Home » Business » Cine sunt romanii care si-au tinut banii la HSBC. Rise Project: Contul de peste 800 mil. dolari, detinut de un canadian de origine romana, fara afaceri la Bucuresti

Cine sunt romanii care si-au tinut banii la HSBC. Rise Project: Contul de peste 800 mil. dolari, detinut de un canadian de origine romana, fara afaceri la Bucuresti

Sotia fostului ministru al Finantelor Mihai Tanasescu, cumnatul lui mircea Geoana, Ionut Costea, fostul actionar la Dinamo Vladimir Cohn si Jean Valvis au avut conturi la HSBC, scriu jurnalistii de la Rise Project.

Daniela Florentina Ganea, sotia lui Mihai Tanasescu, fost ministru al Finantelor Publice si fost reprezentant al Romaniei la FMI, apare in documentele bancare de la HSBC. Sotia demnitarului a avut un cont secret la aceasta banca intre anii 1995 si 2004, numele de cod atasat acestui profil bancar fiind SPHYNX.
Potrivit regulamentelor BNR, pana in anul 2005, cetatenii romani cu resedinta in Romania nu aveau voie sa deschida conturi in afara tarii, precizeaza Rise Project, care explica insa ca, in perioada cand a fost creat contul din Elvetia, sotia politicianului era asociata cu firma Kato Aromatic, o companie egipteana prin care s-a recuperat o parte din datoria Egiptului fata de Romania.
„Aceasta datorie se ridica la suma de 276 de milioane de euro, provenea din contractele comerciale derulate cu Egiptul pe vremea lui Ceausescu si a fost recuperata doar partial. In procesul de stingere al acestor creante a jucat un rol foarte important chiar Kato Aromatic. Guvernul Romaniei a incheiat doua acorduri cu firma egipteana, in 1994 si in 1996, in urma carora s-au recuperat mai mult de jumatate din datoriile scadente in perioada 1991-1996. In aceasta perioada, Mihai Tanasescu a fost seful mai multor directii din Ministerul Finantelor”, noteaza Rise Project.
Conform aceleiasi surse, si Ionut Costea, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor si fost presedinte Eximbank si cumnat al lui Mircea Geoana, a detinut in Elvetia contul „Jeannot”, in perioada 1994 – 2000, neexistand date despre rulajul acestui cont. „Nu-mi imi mai aduc aminte de acest cont”, le-a declarat Ionut Costea jurnalistilor de la Rise Project.
Ei precizeaza ca Ionut Costea a fost secretar de stat in Ministerul Finantelor in trei Guverne CDR, intre 1997 si 2000, perioada in care a negociat imprumuturi in numele statului pe pietele externe de capital. Ulterior, Costea a devenit director adjunct in cadrul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), ocupand aceasta pozitie pana in anul 2004, cand s-a reintors in Romania la conducerea unor banci locale. Intre 2009 si 2012, Ionut Costea a fost numit de Guvernul PDL-PSD ca presedinte al bancii de stat Eximbank.
Jean Valvis, om de afaceri cu dubla cetatenie, greaca si elvetiana, este cunoscut in Romania pentru afacerile din lumea fotbalului, ca actionar al echipei Rapid Bucuresti, dar si cu ape minerale. Numele lui Jean Valvis se asociaza in arhiva HSBC cu doua conturi secrete. Unul dintre ele apartine unei companii din British Virgin Islands, Euroengineering Consulting and Investment Company. In anul 2007, pe aceasta firma exista un depozit de 9.151.890 dolari.
 “Da, stiu de contul firmei din British Virgin Islands. Domiciliul meu fiscal este in Elvetia, eu sint si cetatean elvetian, si cetatean grec, si ce vreau sa spun e ca mi-am indeplinit toate obligatiile fiscale”, a spus Jean Valvis, pentru Rise Project.
Din documentele bancare analizate de Rise Project reiese ca personajul care detine contul de peste 800 de milioane de dolari este un afacerist canadian de origine romana care nu a avut insa afaceri la Bucuresti.

Sursa: incont.ro

Sotia fostului ministru al Finantelor Mihai Tanasescu, cumnatul lui mircea Geoana, Ionut Costea, fostul actionar la Dinamo Vladimir Cohn si Jean Valvis au avut conturi la HSBC, scriu jurnalistii de la Rise Project. Daniela Florentina Ganea, sotia lui Mihai Tanasescu, fost ministru al Finantelor Publice si fost reprezentant al Romaniei la FMI, apare in documentele bancare de la HSBC. Sotia demnitarului a avut un cont secret la aceasta banca intre anii 1995 si 2004, numele de cod atasat acestui profil bancar fiind SPHYNX. Potrivit regulamentelor BNR, pana in anul 2005, cetatenii romani cu resedinta in Romania nu aveau voie sa…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: