Home » Invatamant » Contractul cu școala, doar o inițiativă

Contractul cu școala, doar o inițiativă

de Roxana NĂSTASĂ

La finele lunii ianuarie, Ministerul Educației anunța că, începând cu semestrul al doilea, părinții vor semna angajamente cu școala, angajamente conform cărora se vor face responsabili de ținuta, absențele și notele copiilor lor. Deși semestrul al doilea a început de aproximativ o săptămână, angajamentele nu s-au semnat, inițiativa rămânând, din câte se pare, la capitolul de… discuție.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, Ministerul Educației a venit ideea ca să-și dea copiii la școală pe bază de semnătură. Părinții urmau să semneze cu școala, începând din semestrul al doilea, niște contracte de trei pagini, cu 15 reguli.

Conform contractelor, părinții se fac responsabili de notele, absențele și vestimentația copiilor la școală, dascălii trebuie să se îmbrace decent, să nu ceară bani de la părinți și să nu-i agreseze fizic sau verbal pe copii, iar școala are și ea de respectat câteva reguli, cea mai importantă fiind aceea conform căreia se angajează să asigure copiilor condițiile optime de studiu. Cum va fi respectată această regulă din moment ce peste 20% din unitățile de învățământ din țară nu au autorizații sanitare de funcționare, nu se știe încă. La Vaslui, situația este și mai gravă, pentru că județul se clasează pe locul al treilea pe țară la acest capitol indezirabil, cu 213 unități de învățământ fără avize sanitare de funcționare.

Toate bune și frumoase cu angajamentele, însă semestrul al doilea a început de aproximativ o săptămână, iar în școli nici pomeneală de acestea. Nici reprezentantul educației vasluiene, Gabriela Plăcintă, inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui nu știe de ele.

„Nu știu. Întrebați directorii de școli despre asta” a declarat ea.

Directorii ne-au confirmat că aceste contracte nu s-au semnat încă de părinți, cum se preciza, ci există la nivelul școlilor doar un model.

„Avem doar modelul de contract, însă nu s-a trecut la completare. Momentan, regulamentul școlar, cu tot cu contract se află în studiu până pe 20 februarie, iar mai apoi” a declarat Sorin Popoiu, director al Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare” Vaslui.

Așadar, deși Ministerul Educației anunța cu două săptămâni în urmă că se gândește și la sancțiunile aplicate părinților ai căror copii au absențe, mai e vreme și pentru asta, din moment ce nu s-a trecut la completarea angajamentelor.

Nici cu religia în școli nu s-a început completarea cererilor. „Am avut în vacanța intersemestrială întâlniri cu directorii de școli să vedem dacă se vor completa cereri pentru cei care optează să facă religie, pe o perioadă de un an sau sau pentru întreg ciclul (I-IV). Sperăm să dăm drumul la asta mai repede” a declarat Gabriela Plăcintă, inspector școlar general în cadrul ISJ Vaslui.

de Roxana NĂSTASĂ La finele lunii ianuarie, Ministerul Educației anunța că, începând cu semestrul al doilea, părinții vor semna angajamente cu școala, angajamente conform cărora se vor face responsabili de ținuta, absențele și notele copiilor lor. Deși semestrul al doilea a început de aproximativ o săptămână, angajamentele nu s-au semnat, inițiativa rămânând, din câte se pare, la capitolul de... discuție. În urmă cu aproximativ două săptămâni, Ministerul Educației a venit ideea ca să-și dea copiii la școală pe bază de semnătură. Părinții urmau să semneze cu școala, începând din semestrul al doilea, niște contracte de trei pagini, cu 15 reguli.…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: