Home » World » ARMISTIȚIUL de la Minsk: Republicile separatiste Donețk și Lugansk au anunțat încetarea focului începând de la miezul nopții. Poroșenko a ordonat forțelor ucrainene să înceteze focul

ARMISTIȚIUL de la Minsk: Republicile separatiste Donețk și Lugansk au anunțat încetarea focului începând de la miezul nopții. Poroșenko a ordonat forțelor ucrainene să înceteze focul

Lideri ai autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk, în estul Ucrainei, au anunțat sâmbătă că rebelii proruși vor respecta începând de la miezul nopții armistițiul convenit joi la Minsk, relatează RIA Novosti. Președintele ucrainean Petro Poroșenko a ordonat forțelor armate ucrainene să înceteze focul în sud-estul Ucrainei, relatează RIA Novosti.

UPDATE 00:41 – Petro Poroșenko a ordonat forțelor ucrainene să înceteze focul în regiunile Donețk și Lugansk

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a ordonat sâmbătă seara forțelor armate ucrainene să înceteze focul în sud-estul Ucrainei, relatează RIA Novosti.

„Ordon acum forțelor armate ale Ucrainei, Gărzii Naționale, unităților Ministerului de Interne, unităților de grăniceri și unităților Serviciului de securitate al Ucrainei să înceteze focul începând din 15 februarie, ora 0.00 (0.00, ora României)”, a anunțat Petro Poroșenko, potrivit postului de televiziune „112”.

Anterior, Ministrul ucrainean al Apărării, Arsen Avakov, a anunțat pe pagina sa de Facebook că a ordonat forțelor armate să înceteze focul în sud-estul Ucrainei.

UPDATE 23:20 – OSCE: Membrii Grupului de contact vor lua toate măsurile necesare pentru încetarea focului în Ucraina

OSCE  a anunțat sâmbătă că membrii Grupului de contact privind criza din Ucraina vor lua toate măsurile necesare pentru punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk și dezamorsarea conflictului în regiunile ucrainene Donețk și Lugansk, relatează Ukrainska Pravda, în pagina electronică.

Într-un comunicat, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a anunțat că membrii Grupului de contact au participat la o videoconferință în cadrul căreia au convenit să ia toate măsurile necesare pentru punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk și încetarea focului în sud-estul Ucrainei.

„Un accent deosebit a fost pus pe respectarea deplină a prevederii privind încetarea focului, care ar trebui să fie strict respectată începând de la 15 februarie, ora locală 0.00 (0.00, ora României), precum și pe retragerea armamentului greu”, anunță OSCE.

De asemenea, Grupul de contact, din care fac reprezentanți ai Moscovei, Kievului, OSCE și lideri separatiști proruși din estul Ucrainei, a decis să continue consultările „pentru a facilita implementarea integrală a acordurilor din 5 și 19 septembrie 2014 și a pachetului de măsuri din 12 februarie” de la Minsk.

Grupul de contact a semnat joi o înțelegere care vizează să pună capăt conflictului ucrainean. Înțelegerea a fost negociată de către președinții Rusiei Vladimir Putin, Ucrainei Petro Poroșenko, Franței Francois Hollande și cancelarul Germaniei Angela Merkel, după aproximativ 16 ore de negocieri în capitala belarusă.

„Astăzi, 14 februarie, președintele Republicii Populare Donețk, Aleksandr Zaharcenko, a semnat Decretul nr. 50. Conform decretului, emis în temeiul Acordului de la Minsk, un regim privind încetarea focului intră în vigoare începând de la (ora locală stabilită de separatiști pentru regiunile Donețk și Lugansk) 1.00 (00.00, ora României)”, anunță un comunicat postat pe site-ul Curții Supreme a autoproclamatei republici Donețk.

Însă toate acțiunile care vor fi considerate drept atacuri asupra forțelor separatiste, zonelor rezidențiale sau infrastructurii din regiunea Donețk vor fi respinse, potrivit comunicatulului.

Un decret similar a fost emis și pentru autoproclamata republică Lugansk.

„Decretul (privind încetarea focului) a fost semnat astăzi (sâmbătă). Unitățile militare ale Republicii Populare Lugansk au primit ordine de încetare a focului și retragere a tehnicii militare”, a anunțat Ghennadi Țîpalkov, președintele Sovietului de Miniștri al autoproclamatei republici Lugansk.

În schimb, forțele Kievului rămân deocamdată pe poziții și așteaptă ordinul de încetare a focului, a anunțat pentru postul de televiziune Ucraina, sâmbătă seara, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

„Vom urma ordinul comandantului nostru suprem, președintele Ucrainei Petro Poroșenko. Nu vom deschide focul, dacă primim un astfel de ordin. În principiu, în ultimele zile, am deschis focul doar ca răspuns”, a afirmat purtătorul de cuvânt.

Confruntări armate feroce devastau estul Ucrainei cu doar câteva ore de intrarea în vigoare, la miezul nopții de sâmbătă spre duminică, a armistițiului semnat de separatiștii proruși și Kiev joi la Minsk.

Militarii ucraineni au raportat peste 120 de atacuri separate în ultimele 24 de ore.

Debalțeve, un nod feroviar strategic aflat sub controlul forțelor guvernamentale, a fost supus unui bombardament intensiv. De asemenea, portul Mariupol a fost ținta unor noi atacuri de artilerie, sâmbătă.

Atacurile l-au determinat pe președintele ucrainean Petro Poroșenko să-și exprime din nou îndoielile cu privire la înțelegerea pe care a semnat-o la Minsk cu separatiștii.

„Nimeni nu crede cu putere că aceste condiții de pace semnate la Minsk vor fi implementate strict”, a spus el.

Conflictul din estul Ucrainei s-a soldat din aprilie, când a început, și până în prezent cu peste 5.400 de morți.

Sursa: mediafax.ro

Lideri ai autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk, în estul Ucrainei, au anunțat sâmbătă că rebelii proruși vor respecta începând de la miezul nopții armistițiul convenit joi la Minsk, relatează RIA Novosti. Președintele ucrainean Petro Poroșenko a ordonat forțelor armate ucrainene să înceteze focul în sud-estul Ucrainei, relatează RIA Novosti. UPDATE 00:41 - Petro Poroșenko a ordonat forțelor ucrainene să înceteze focul în regiunile Donețk și Lugansk Președintele ucrainean Petro Poroșenko a ordonat sâmbătă seara forțelor armate ucrainene să înceteze focul în sud-estul Ucrainei, relatează RIA Novosti. "Ordon acum forțelor armate ale Ucrainei, Gărzii Naționale, unităților Ministerului de Interne, unităților de…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: