Home » Social » Biserica Sf. Dumitru, în pioneze

Biserica Sf. Dumitru, în pioneze

Construită în anii 1600, biserica este unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din Bârlad și are nevoie urgent de reabilitare. Fostul paroh, părintele Lucian Bucurenciu, a demarat în 2010 un proiect de reabilitare exterioară. Proiectul continuă, iar în paralel, actualul paroh, părintele Răzvan Acostioaie, intenționează să înceapă un proiect de reconsolidare interioară. Cele două proiecte vor fi finanțate prin donații ale enoriașilor, dar pentru reabilitarea interioară ar putea veni bani și de la Guvern. Părintele Acostioaie ia în calcul întocmirea unui proiect pe care să-l înainteze Secretariatului de Stat pentru Culte. Un ajutor financiar va fi acordat și din partea municipalității.

Biserica cu hramul Sf. Dumitru și Sf. 40 de Mucenici avea nevoie de o reabilitare totală, fiind, dacă nu cea mai veche, una dintre cele mai vechi biserici din Bârlad. În urmă cu patru ani, părintele paroh de atunci, Lucian Bucurenciu, a început un proiect de reabilitare. A fost decapată tencuiala exterioară a lăcașului de cult, a fost retencuită biserica și proiectul continuă, astăzi fiind realizat în proporție de 80%.
„Suntem la stadiul de a face legătura exterioară între turlă și corpul bisericii, știut fiind faptul că turla s-a construit mai târziu decât biserica. Sperăm să ducem la bun sfârșit acest demers, cu ajutorul enoriașilor dar și a comunității. Anul trecut am fost sprijiniți și de primărie, care n-a alocat 20.000 de lei”, a declarat părintele paroh Răzvan Acostioaie.
Părintele Acostioaie a mai spus că, deși inițial părintele Bucurenciu dorea ca pictura să fie reconstituită, biserica fiind monument istoric de clasa B, și apoi să reabiliteze biserica, între timp s-a renunțat la acest proiect.
Anul trecut, în urma vizitei unor specialiști în construcții și arhitecți, s-a constatat că structura de rezistență a bisericii este foarte afectată și pictura nu poate fi recondiționată, de vreme ce zidurile sunt crăpate, clădirea fiind destul de șubredă. S-a luat în calcul, așadar, un proiect de reabilitare a interiorului clădirii, reabilitarea structurii de rezistență. Pictura este realizată în perioada 1940-1950 și, la prima vedere, specialiștii de la Iași nu au catalogat-o ca pe una valoroasă.
„Așteptăm, în două-trei săptămâni, un răspuns final în legătură cu valoarea picturii bizantine cu influențe neoclasice, prezentă acum pe zidurile bisericii, și mai mult ca sigur că răspunsul va fi cel dat inițial de specialiștii sosiți la fața locului. Este nevoie de lucrări de decapare a picturii, întrucât suportul pe care este realizată este serios degradat. Este nevoie de un decapaj până la cărămidă și apoi trebuie injectat beton în fisuri, și legat turnul clopotniței de corpul bisericii”, a mai spus părintele Acostioaie.
De asemenea, proiectul include și restaurarea catapetesmei de stejar, veche de 115 ani. Valoarea totală a lucrărilor de reabilitare a interiorului nu a fost stabilită încă, pentru că nu s-au făcut decât măsurători preliminare. Luna viitoare va fi cunoscută suma necesară realizării acestor lucrări de anvergură. Concret, vor trebui făcute lucrări de ridicare topografică, o expertiză a construcției, studii geo, proiectul propriu-zis de reconsolidare, dar și lucrări la instalația electrică și cea de încălzire.
Proiectul va deveni realitate cu sprijinul enoriașilor, dar se speră și într-un sprijin financiar de la Secretariatul de Stat pentru Culte. Este un efort imens, și logistic și financiar, care merită. Biserica Sf. Dumitru este o clădire de patrimoniu, inclusă în rândul monumentelor istorice de clasa B. Biserica a fost ridicată între anii 1828-1830, ctitorii fiind câțiva boieri din Bârlad, dar și primarul de atunci.
Lăcașul de cult a fost construit pe locul în care exista pe la 1600 vechea biserică de lemn. Conform unor dovezi scrise, în Bârlad erau, în 1645, trei biserici – Vovidenia, Sf. Dumitru și Domneasca, iar biserica Sf. Dumitru a fost construită chiar înaintea bisericii Domneasca.
Prima reabilitare a bisericii a fost făcută în 1925, când i s-a adăugat și turla, iar a doua în 1940. Imediat după cea de-a doua reabilitare, la câteva luni, construcția a fost afectată serios de cutremurul din 10 noiembrie 1940. În 1943, după ce a fost finalizată reconsolidarea, biserica a fost resfințită, prilej cu care a primit cel de-al doilea hram – „Cei 40 de Mucenici”.
Biserica a fost pictată în 1940, iar restaurarea picturii s-a realizat în 1981, când a fost făcută și ultima reconsolidare. Este o biserică – monument istoric, cu o istorie specială, un lăcaș de cult care trebuie reabilitat, ca un semn de respect pentru ctitorii săi, dar și pentru istoria locală. (Mihaela NICULESCU)

About Simona Vasile

4 comments

  1. Renovati fratilor spitalele care mai sunt ,au o stare deplorabila de speriat,milioane de euro bagate in saracia asta de oras numai in biserici …rusine Titi

  2. acostoaie este omul lingaului de laiu doua jigodii

  3. niste golani miroase a tigani

  4. baaaaa uitati-va la spitalele in care ar trebui sa ne tratam…..si noi si copiii nostri….dupa aia punem pentru masini noi la smecheri…

%d blogeri au apreciat: