Home » Sanatate » Mii de vasluieni bolnavi de cancer

Mii de vasluieni bolnavi de cancer

De la an la an, tot mai mulți vasluieni cad pradă cancerului. Dacă unii nu se gândesc la propria sănătate și au vicii precum fumatul și consumul de alcool, alții se prezintă din timp la medic, alertați de simptome. Chiar și așa, în numeroase situații, sunt bolnavi care au ghinionul de a fi purtați prin cabinete și spitale, până să li se stabilească, în final, diagnosticul corect. Netratat, cancerul macină organismul până îl distruge, multe tipuri ale maladiei fiind incurabile.

În ultimii ani, tot mai mulți vasluieni au fost diagnosticați cu diverse forme ale maladiei necruțătoare, cancer. Cancerul este una dintre cauzele principale de deces în țările dezvoltate, iar din păcate, boala atacă persoane din ce în ce mai tinere. Pe langă acest aspect al vârstei tot mai fragede la care atacă boala, un alt fapt relevat de statistici este că majoritatea bolnavilor cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, iar cei care sunt diagnosticați cu cancer la ficat au prieten de nădejde, sticla cu alcool.

Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, la sfârșitul anului 2014, în evidențele instituției erau 7.281 de bolnavi de diverse forme de cancer în udeț, cei mai mulți fiind afectați de cancer bronhopulmonar, 12,7% din totalul cazurilor noi.

„Incidența cea mai mare a cazurilor se înregistrează în rândul bolnavilor cu neoplasm bronhopulmonar. Aceștia reprezintă 12,7 % din totalul cazurilor noi înregistrate în anul 2014. Concret, din cele 1.144 cazuri de cancer luate în evidență anul trecut, 145 au fost cu neoplasm bronhopulmonar. O creștere a cazurilor s-a înregistrat și în rândul bolnavilor cu neoplasm colorectal, neoplasm hepatic și vezică urinară” a declarat, Mihaela Topliceanu, purtător de cuvânt al DSP Vaslui.

Fumătorii, risc ridicat de cancer bronhopulmonar

Cancerul bronho-pulmonar face victime mai ales printre cei care au viciul fumatului, iar simptomele care îi determină să apeleze la ajutorul medicilor apar târziu, boala fiind în stare avansată, aflându-se în stadiile III sau chiar IV. Medicii spun că leziunile produse de fumat și toți compușii care se găsesc în țigări pot determina apariția unor afectiuni care scad imunitatea, favorizând dezvoltarea cancerului.

Primele semne ale bolii sunt tusea persistentă, scăderea în greutate, expectorația cu sânge, durerile toracice și dificultățile în respirație. În aceste cazuri, se recomandă prezentarea de urgență la medic. (Roxana NĂSTASĂ)

De la an la an, tot mai mulți vasluieni cad pradă cancerului. Dacă unii nu se gândesc la propria sănătate și au vicii precum fumatul și consumul de alcool, alții se prezintă din timp la medic, alertați de simptome. Chiar și așa, în numeroase situații, sunt bolnavi care au ghinionul de a fi purtați prin cabinete și spitale, până să li se stabilească, în final, diagnosticul corect. Netratat, cancerul macină organismul până îl distruge, multe tipuri ale maladiei fiind incurabile. În ultimii ani, tot mai mulți vasluieni au fost diagnosticați cu diverse forme ale maladiei necruțătoare, cancer. Cancerul este una…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: