Home » Social » Concert extraordinar

Concert extraordinar

Veste bună pentru bârlădenii melomani. O integrală a „Capriciilor” lui Paganini va putea fi ascultată pe 7 februarie, în sala Pavilionului „Marcel Guguianu”, în interpretarea lui Antal Zalai. „Capriciile” reprezintă și astăzi, după 200 de ani, testul suprem de virtuozitate pentru violoniștii lumii. Printre românii care au abordat în ultimii ani „Capriciile” lui Paganini se numără Florin Croitoru și Alexandru Tomescu.
Cu Antal Zalai, bârlădenii s-au mai întâlnit de câteva ori, dar, de această dată, marele artist de talie internațională va concerta pentru prima dată la Bârlad cu cele 24 „Capricii” ale diabolicului Niccolo Paganini. De fapt, concertul de pe 7 februarie este primul din România pe care Antal Zalai îl susține cu asemenea partituri de virtuozitate.
„Bârladul se află printre puținele orașe din țară care vor fi onorate de un asemenea concert, de un asemenea artist și de un gigant al muzicii clasice. Cele 24 de „Capricii” au fost scrise de Paganini doar pentru virtuozi și când sunt interpretate și la o vioară Stradivarius este clar că avem de a face cu un concert excepțional”, a declarat Mircea Mamalaucă, directorul Muzeului „Vasile Pârvan”, organizatorul acestui eveniment.
În lume sunt aproximativ 20 de viori Stradivarius, iar în Ungaria trei. Antal Zalai este unul dintre fericiții sorții, care, datorită talentului imens a primit în custodie o vioară de „elită”.
„Capriciile” lui Paganini au fost scrise în 1820 și sunt unele dintre cele mai dificile lucrări din literatura violonistică. Antal Zalai are o carieră specială în spate, a concertat cu orchestre simfonice celebre din Europa, S.U.A. și Mexic.
„Are o finețe și o maturitate muzicală, precum și o personalitate nobilă”, a spus Igor Oistrakh despre Antal Zalai, care cântă la o vioară Stradivarius realizată în 1733.
Antal Zalai, un muzician unic între tinerii violoniști din ziua de azi, se simte atașat de Bârlad, un oraș fără filarmonică, dar cu oameni deosebiți și sensibili la muzică. Așadar, iubitorii de muzică clasică sunt așteptați sâmbătă, 7 februarie, la Pavilionul „Marcel Guiguianu”, la ora 18.00, la un concert excepțional intitulat „Paganini – integrala celor 24 de «Capricii», care va dura aproape o oră și jumătate. (Mihaela NICULESCU)

Veste bună pentru bârlădenii melomani. O integrală a „Capriciilor” lui Paganini va putea fi ascultată pe 7 februarie, în sala Pavilionului „Marcel Guguianu”, în interpretarea lui Antal Zalai. „Capriciile” reprezintă și astăzi, după 200 de ani, testul suprem de virtuozitate pentru violoniștii lumii. Printre românii care au abordat în ultimii ani „Capriciile” lui Paganini se numără Florin Croitoru și Alexandru Tomescu. Cu Antal Zalai, bârlădenii s-au mai întâlnit de câteva ori, dar, de această dată, marele artist de talie internațională va concerta pentru prima dată la Bârlad cu cele 24 „Capricii” ale diabolicului Niccolo Paganini. De fapt, concertul de pe…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile