de artă, decanul Facultății de Arte din cadrul Universității „George Enescu” din Iași.

Publicul a fost plăcut impresionat de experimentul artistic prezentat în sala de expoziții a Muzeului „Vasile Pârvan”, unde, pe lângă tablouri, a întâlnit și o prezentare de obiecte integrată în expoziția propriu-zisă.

Expozitie-Patrascu 1„Expoziția reprezintă o antologie a unei selecții de lucrări din timpul facultății și până astăzi, adică din 1979 până acum. Sunt un artist vizual, deși de formație sunt grafician. Ceea ce vedeți astăzi în expoziție sunt lucrări de desen, pictură, gravură, grafică, ready – made, asamblări de obiecte . «Instalația» este o referire la mulțimile urbane, la faptul că fiecare obiect (personaj) în parte dorește să iasă în evidență, să-și impună personalitatea, dar această încercare este estompată de pierderea în mulțime. Mesajul este următorul: orgoliul obiectului unic se pierde și de aici apare singurătatea în mulțime”, a declarat Dragoș Pătrașcu.
Artistul a mai precizat că expoziția cuprinde și o ierarhizare socială, prin folosirea soclului de mărimi diferite pentru fiecare obiect în parte, în funcție de importanță.
„Această instalație se ramifică în jurul unui personaj central care semnifică puterea și care are forța de manipulare”, a completat artistul.

Proiectul „Călătoria” este prima expoziție personală de anvergură, pe care Dragoș Pătrașcu a deschis-o la Iași după 30 de ani, iar prezentarea unei instalații de mari dimensiuni este un concept vechi de trei ani. „Călătoria” este o expoziție ce trebuie vizionată atent pentru a putea fi înțeleasă în toate nuanțele, publicul bârlădean având la dispoziție 25 de zile. (Mihaela NICULESCU)

 

Prima zi de Făurar a adus bârlădenilor iubitori de artă ocazia întâlni cu artele vizuale, într-o expoziție de zile mari, a renumitului artist plastic Dragoș Pătrașcu, la Muzeul „Vasile Pârvan”. Mesajul expoziției cu titlul „Călătoria” face referire la aglomerațiile urbane care estompează personalitatea individului. Călătoria este o expoziție complexă, în care se îmbină lucrările de grafică și gravură cu cele de desen și pictură. Artistul plastic Dragoș Pătrașcu, bârlădean la origini, a venit cu o propunere artistică deosebită, prezentată sub titlul „Instalația”. Expoziția „Călătoria” este rodul unei colaborări dintre Muzeul „Vasile Pârvan” și Primăria Bârlad, cel care a avut inițiativa…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: