Home » Administratie » Ce face Primăria Vaslui cu banii în 2015?
Vasile Paval

Ce face Primăria Vaslui cu banii în 2015?

de Marian MOCANU 

 Consilierii locali au adoptat joi, 12 februarie, bugetul municipiului Vaslui pentru anul 2015. La capitorul de venituri, a fost prevăzută suma de 134,5 milioane lei, sumă care include și excedentul bugetar de anul trecut, în sumă de  aproape trei milioane lei. Având ca principală sursă de venit fondurile europene, impozitele și taxele locale, sau fonduri provenite de la Finanțele publice, și mai puțin sume de la bugetul de stat, la acest ultim capitol sumele primite în acest an fiind foarte mici, se speră suplimentarea la rectificările bugetare viitoare.

Față de anul 2013, sumele primite de la guvern pentru echilibrarea bugetului local sunt cu 830.000 lei mai mici. În aceste condiții, ponderea principală a veniturilor la bugetul local pentru anul 2015 constă tot în impozitele și taxele locale și banii europeni ce vor intra pentru finalizarea poriectelor aflate spre finalizare.

Dacă anul trecut, au fost majorate impozitele și taxele locale cu 16%, iar cu toate acestea nivelul de încasare a rămas unul ridicat, în jurul valorii de 96%, municipalitatea speră ca, dat fiind faptul că în acest an, nu se vor majora aceste taxe și impozite locale, cetățenii municipiului Vaslui să dea dovadă de același simț civic și să se achite de obligațiile către bugetul local, lucru indispensabil pentru continuarea investițiilor începute și demararea unora noi.

Bugetul aferent anului 2015 a fost în discuție publică în ultima perioadă și, urmare a solicitărilor cetățenilor, în afara obiectivelor deja anunțate prin programul Primăriei pentru anul 2014, s-au luat în calcul mai multe investiții, unele dintre ele la propuerea consilierilor locali. Printre acestea se numără: extinderea iluminatului public atât în municipiul Vaslui, cât și în suburbii, renovarea centralei termice a liceului Emil Racoviță și construirea unei săli de sport la Școala Generală nr. 3, preluarea fostului internat al liceului Anghel Rugină în scopul transformării acestuia într-un obiectiv de utilitate publică, realizarea de parcări supraterane ori alocarea de fonduri suplimentare Liceului cu Program Sportiv sau acordarea de burse școlare de merit.

Și în acest an vor continua investițiile începute, urmând ca unele dintre ele, cum ar fi lucrările de asfaltare (atât a străzii Ștefan cel Mare, cât și a altor străzi din municipiul reședință), finalizarea investițiilor prevăzute prin Programul Integrat de Dezvoltare Urbană, inclusiv a transportului public cu troleibuze, dar și reabilitarea Spitalului 2 (vechi), modernizarea zonei din apropierea străzii Hușilor ori a Cartierului 13 Decembrie.

În ședința de consiliu local s-a mai pus în discuție și crearea unei piste de elicopter funcționale, dat fiind faptul că a crescut numpărul urgențelor Spitalului Județean Vaslui.

Circa 16 amendamente, propuse de consilieri locali, vor fi expuse proxima ședință de consiliu local, urmând ca, în cazul în care vor fi aprobate, municipalitatea să găsească soluții pentru finanțarea investițiilor.

În ceea ce privește investițiile programate pentru acest an, pentru reabilitarea infrastructurii de străzi din municipiul Vaslui este alocată suma totală de peste 28 milioane lei, atât pentru finalizarea zonei centrale, lucrări prevăzute prin Programul Integrat de Dezvoltare Urbană, dar și pentru reabilitarea rețelei de transport în comun, a rețelei de alimentare cu apă în municipiul Vaslui.

În acest an va începe construcția Centrului de referință pentru prevenirea și depistarea bolilor de nutriție și metablice în rândul copiilor de vârstă școlară și preșcolară din municipiul Vaslui, în acest an fiind alocată suma de 23.000 lei pentru realizarea studiului de fezabilitate.

Tot dintre planurile primăriei face parte și finalizarea obiectivului Centru Municipal de Informare și Promovare Turistică, pentru care este prevăzută suma de 396.000 lei, centru care presupune reabilitarea zonei de la intersecția străzii Frunzelor cu Ștefan cel Mare.

Spre deosebire de centrul similar al Consiliului Județean, care a avut prea puțini vizitatori. primarul Vasile Pavăl își propune ca Centrul Municipal să poată veni cu adevărat în sprijinul cetățenilor, localnici sau aflați în vizită, în afara unui panou electronic, cum este cazul la CJ Vaslui, o persoană urmând a face permanență pentru a da relații cu privire la obiectivele de pe raza municipiului Vaslui.

Un alt obiectiv anunțat de primar constă în construcția de case sociale, în acest sens fiind prevăzută în buget suma de 350.000 lei.

Tot în acest an, sunt prevăzute lucrările de reabilitare a zonelor adiacente Centrului Civic, cum ar fi cele din apropierea Teatrului de Vară, incluisv în zona fostei Sinagogi, dar și pe strada Filaturii, ori în zona Oborului.

Nu au fost uitate nici activitățile sportive, suma de 2,1 milioane lei fiind destinată finanțării nerambursabile a activităților sportive, în principal a echipei de handbal HC Vaslui, în plus, fiind prevăzute sume de peste 860.000 lei pentru construcția unei piste de skateboarding și role.

Cea mai mare parte a bugetulului, circa 66 milioane lei, sunt destinate pentru capitolul cheltuieli social-culturale, doar pentru învățământul din municipiul Vaslui fiind destinate peste 46 milioane lei, asta în afara investițiilor prevăzute la unitățile școlare.

Alte peste 3,1 milioane lei sunt destinate acordării de ajutoare sociale în decursul anului 2015, la care se adaugă alte circa cinci milioane lei din fonduri guvernamentale, pentru persoanele suferinde de boli sau invalidități.

„Și în acest an vom continua investițiile începute și vom demara unele noi, care să corespundă nevoilor locuitorilor municipiului Vaslui. La prima vedere, bugetul este mic, raportat la planurile și nevoile noastre dar, cu chibzuință și accesând și alte fonduri europene, consider că ne vom achita de sarcini”, a spus Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.

de Marian MOCANU   Consilierii locali au adoptat joi, 12 februarie, bugetul municipiului Vaslui pentru anul 2015. La capitorul de venituri, a fost prevăzută suma de 134,5 milioane lei, sumă care include și excedentul bugetar de anul trecut, în sumă de  aproape trei milioane lei. Având ca principală sursă de venit fondurile europene, impozitele și taxele locale, sau fonduri provenite de la Finanțele publice, și mai puțin sume de la bugetul de stat, la acest ultim capitol sumele primite în acest an fiind foarte mici, se speră suplimentarea la rectificările bugetare viitoare. Față de anul 2013, sumele primite de la guvern…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: