Home » Business » Decizie fara precedent. Tara din UE care anuleaza datoriile celor mai saraci oameni

Decizie fara precedent. Tara din UE care anuleaza datoriile celor mai saraci oameni

Guvernul din Croatia a decis sa anuleze datoriile de pana la 35.000 de kuna (5.146 dolari) acumulate de persoanele cu venituri de pana la 1.250 kuna pe luna (184 dolari), decizie fara precedent, menita sa sustina economia prin stimularea consumului intern, relateaza CNBC.

Masura, care intra in vigoare luni, se refera la persoanele cu venituri reduse, care locuiesc cu chirie si nu isi pot plati datoriile. In acest program sunt incluse datoriile catre companiile energetice, banci si alti furnizori de credite si operatorii de telecomunicatii. Premierul Zoran Milanovic a declarat ca niciun alt guvern nu a mai luat o astfel de masura. „Facem tot posibilul sa usuram vietile oamenilor, in aceasta criza prelungita si stresanta, pentru a le da sansa unui nou inceput”, a afirmat Milanovic luna trecuta. Potrivit autoritatilor, de aceasta masura vor beneficia circa 60.000 de persoane, dintr-o populatie de 4,4 milioane. Programul va costa creditorii pana la 2,1 miliarde de kuna (309 milioane dolari), conform estimarilor Reuters. Ideea guvernului este de a sustine relansarea activitatilor economice prin stimularea consumului, in urma deblocarii conturilor bancare ale datornicilor. Economia Croatiei este in recesiune de sapte ani. La fel ca in unele state vecine, croatii au luat imprumuturi si credite ipotecare in franci elvetieni, dar de la liberalizarea cursului de catre Banca Nationala a Elvetiei, luna trecuta, costul rambursarii datoriilor a crescut. Programul de anulare a datoriilor nu este apreciat de toata lumea. Timothy Ash, director pentru piete emergente la Standard Bank, considera ca masura premierului Milanovic este determinata de alegerile care vor avea loc in acest an.

„Un caz clasic de populism. Acest guvern a evitat in mod constant sa solicite finantare de la FMI, spre deosebire de Serbia, care urmeaza sa semneze un acord. Sa vedem daca Croatia reuseste sa evite o soarta similara, dar optiunile sale de finantare se ingusteaza”, a spus Ash.

Sursa: incont.ro

Guvernul din Croatia a decis sa anuleze datoriile de pana la 35.000 de kuna (5.146 dolari) acumulate de persoanele cu venituri de pana la 1.250 kuna pe luna (184 dolari), decizie fara precedent, menita sa sustina economia prin stimularea consumului intern, relateaza CNBC. Masura, care intra in vigoare luni, se refera la persoanele cu venituri reduse, care locuiesc cu chirie si nu isi pot plati datoriile. In acest program sunt incluse datoriile catre companiile energetice, banci si alti furnizori de credite si operatorii de telecomunicatii. Premierul Zoran Milanovic a declarat ca niciun alt guvern nu a mai luat o astfel…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: