Home » World » Vladimir Putin acuză Occidentul că a provocat criza din Ucraina: Au fost încercări de a smulge de la Rusia state care au aparținut URSS

Vladimir Putin acuză Occidentul că a provocat criza din Ucraina: Au fost încercări de a smulge de la Rusia state care au aparținut URSS

Criza din Ucraina a fost cauzată de Occident, a declarat președintele rus, Vladimir Putin, pentru un cotidian egiptean, în timp ce lucrează la propunerile franco-germane de încetare a focului între Kiev și rebelii proruși.

La începutul vizitei sale în Egipt, președintele Vladimir Putin și-a reluat atacurile împotriva țărilor occidentale pentru promisiunile lor „deșarte” de a nu extinde NATO cu țări foste sovietice și ignorarea intereselor ruse, relatează BBC News Online.

„Au fost încercări de a smulge de la Rusia state care au aparținut URSS (Uniunii Sovietice) și de a le determina să facă o alegere artificială «între Rusia și Europa»”, a declarat Putin pentru cotidianul egiptean Al-Ahram.

„Noi am avertizat în mod repetat SUA și aliații săi occidentali în legătură cu consecințele dăunătoare ale ingerinței lor în afacerile interne ucrainene dar nu ne-au ascultat”, a continuat președintele rus. El a acuzat țările occidentale că susțin o „lovitură de stat la Kiev”, o referire la îndepărtarea de la putere a președintelui ucrainean Viktor Ianukovici în 2014.

Comentariile sale intervin pe fondul unor noi speranțe privind încheierea unui acord de pace miercuri și în timp ce Rusia neagă acuzațiile că ar trimite trupe și armament rebelilor.

Luptele din estul Ucrainei au provocat moartea a peste 5.300 de persoane și au determinat alte 1,5 milioane să își părăsească locuințele. Cel puțin nouă militari ucraineni au fost uciși în ultimele 24 de ore, potrivit oficialilor, în timp ce luptele sunt intense în jurul orașului Debalțeve, în apropiere de Donețk.

Cancelarul german Angela Merkel urmează să îl informeze pe președintele american Barack Obama la Washington, în cursul zilei de luni, în legătură cu planul de pace pe care Germania și Franța au încercat să îl încheie cu Ucraina și Rusia.

Merkel și președintele francez Francois Hollande conduc eforturile de revigorare a planului de pace de la Minsk, abandonat pe fondul luptelor din iarnă. Detalii privind propunerile celor doi lideri nu au fost publicate, dar planul ar include instituirea unei zone demilitarizate de 50-70 de kilometri în jurul actualei linii de front.

Sursa: mediafax.ro

Criza din Ucraina a fost cauzată de Occident, a declarat președintele rus, Vladimir Putin, pentru un cotidian egiptean, în timp ce lucrează la propunerile franco-germane de încetare a focului între Kiev și rebelii proruși. La începutul vizitei sale în Egipt, președintele Vladimir Putin și-a reluat atacurile împotriva țărilor occidentale pentru promisiunile lor "deșarte" de a nu extinde NATO cu țări foste sovietice și ignorarea intereselor ruse, relatează BBC News Online. "Au fost încercări de a smulge de la Rusia state care au aparținut URSS (Uniunii Sovietice) și de a le determina să facă o alegere artificială «între Rusia și Europa»",…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: