Home » Justitie » Tone de ulei furate de la „Mândra”

Tone de ulei furate de la „Mândra”

de Marian MOCANU

Polițiștii bârldeni au prins în flagrant șapte salariați ai Fabricii de ulei “Mândra” Bârlad care, în cârdășie trei agenți de pază, au sustras tone de ulei comestibil și șrot de floarea soarelui. Duminică seara, hoții au fost reținuți preventiv pentru 30 de zile, iar în cazul în care vor fi găsiți vinovați, riscă o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare. Audierile în dosar continuă pentru a se descoperi întreg grupul infracțional.

Pentru a-și rotunji veniturile mai mulți muncitori angajați ai fabricii de Ulei “Mândra” din Bârlad s-au apucat de furat atât ulei, cât și șrot de floarea soarelui rezultat din procesul tehnologic. În acest scop ei s-au aliat cu agenții de pază ai fabricii. Mai mult, au acoperit cu cârpe camerele de supraveghere din incinta unității, după care, cu ajutorul unei autoutilitare, au încercat să fure aproape două tone de ulei de floarea soarelui și 100 kg de șrot. Vehiculul a fost interceptat de polițiștii bârlădeni de la Serviciul de Investigații Criminale, care, ulterior, continuând investigațiile, au aflat și făptașii: șapte muncitori și trei agenți de pază, care în schimbul de noapte sustrăgeau în mod constant ulei din fabrică.

Mecanismul după care operau făptașii era simplu: în schimbul III, șase muncitori, sub conducerea unui maistru, ambalau ulei brut de floarea soarelui în saci de menaj sau de plastic. Ulterior, unul din muncitori acoperea cu o cârpă camera de supraveghere de la intrarea în unitate, iar agentul de pază permitea intrarea unui vehicol, în care era încărcată marfa furată. Conducerea fabricii sesizase anterior că, în unele zile, cantitățile de ulei extrase nu „băteau” cu cele aflate în depozite, lucru deloc de mirare, dat fiind faptul că anchetatorii au stabilit faptul că, în perioada decembrie 2014 – februarie 2015 prejudiciul cauzat de gruparea infracțională depășește suma de 35.000 lei.

Culiță Iosip, Ionel Daniel Simiciuc, Adrian Cornel Olaru, Romică Talpiș, Cătălin Nicușor Moraru, Ioan Mihai, Cătălin Păduraru, Constantin Tudose, Tudorel Rîmboi și Constantin Marian Rusu, având vârste între 31 și 61 ani, angajați ai societății sau agenți de pază angajați ai unei societăți de profil din Bârlad, au fost audiați de procurori sub aspectul sâvârșirii infracțiunii de furt calificat, respectiv de complicitate la furt calificat. Tuturor li s-a întocmit dosar penal, magistrații Judectoriei Bârlad admițând, duminică seara, cererea procurorilor de arestare preventivă a celor 11 hoți de ulei.

Înființată în 1912 și modernizat în urmă cu câțiva ani, Fabrica de ulei „Mândra” are o capacitate de producție de 15.000 litri/opt ore, astfel că este de ușor de înțeles de ce hoții au sperat că lipsa a două tone de ulei sustrase când și când nu va bate prea mult la ochi, cu atât mai mult cu cât operau la începutul turei de noapte, pentru ca bănuiala să cadă asupra celor din schimbul anterior.

de Marian MOCANU Polițiștii bârldeni au prins în flagrant șapte salariați ai Fabricii de ulei “Mândra” Bârlad care, în cârdășie trei agenți de pază, au sustras tone de ulei comestibil și șrot de floarea soarelui. Duminică seara, hoții au fost reținuți preventiv pentru 30 de zile, iar în cazul în care vor fi găsiți vinovați, riscă o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare. Audierile în dosar continuă pentru a se descoperi întreg grupul infracțional. Pentru a-și rotunji veniturile mai mulți muncitori angajați ai fabricii de Ulei “Mândra” din Bârlad s-au apucat de furat atât ulei, cât și șrot…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile