Home » Invatamant » Începe marea (de)politizare

Începe marea (de)politizare

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că de luni vor fi lansate concursurile pentru ocuparea funcțiilor de inspector școlar general, urmând ca din a doua decadă a lunii martie să aibă loc cele pentru ocuparea posturilor de inspectori școlari. Abia după asta vor avea loc concursurile pentru directorii de unități de învățământ preuniversitar, care se vor organiza la nivelul insepectoratelor școlare. Ministrul educației este convins că aceste concursuri vor avea ca efect depolitizarea sistemului educațional, însă opoziția politică nu este de aceeași părere. Liberalii, spre exemplu, sunt convinși că, indiferent cine participă la concurs, va câștiga tot persoana care are girul partidului organizator.

 Alex SAVA

 Sorin Cîmpeanu, ministrul educației, a anunțat că pe 9 februarie vor fi lansate concursurile pentru funcțiile de inspector școlar general, iar din 20 martie urmează cele pentru funcțiile de inspectori adjuncți.

„Pe 9 februarie lansăm concursurile pentru funcțiile de inspector școlar general, ele s-ar putea încheia în două luni, deci pe 10 aprilie. Pe 20 martie, la circa o lună diferență, putem lansa concursurile pentru inspectorii școlari generali adjuncți și pentru directori casă corp didactic, după care vom lansa concursurile pentru directorii de unități școlare”, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru Agerpres.

Cîmpeanu a spus că metodologia de organizare a concursurilor a fost întocmită, însă nu a fost făcută publică deocamdată. Cu toate acestea, luni ar trebui să înceapă concursurile pentru inspectorii generali. Pe lângă faptul că metodologia în sine ar fi trebuit supusă dezbaterii publice, lucru care nu s-a întâmplat, nici nu a fost publicată ca atare, astfel încât oricine se crede demn și capabil să conducă învățământul județean să știe unde se susține concursul, în ce formă sau care este bibliografia.

După ce vor fi stabiliîi șefii învățământului județean, se va proceda la organizarea concursurilor pentru directorii de școli, lucru care se va întâmpla la nivelul inspectoratelor școlare județene (ISJ) și nu la nivelul consiliilor de administrație ale unităților, cum se întâmpla până în 2011.

Gabriela Plăcintă, șefa ISJ Vaslui, este de părere că organizarea concursurilor la nivelul inspectoratului este benefică pentru calitatea învățământului preșcolar, dar că vor fi probleme, pentru că nu se vor găsi doritori.

gabi_placinta„Prin aceste concursuri se speră depolitizarea sistemului educațional, ceea ce e un lucru foarte bun. Ce vreau să spun însă e că pentru noi, inspectorii, contează mai puțin. Pentru directori contează foarte mult. Pentru că așa trebuie să funcționeze sistemul, prin continuitate. Nu cum e acum, vine unul, pleacă altul… Sunt situații aberante, că primarului nu îi mai place de director. (…) Dar să nu se aștepte nimeni să se ocupe ușor posturile. În mediul rural, oamenii nu vor să-și asume responsabilitatea conducerii unei școli. Foarte greu găsim directori”, a declarat Gabriela Plăcintă.

 Liberalii sunt îngrijorați

Opoziția politică este convinsă că graba ministrului în organizarea acestor concursuri tainice are la bază intenția de a menține pe funcții actualii membri ai partidului de guvernământ, pe sistemul poate participa cine vrea, câștigă cine trebuie.

„Obiectivul urmărit este pur electoral, PSD încercând să își fixeze oameni fideli în poziții care sunt de mare importanță în societate și care au implicații electorale atât prin influența cadrelor didactice în comunitate, cât și prin participarea lor la procesul electoral. Partidul Național Liberal este profund îngrijorat de campania continuă și iresponsabilă de politizare a învățământului, cu deosebire a celui preuniversitar. Aceste măsuri se înscriu în politica tipică a PSD de asumare a rolului de partid-stat și pun în pericol principiile fundamentale ale funcționării instituțiilor de interes public. Solicităm imediata informare publică și transparentă asupra intențiilor ministerului în această chestiune, precum și renunțarea la orice fel de măsuri de natură să agraveze situația deja sensibilă a sistemului național de învățământ”, a declarat senatorul Dan Marian, copreședinte PNL Vaslui.

De cealaltă parte, social-democrații sunt cred în depolitizare și îi invită pe liberali să participe la concursurile care se vor organiza.

„Nu-i oprește nimeni să vină la concurs. Concursurile sunt deschise pentru toată lumea. Eu am fost la al doilea concurs pentru director de școală în 2006 și l-am câștigat. A fost un concurs corect. Și pot să spun că am avut o relație extraordinară cu toți colegii mei. Trebuie să evoluăm din punct de vedere relațional”, a mai spus Gabriela Plăcintă, care încă nu știe(!) dacă se va înscrie la concursul pentru ocuparea funcției pe care, deocamdată, este numită.

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că de luni vor fi lansate concursurile pentru ocuparea funcțiilor de inspector școlar general, urmând ca din a doua decadă a lunii martie să aibă loc cele pentru ocuparea posturilor de inspectori școlari. Abia după asta vor avea loc concursurile pentru directorii de unități de învățământ preuniversitar, care se vor organiza la nivelul insepectoratelor școlare. Ministrul educației este convins că aceste concursuri vor avea ca efect depolitizarea sistemului educațional, însă opoziția politică nu este de aceeași părere. Liberalii, spre exemplu, sunt convinși că, indiferent cine participă la concurs, va câștiga tot persoana care are…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

One comment

  1. Sperăm să se încheie perioada de INCOMPETENȚĂ, TEROAREA, DICTATURA, TOTALITARISM.. etc, etc……. de la Liceul „Ioan Popescu” Bârlad. Să vină oameni capabili să conducă o instituție, specialiști cu studii de management, nu politicieni de carton ???

%d blogeri au apreciat: