Home » Politic » Demisia – cadoul pe care Titi îl face adversarilor chiar de ziua lui

Demisia – cadoul pe care Titi îl face adversarilor chiar de ziua lui

de Simona MIHĂILĂ:

Mâine, primarul Constantin Constantinescu împlinește 62 de ani. În urmă cu exact 11 ani se pregătea intens pentru marea provocare a vieții lui: alegerile locale care aveau să-i aducă scaunul de primar timp de trei mandate consecutiv.

Așa că timp de un deceniu, 15 februarie a însemnat pentru „nea Titi”, apelativul cu care a debutat în politica locală, ziua în care florile, cadourile, felicitările, urările, telefoanele erau cuvântul de ordine. De data asta, nea Titi este cel care oferă întregului oraș o surpriză de proporții: demisia!

Ce au însemnat pentru Bârlad cei 11 ani sub conducerea lui Constantin Constantinescu, numai istoria ne va lămuri. Acum, când totul este supus judecății pătimașe, verdictele și etichetele sunt dificil de pus. O demonstrează până și adversarii politici, cei de la care opinia publică aștepta cele mai virulente critici, mai ales într-un asemenea moment în care gestul lui Constantinescu are aparența unui pas înapoi.

Informația publicată în exclusivitate de ziarul Est News, referitoare la demisia primarului Constantinescu, a stârnit reacții contradictorii în rândul reprezentanților din teritoriu ai partidelor politice. Chiar dacă, pe alocuri, s-a vorbit – cu timiditate, ce-i drept – despre o „posibilă” demisie a edilului-șef, faptul că primarul și-a confirmat public intențiile a produs uluială în mediul politic local. În ciuda faptului că unii doresc cu ardoare plecarea lui Constantinescu de la Primăria Bârlad, printre care și destui membri PSD și chiar de la vârf, alții cred că primarul se va răzgândi.

plesu-corneliuCorneliu Pleșu, co-președinte PNL Bârlad, ne-a declarat: „Eu aștept să văd dacă se întâmplă acest lucru. Mai rămâne, apoi, să vedem care este motivul acestei demisii pe nepusă masă, care lasă loc la multe interpretări. La expreriența pe care o am în ceea ce-l privește, mă aștept să se întoarcă, să fie un joc. El a mai făcut din astea”.

Pleșu se îndoiește că, în situația în care la Bârlad vor fi necesare alegeri anticipate, acestea vor și avea loc: „Mai sunt localități în țară unde premierul Ponta a blocat alegerile anticipate. El știe că PSD e în cădere liberă și nu riscă. Ar fi prea frumos pentru barlădeni să fie chemați la urne pentru a-și alege un primar de altă culoare politică. Eu sper că oamenii vor alege de data asta pe cineva care merită. Lumea s-a săturat de cancanuri, scandaluri și candidați la care numai gura e de ei”.

vranceanu-ion1Și PMP-ișii își freacă mâinile mulțumiți și nerăbdători, deși se feresc să dea „cu barda”. PMP Bârlad este singura organizație politică locală care și-a pregătit dejat candidatul la fotoliul de primar, respectiv pe Dorin Minciună.

Ion Vrânceanu, președintele organizației județene a PMP, susține că demisia primarului Constantinescu nu este o noutate pentru el: „Știam încă din noiembrie că o să-și dea demisia, deși mulți nu se așteptau. Eu nu cred că este vorba de boală, ci de problemele legate de firmă. A luat-o înainte cu acest gest pentru a nu se face un spectacol mediatic. PMP Bârlad are deja un om pregătit pentru a prelua primăria imediat. Acum avem un candidat mai bun decât am avut cu PNL în 2004, când am mers pe mâna generalului Neculai Rotaru”.

curelaru-alexandruSpre deosebire de el, Alexandru Curelaru, șeful tineretului liberal din județ, nu exclude varianta ca demisia primarului să fie justificată de boală: „Personal, m-a surprins această veste. Cred că motivele de sănătate sunt reale, am motive să cred asta. Dar mai cred că la asta se adaugă și anumite presiuni din sânul partidului, începând cu organizația locală și terminând chiar la nivel național. Pentru că, în ciuda faptului că a ieșit pe listele PSD el a continuat să fie un liberal convins. Nu cred că s-a desprins vreodată de spiritul liberal. Eu îi doresc sănătate și liniște sufletească!”

Viceprimarul va fi primar … dar cine va fi viceprimar?

Pe de o parte, gestul lui Constantinescu calmează spiritele, iar pe de alta, anunță noi probleme, cărora pesediștii vor trebui să le găsească rapid o rezolvare. Cum ar fi numele celui care-i va lua locul lui Constantinescu până la organizarea de noi alegeri.

buzatuConform legii, lucrurile ar părea clare: viceprimarul preia atribuțiile. În acest caz, Marin Bunea, numai că Dumitru Buzatu, liderul pesediștilor din județul Vaslui, este de altă părere: „Ne vom consulta în partid și vom găsi un înlocuitor pentru domnul Constantinescu, până la alte alegeri”.

Întrebat dacă nu legea este cea care dă soluția – respectiv numirea viceprimarului – Buzatu ne-solomon_adrian33a răspuns: „E adevărat, legea spune că viceprimarul, dar nu și că viceprimarul este bătut în cuie. Nu e obligatoriu”.

Se pare că șeful pesediștilor din județ trebuie să se consulte, în primul rând, cu cel al pesediștilor bârlădeni, deputatul Adrian Solomon, care vede diferit lucrurile: „Eu zic că este obligatoriu. Nu avem niciun motiv să schimbăm viceprimarul. Deocamdată să așteptăm să aibă loc această demisie care, în opinia mea, nu se va se întâmpla. O să vedem ce va fi, dar, repet, nu cred că ce ați scris voi în ziar va avea loc”.

de Simona MIHĂILĂ: Mâine, primarul Constantin Constantinescu împlinește 62 de ani. În urmă cu exact 11 ani se pregătea intens pentru marea provocare a vieții lui: alegerile locale care aveau să-i aducă scaunul de primar timp de trei mandate consecutiv. Așa că timp de un deceniu, 15 februarie a însemnat pentru „nea Titi”, apelativul cu care a debutat în politica locală, ziua în care florile, cadourile, felicitările, urările, telefoanele erau cuvântul de ordine. De data asta, nea Titi este cel care oferă întregului oraș o surpriză de proporții: demisia! Ce au însemnat pentru Bârlad cei 11 ani sub conducerea lui…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

7 comments

  1. sa vedeti de-acu batalie pe ciolan

  2. se anunta meciuri interesante: buzatu-solomon

  3. bunea marin cine-i? palidul ala?

  4. plesu ar roade si el ceva

  5. vranceanu???? nu era cu pnl? udrea e la puscarie iar el vrea primaria barlad? viseaza frumos

  6. ha haaa, curelaru jr e in politica :)))

  7. guzganul_rozaliu

    E 1 aprilie deja ?
    Neahhh…e doar mina lunga a DNA-ului.
    Tartane si
    Mitrea si-a dat demisia din Camera Deputatilor dar tot la racoare a
    ajuns.
    Desi lucrezi din greu la dosarul tau medical (toti va imbolnaviti
    subit cind vine vorba de puscarie) tot nu vei scapa de bratul lung al
    legii.
    Vei ramine o amintire urita de barladeni si pictata pe peretele
    unei biserici.
    Manelistul deputat indiferent ce sfori va trage tot pe
    faras e.El si toti lacheii slugoi si-au incheiat cariera politruca doar
    ca inca nu realizeaza asta.

%d blogeri au apreciat: