Home » National » Arest preventiv pentru Adrian Sârbu sub acuzațiile de spălare de bani și instigare la evaziune

Arest preventiv pentru Adrian Sârbu sub acuzațiile de spălare de bani și instigare la evaziune

Curtea de Apel București a decis, miercuri noapte, arestarea preventivă a lui Adrian Sârbu sub acuzațiile de instigare la evaziune fiscală, spălare de bani și instigare la delapidare, decizia fiind luată după mai multe ore de deliberare. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată.

Adrian Sârbu a fost reținut luni seară, pentru 24 de ore, mandatul său expirând marți seară la ora 20.30.

Sârbu a declarat, marți seară, la ieșirea de la Curtea de Apel București, că nu poate comenta acuzațiile procurorilor și că instanța a rămas în pronunțare.

Întrebat cum comentează acuzațiile procurorilor, de instigare la evaziune fiscală, spălare de bani și instigare la delapidare, Sârbu a afirmat: „Nu pot să comentez asta la acest moment pentru că deja sunt sub alt regim. Ce am avut de comentat am comentat, poziția mea mi-am susținut-o, avocații au susținut-o, din acest moment e în pronunțare”.

În ceea ce privește utilizarea termenului „Pontaghiță” în declarația făcută cu o seară în urmă, după reținerea sa, Adrian Sârbu a precizat că tot ceea ce a spus până acum „rămâne valabil”.

Liana Petrovici, acuzată de complicitate la spălare de bani în același dosar și reținută marți, va fi plasată sub control judiciar, tot ca urmare a deciziei CAB.

Un comunicat al Parchetului ICCJ transmis în cursul zilei de marți anunța punerea în mișcare a acțiunii penale față de Adrian Sârbu și față de Liana Petrovici.

Conform procurorilor, „la solicitarea inculpatului Sârbu Adrian, inculpații Șerban Liliana, Grigoruța Roxana Dorina, Bălan Eugenia (arestată în altă cauză), Dinu Sorin, Cozac Daniela Reghina (cercetată în stare de libertate), Crisbășan Rodica și Chiș Gheorghe Dragoș, împreuna cu suspecții Atanasiu Diana și Eremia Dragoș au folosit o schemă infracțională în scopul sustragerii de la plata către Bugetul General Consolidat al Statului a Taxelor și Impozitelor, schemă în care au fost interpuse mai multe societăți comerciale care au derulat operațiuni fictive, în intervalul 2011 – 2014, în relația cu beneficiarii drepturilor de autor derulate de societățile din grupul MEDIAFAX (S.C. MEDIAFAX GRUP S.A., S.C. MEDIAFAX S.A., S.C. APROPO MEDIA S.R.L.)”.

Ei susțin că Adrian Sârbu „deținea controlul asupra tuturor societăților din grup, deciziile acestuia impunându-se cu putere de lege”.

„În acest context, în cadrul ședințelor de bugetare a societăților, la care a participat și inculpatul Sârbu Adrian, a afirmat în mod constant ca nu este dispus sa plătească taxe la stat și s-a arătat interesat de găsirea unor modalități concrete de evitare a acestora, la nivelul managementului S.C. MEDIAFAX GROUP S.A., S.C. MEDIAFAX S.A. si S.C. APROPO MEDIA S.R.L., fiind gândit, astfel, un sistem de eludarea a taxelor care în mod normal și firesc trebuiau virate la bugetul de stat, sens în care s-a hotărât înființarea de societăți în care să fie transferat capitalul, pentru a fi protejat de sistemul legislativ din România, care impunea obligativitatea achitării acestor taxe”, afirmă procurorii, apreciind că „sistemul creat nu avea ca scop doar sustragerea de la plata către bugetul general consolidat al statului a taxelor si impozitelor, ci și utilizarea mai departe a sumelor de bani provenite din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în scopul plății de bonusuri pentru funcțiile de top ale societăților și în special pentru inculpatul Sârbu Adrian”.

 „Disimularea adevăratei naturi a provenienței se realiza prin interpunerea în circuitul financiar a mai multor societăți de tip fantomă, în conturile cărora erau transferate de către S.C. MEDIAFAX GROUP S.A. importante sume de bani, operațiuni în care erau interpuse alte două societăți comerciale”, se arată în comunicatul Parchetului ICCJ.

Conform anchetatorilor, prejudiciul produs bugetului general consolidat al statului se cifrează la valoarea de 16.809.964 lei rezultat din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, la suma de 2.660.000 lei din săvârșirea infracțiunii de delapidare, fiind supusă spălării banilor suma de 2.893.607 lei.

Adrian Sârbu a afirmat că dosarul MEDIAFAX are ca scop distrugerea instituțiilor media pe care le-a construit în ultimii 25 de ani.

„Cazul Mediafax – Adrian Sârbu, fabricat la comanda lui Pontaghiță și a camarilei lor, are drept scop distrugerea Mediafax, Gândul, Ziarul Financiar, instituții media pe care le-am construit în ultimii 25 de ani și pecare le-am menținut independente politic. Scenariul pe care îl execută procurorii, inspectorii DGAF, ANAF și polițiștii de urmărire penală, toți sprijiniți copios de SRI, urmărește punerea sub urmărire penală a unor persoane din managementul companiilor mele sub învinuiri neprobate, arestarea și forțarea lor sub șantajul menținerii în arest pentru a mă denunța drept marele instigator la evaziune fiscală și spălare de bani al României, așa cum Ponta a indicat în ieșirile lui publice încă de acum 1 an. În plan public, informații din dosar sunt transmise diverselor oficine de propaganda Pontaghiță cunoscute sau acoperite, pentru a forța decizia judecătorilor care trebuie să aprobe mandatul.”, a declarat Sârbu, apreciind că acesta este „un caz tipic de terorism de stat asupra unor instituții media împinse spre lichidare sau vânzare către grupuri de interese politice, caz prezentat publicului drept o glorioasă acțiune anti-evaziune și spălare de bani”.

Sursa: mediafax.ro

Curtea de Apel București a decis, miercuri noapte, arestarea preventivă a lui Adrian Sârbu sub acuzațiile de instigare la evaziune fiscală, spălare de bani și instigare la delapidare, decizia fiind luată după mai multe ore de deliberare. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată. Adrian Sârbu a fost reținut luni seară, pentru 24 de ore, mandatul său expirând marți seară la ora 20.30. Sârbu a declarat, marți seară, la ieșirea de la Curtea de Apel București, că nu poate comenta acuzațiile procurorilor și că instanța a rămas în pronunțare. Întrebat cum comentează acuzațiile procurorilor, de instigare la evaziune fiscală, spălare…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: